Codul galben pune stăpânire pe România. Urmează zile cu ploi și vijelii în aproape toată țara

Ana Anitoiu 27.04.2022, 11:51
Codul galben pune stăpânire pe România. Urmează zile cu ploi și vijelii în aproape toată țara

Codul galben pune stăpânire pe România. Administrația Naționala de Meteorologie (ANM) a avertizat, miercuri, că urmează zile cu ploi și vijelii în aproape toată țara și a precizat când se va îmbunătăți starea vremii. Cei care aveau planificate plimbări, evenimente în aer liber sau drumuri lungi cu mașina primesc o veste proastă.

Până când va fi valabil Codul galben de ploi și vijelii în România

Potrivit Administrației Naționale de Meteorologie, Codul galben de ploi și vijelii este valabil în aproape toată țara, începând de miercuri, 27 aprilie, ora 12:00, și până joi, 28 aprilie, ora 23:00. Singurele județe la care nu se referă avertismentul ANM sunt Tulcea și Constanța.

„În intervalul menționat vor fi perioade cu instabilitate atmosferică accentuată în cea mai mare parte a țării. Vor fi averse ce vor avea și caracter torențial, descărcări electrice și pe alocuri intensificări ale vântului, vijelii și grindină. În intervale scurte de timp sau prin acumulare cantitățile de apă vor depăși 20…30 l/mp și izolat 40…60 l/mp”, a transmis ANM.

Codul galben pune stapanire pe Romania
Ploi si vijelii, asteptate in Romania. Foto: unsplash.com

Ce se va întâmpla cu vremea în București

În același interval, conform ANM, în Capitală vor fi perioade cu instabilitate atmosferică accentuată. Bucureștenii se pot aștepta la ploi, chiar și torențiale, descărcări electrice și intensificări de scurtă
durată ale vântului.

Meteorologii au avertizat că în intervale scurte de timp sau prin acumulare, cantitățile de apă ce se vor înregistra în această perioadă în București vor fi în medie de 15…20 l/mp.

Cât despre temperaturile de miercuri și joi în București, Administrația Națională de Meteorologie a transmis că maxima va fi de 24 – 26 de grade Celsius, pe 27 februarie, și în jurul valorii de 20 de grade Celsius, pe 18 februarie. Îm ambele zile, minima va fi situată între 10 și 12 grade Celsius.

Potrivit ANM, temperatura maximă absolută a lunii aprilie a fost de 35,5 de grade Celsius. Aceasta a fost înregistrată la Bechet, la data de 10 aprilie 1985. În aceeaşi zi, maxima în Capitală a fost de 31,6 de grade Celsius, înregistrată la Bucureşti Filaret. De altfel, în acel an, în cea de-a doua lună a primăverii, mai ales în jumătatea de sud a României, temperaturile maxime absolute au depăşit 30 de grade Celsius la peste 20 de staţii meteorologice.

În București, conform ANM, temperatura maximă ce s-a înregistrat în luna aprilie, de-a lungul anilor, de la începutul măsurătorilor și până în prezent, a fost de 34,4 de grade Celsius. Acest record de căldură în Capitală a fost înregistrat cu zeci de ani mai devreme, la data de 26 aprilie 1934, la staţia meteorologică Bucureşti-Filaret.

Urmăriți Impact.ro și pe
Ana Anitoiu
Cine sunt? Un om, înainte de orice altceva. Mi-am descoperit înclinația către scris pe vremea când n-aveam buletin. Mă fascina Eminescu și câștigam un concurs de poezii. La liceu, am lăsat...