Cod rutier 2021. Poți să primești o amendă usturătoare dacă faci asta la volan

Ioana Bucur 02.01.2021, 16:00
Cod rutier 2021. Poți să primești o amendă usturătoare dacă faci asta la volan

Cod rutier 2021 aduce o serie de sancțiuni usturătoare pentru conducucătorii auto. Începând din acest an, un gest considerat banal, făcut de foarte mulți prorietari de mașini, le va aduce o amendă usturătoare.

Cod rutier 2021. Amendă usturătoare pentru șoferii prinși în trafic făcând asta

Potrivit Cod rutier 2021, noul an va aduce sanciuni usturătoare pentru o „greșeală” pe care o comit, în mod intenționat, tot mai mulți proprietari de mașini. În acest an, agenții rutieri vor fi atenți doar la felul în care conduc șoferii, fie că vorbim despre viteză sau conduită pe drumurile publice, ci și la chestiuni ce țin de aspectul autoturismelor.

Cod rutier 2021 va însemna bătăi de cap pentru cei pasionați de mașini puternice sau, mai bine zis, gălăgioase. Șoferii prinși în trafic cu tuba autoturismului modificată riscă să primească o amendă usturătoare. Mai mult, chiar și motocicliștii vor fi luați în vizorul polițiștilor, dacă motocicletele pe care le conduc depășesc nivelul legal al decibelilor.

Ce amendă riscă cei prinși încălcând prevederile din Cod rutier 2021

Vizate de Cod Rutier 2021 sunt nu doar mașinile, ci și motocicletele ce au fost modificate, astfel încât zgomotele produse să fie mai puternice decât cele normale. Șoferii prinși în trafic de polițiștii rutieri cu tobe de eșapament ce depășesc pragul legal al decibelilor ar putea primi amendă în valoare de 580 de lei. În plus, șoferii care au dispozitive neomologate montate pe sistemul de evacuare al gazelor mașinii riscă sancțiuni din partea oamenilor legii.

Șase abateri considerate banale, ce pot aduce sancțiuni usturătoare șoferilor

Printre gesturile banale, făcute, la volan, de aproape toți șoferii, cel puțin o dată de când au permisul de conducere, dar care pot aduce amenzi usturătoare, se numără muzica din mașină, semnele de începător, murdăria de pe anumite părți ale caroseriei sau semnalizarea. Iată câteva dintre cele mai frecvente greșeli peste care polițiștii nu trec cu vederea:

  1. Da, poți fi tras pe drepta și amendat de polițiști dacă ești la volanul unei mașini murdare. Potrivit legii, circularea cu un autoturism ale cărui plăcuțe de înmatriculare sunt murdare și nu pot fi identificate pot aduce o amendă din clasa I de sancțiuni, cuprinsă între 290 și 435 de lei.
  2. În cazul celor care vorbesc la telefon fără un dispozitiv de tip „mâini libere”, amenda începe de la 290 de lei și poate ajunge până la 435 de lei – clasa a II-a de sancțiuni. În plus, șoferul prins cu telefonul la ureche va primi și două puncte de penalizare.
  3. Șoferii care murdăresc drumurile publice sau aruncă gunoaie pe geamul mașinii vor primi o amendă „de neuitat”, din clasa a IV-a de sancțiuni, ce poate ajunge până la 2.900 de lei.
  4. Chiar și unul dintre cele mai frecvente obiceiuri proaste ale șoferilor români le aduce sancțiuni usturătoare. Nesemnalizarea schimbării direcției de mers costă între 290 și 435 de lei.
  5. Nici cei care abia și-au luat permisul de conducere nu sunt scutiți de amendă. De fapt, Codul Rutier prevede o sancțiune specială pentru ei și vizează chiar semnele de începător. Potrivit legii, conducătorii auto care au obținut permisul de mai puțin de un an trebuie să afișeze un semn distinctiv, de culoare galbenă, pe parbriz și pe lunetă. Cei care nu respectă această regulă pot primi o amendă cuprinsă între 290 și 435 de lei, din clasa I de sancțiuni.
  6. Până și muzica dată prea tare în mașină te poate face bun de plată. În timpul mersului, șoferul are obligația să fie atent la autospecialele cu semnalele acustice în funcțiune, pentru a le putea permite trecerea în siguranță. Dacă acest lucru este împiedicat din cauza volumului prea ridicat al muzicii în autoturism, conducătorul ar putea scoate din buzunar o sumă destul de mare, pornind de la 580 de lei și până la 725 de lei.
Urmăriți Impact.ro și pe
Ioana Bucur
Fac parte din grupul curajoșilor care au decis să rămână în România și sunt dovada vie a faptului că destinul găsește mereu o cale de a ne  aduce pe drumul ce ne-a fost ales. Mă...