Cod rutier 2021. Măsura care intră de azi în vigoare. Răspunzi penal pentru această greșeală

Stan Filon 10.02.2021, 17:43
Cod rutier 2021. Măsura care intră de azi în vigoare. Răspunzi penal pentru această greșeală

Înalta Curte de Casație și Justiție vine cu o veste foarte importantă pentru posesorii de autoturisme. Magistrații au stablit exact când pot aceștia să răspundă penal atunci când își încredințează mașina unor șofer aflat sub influența băuturilor alcoolice.

Încredințarea mașinii unui șofer beat îți poate aduce dosar penal, în anumite condiții

Așadar, s-a aflat că proprietarii de mașini care își încredențează mașina unui șofer care a consumat băuturi alcoolice se pot alege cu dosar penal, în anumite condiții. Clarificarea a venit după ce ICCJ a fost întrebată dacă o persoană care își încredințează mașina cuiva care a consumat alcool va răspunde penal.

Potrivit unei decizii a Înaltei Curte de Casație și Justiție oficializate astăzi, cei care își încredințează mașinile, pentru a fi conduse pe drumurile publice, unor persoane care au consumat alcool vor răspunde penal doar dacă șoferul are peste 0,80 g/l de alcool pur în sânge.

Incredintarea masinii unui sofer beat iti poate aduce dosar penal, in anumite conditii
Incredintarea masinii unui sofer beat iti poate aduce dosar penal, in anumite conditii

ÎCCJ a făcut precizări importante

Clarificarea a venit după ce ICCJ a fost întrebată dacă o persoană care își încredințează mașina cuiva care a consumat alcool va răspunde penal indiferent de gradul de alcoolemie sau doar dacă acesta trece peste limita menționată mai sus.

Astfel, prin Decizia nr. 14/2020 (apărută în Monitorul Oficial de astăzi), ICCJ (Completul pentru dezlegarea unor chestiuni de drept, în materie penală) a reținut că, pentru a răspunde pentru fapta de încredințare a unui vehicul – pentru a fi condus pe drumurile publice – unei persoane care a consumat alcool, deținătorul mașinii trebuie să fi știut că acea persoană a consumat alcool.

Mai mult, persoana căreia i-a fost încredințat vehicului trebuie să fi avut ”o îmbibaţie alcoolică de peste 0,80 g/l alcool pur în sânge”, a reținut ICCJ. Așadar, dacă posesorul de autoturism își încredințează mașina unei persoane despre care nu a știut că a consumat alcool, acesta nu va răspunde penal.

ICCJ a analizat sintagma ”sub influența alcoolului”, prin raportare atât la prevederile Codului penal, dar și prin raportare la prevederi contravenționale rutiere. A ajuns la concluzia că, din punct de vedere sistemic (atât penal, cât și contravențional), legiuitorul, când folosea expresia ”sub influența alcoolului”, se referea la fapte infracționale care presupun o îmbibație alcoolică de peste 0,8 g/l alcool în sânge.

DĂ PLAY ȘI FII MAI INFORMAT DECÂT PRIETENII TĂI