Cod Rutier 2020. Se schimbă vârsta de la care poți da de permis. Ce spune legea

Diana Radu 24.07.2020, 11:39
Cod Rutier 2020. Se schimbă vârsta de la care poți da de permis. Ce spune legea

Un proiect de lege prevede modificarea vârstei de obținere a permisului pentru vehiculele din categoria C și CE, de la vârsta de la 21 de ani la 18 ani. Însă, de acest beneficiu vor avea parte doar cei care dețin un certificat de competență profesională. De asemenea, proiectul mai prevede o reducere a vârstei și pentru o altă categorie de vehicule.

Cod Rutier 2020. La ce vârstă poți da de permis

Proiectul de lege care se află încă la nivel ministerial și mai prevede reducerea vârstei pentru categoria D și DE de la 23- 24 de ani, la 21, cu aceeași precizare ca și în cazul permisului de categoria C.

Certificatul de competență profesională se acordă pe baza participării la un curs și în urma promovării unui test. Aceste norme de obținere a certificatului de competență profesională urmează să fie stabilite printr-un ordin emis de Ministerul Transportului și avizat de Ministerul Afacerilor Interne, în termen de 60 de zile de la publicarea legii în Monitorul Oficial al României.

Însă, pentru a intra în vigoare, proiectul de lege trebuie să fie mai întâi aprobat de Guvern, apoi adoptat de Parlament și promulgat de Klaus Iohannis.

cod rutier, lege, permis
Cod Rutier 2020. La ce vârstă poți da de permis

Potrivit Codului Rutier actual vârsta minimă pentru obținerea permisului de conducere este de 16 ani împliniți pentru categoriile de vehicule AM, A1 și B1 și de 18 ani împliniți, pentru categoriile de vehicule A2, B, BE, C1, C1E și Tr. Pentru obținerea permisului de conducere a motocicletelor, se impune vârsta de 20 de ani și o experiență de cel puțin 2 ani e conducere a motocicletelor din categoria A2 sau 24 de ani pentru motocicletele din categoria A.

Pentru vehiculele C, CE, D1 și D1E, precum și pentru triciclurile cu motor din categoria A, cel care dă de permis trebuie să aibă vârsta împlinită de 21 de ani și 24 de ani pentru categoriile de vehicule D, DE, Tb și Tv.

Urmăriți Impact.ro și pe