Cod Rutier 2020. Amenzi până la 3.000 de lei pentru șoferii români care încă mai au așa ceva. Zgomotul era foarte deranjant

Stan Filon 22.08.2020, 12:11
Cod Rutier 2020. Amenzi până la 3.000 de lei pentru șoferii români care încă mai au așa ceva. Zgomotul era foarte deranjant

Șoferii români pot primi amenzi foarte mari, dacă folosesc alarme mult prea zgomotoase. Pentru descurajarea posibillor hoți, șoferii sunt tentați să instaleze pe mașinile lor alarme foarte vocale, care însă deranjază toți vecinii. Dacă acestea se mai declanșează și la prima adiere de vânt, situația devine chiar enervantă, iar oamenii legii pot fi sesizați.

Șoferii cu alarme prea puternice montate pe mașini pot primi amenzi usturătoare

Potrivit legislației rutiere în vigoare, proprietarii de mașini nu pot instala orice alarmă auto, ci doar sisteme sonore antifurt care respectă reguli stabilite de legislație și legate de nivelul sonor și durata sunetului emis, alfel riscă amenzi de aproape 3.000 de lei.

Proprietarii de autoturisme au posibilitatea, potrivit legislației rutiere, de a-și monta alarme auto la acestea, sisteme ce au scopul de a împiedica sau îngreuna munca celor ce vor să fure obiecte din interiorul mașinii sau chiar vehiculul cu totul.

Șoferii cu alarme prea puternice montate pe mașini pot primi amenzi usturătoare
Șoferii cu alarme prea puternice montate pe mașini pot primi amenzi usturătoare

Amenzile se pot situa între 1.305 lei și 2.900 de lei

Legislația momentului stabilește și caracteristicile pe care trebuie să le aibă alarmele auto. Mai exact, semnalul emis de alarmă nu trebuie să fie mai lung de un minut. Tototdată, intensitatea semnalului acustic nu trebuie să depășească un anumit prag fonic, scrie avocatnet.ro.

După cum stabilește Ordinul Ministerului Sănătății nr. 536/1997 care aprobă Normele de igiena și recomandări privind mediul de viață al populației, valoarea maximă a pragului fonic pentru apartamente este de 35 de decibeli în timpul zilei și 25 de decibeli în timpul nopții (22:00 – 06:00). Valoarea nivelului acustic se determină în interiorul unei camere ce are ferestrele închise.

De asemenea, potrivit Regulamentului de aplicare a Codului rutier, sunt interzise și alarmele auto extrem de sensibile și care se declanșează la trecerea unei altei mașini. “Se interzice montarea pe vehicule a sistemelor sonore antifurt care se declanșează la trecerea, în imediată apropiere, a altui vehicul”, se precizează în document.

Șoferii care încalcă aceste prevederi ale legislației rutiere riscă amenzi contravenționale din clasa a IV-a de sancțiuni, adică amenzi cuprinse între nouă și 20 de puncte-amendă. Ținând cont de faptul că, în acest an, punctul-amendă are valoarea de 145 de lei, amenzile pe care le-ar putea primi cei care utilizează o alarmă auto ce nu respectă regulile impuse de lege sunt cuprinse între 1.305 lei și 2.900 de lei.

Urmăriți Impact.ro și pe
Stan Filon
Mi-am dorit întotdeauna ca articolele mele să schimbe lucrurile în bine, fie că am scris despre corupția din România  sau am prezentat poveștile de viață ale unor oameni obișnuiți. Îmi...