Amenzi uriașe pentru români. Greșeala banală care te costă scump de la 1 ianuarie

Elena Avramescu 17.08.2020, 08:33
Amenzi uriașe pentru români. Greșeala banală care te costă scump de la 1 ianuarie

Se schimbă legea de la 1 ianuarie. Aftfel că românii vor fi obligați să colecteze separat deșeurile biodegradabile, cum sunt fructele și legumele alterate. Iar cei care nu respctă regulile vor fi amendați cu până la 20 de mii de lei.

Amenzi uriașe pentru români

Totuși, părerile sunt împărțite. Reprezentanții firmelor de salubrizare susțin că legea nu va putea fi aplicată nici măcar în București, iar asta pentru că nu există stații de compostare pentru deșeurile biodegradabile.

Parlamentarii sunt de altă părere și insistă ca în gospodării și în cadrul societăților comerciale, fructele, legumele și anumite resturi alimentare să nu mai fie aruncate în același recipient cu resturile de alimente și să fie colectate separat, ca hârtia și plasticul.

“Păi bun, omul o strânge. Și pe urmă ce face cu ea? Eu o pun într-un vas, ceva, mă rog. Și? Numai să le ia. Operatorii ăștia sunt… foarte, foarte… Ori nu sunt pregătiți. Pun gunoiul. Pun plasticul la plastic și tot ce e refolosibil, iar gunoiul menajer la tomberon. E o mașină specială care vine pentru plasticurile astea. Pentru refolosibile. Dacă ăla nu vine într-o zi, vine ăla cu gunoiul, ia sacul cu refolosibile și-l aruncă tot peste gunoi” a declarat un bărbat pentru Digi24.

Amenzi uriașe pentru români
Amenzi uriașe pentru români

În acest sens, societățile de salubrizare vor avea obligația de a prelua deșeurile pentru a fi transformate în compost pentru agricultură. Cei care nu respectă noua lege va fi amendat: cu minim 400 de lei cetățeanul și cu până la 20.000 de lei societățile comerciale.

“Împreună cu Ministerul Mediului am făcut un proiect în care vom construi o stație de compost pentru resturi vegetale și gunoiul de grajd. Acolo ar putea să aducă orice cetățean, orice rest vegetal din gospodăria proprie, de unde produce legumele” a spus Marian Tudor, primarul localității Vidra, Ilfov.

“Acest termen, 1 ianuarie 2021, este nerealist, este mai degrabă utopic. România să pună-n practică această nouă fracție de deșeuri, tot fluxul și prelucrat, are nevoie de peste 5 milioane de pubele, are nevoie de câteva sute de mașini. Nu există mai departe facilitățile. Respectiv stațiile de compost care să preia și să prelucreze aceste tipuri de deșeuri. Aceste deșeuri organice ajung până la 50% din cantitatea de deșeuri generate de populație” a notat și Dan Ceaușescu, director societate de salubrizare.

DĂ PLAY ȘI FII MAI INFORMAT DECÂT PRIETENII TĂI