Cod Rutier 2019 | Radarele fixe, în atenția Avocatului Poporului: ce trebuie să știe toți șoferii

Ciprian Ioana 16.09.2019, 16:27
Cod Rutier 2019 | Radarele fixe, în atenția Avocatului Poporului: ce trebuie să știe toți șoferii

Avocatul Poporului face o serie de recomandări legate de amplasarea radarelor pe străzi. Instituția, condusă de Renate Weber, a constatat că numărul accidentelor rutiere e în creștere, motiv pentru care trebuie luate măsuri urgente.

Avocatul Poporului, Renate Weber, vine cu mai multe propuneri drastice către autoritățile care au atribuții în domeniul siguranței rutiere. După ce s-a consultat cu mai mulți specialiști în domeniu, instituția a decis să propună mai multe modificări.

Ele au rolul de a asigura viața participanților la trafic, fie că e vorba de șoferi, pietoni sau motocicliști.

„Avocatul Poporului solicită autorităţilor competente, prin Recomandări, să ia măsuri urgente pentru creşterea siguranţei participanţilor la trafic. Urmare a apariţiei unor statistici potrivit cărora România este pe primul loc în Europa la numărul de accidente de circulaţie grave, Avocatul Poporului a emis o serie de recomandări autorităţilor centrale, în care solicită măsuri urgente în vederea creşterii gradului de siguranţă a participanţilor la trafic. Dorind să analizeze cauzele acestor accidente grave, iniţial Avocatul Poporului a solicitat lămuriri Direcţiei Rutiere din cadrul Inspectoratului General al Poliţiei Române, Companiei Naţionale de Administrare a Infrastructurii Rutiere şi Companiei Naţionale de Căi Ferate ’’CFR’’ S.A., dar răspunsurile oferite nu au avut darul de a clarifica modul concret în care aceste autorităţi îşi propun să combată fenomenul accidentelor rutiere”
Avocatul Poporului

Cod Rutier 2019: ce trebuie să știe șoferii despre radarele fixe

Poliția-Română radare pe strazi

Între altele, Avocatului Poporului ar vrea introducerea în programa școlară a educației rutiere. Una care să fie adaptată limbajului folosit de copii, astfel încât elevii să știe încă de mici cum trebuie să se ferească de accidente.

„Ministerului Educaţiei Naţionale i se solicită, între altele, să asigure, prin programa şcolară, educaţia rutieră a preşcolarilor şi elevilor din învăţământul preuniversitar; să asigure, în unităţile de învăţământ specializate, pregătirea cursanţilor în vederea obţinerii permisului de conducere. Ministerul Sănătăţii va trebui să urmărească exercitarea atribuţiilor ce i-au fost conferite în privinţa elaborării de norme referitoare la examinarea medicală a candidaţilor la examenul pentru obţinerea permisului de conducere; în privinţa stabilirii măsurilor ce trebuie luate de unităţile sanitare, în scopul prevenirii accidentelor de circulaţie generate de cauze medicale; a stabilirii semnului distinctiv ce se aplică pe ambalajul medicamentelor contraindicate conducerii vehiculelor. În context, Ministerul Sănătăţii va trebui să identifice rapid soluţii care să contribuie la îmbunătăţirea legislaţiei în domeniu şi care să contribuie la reducerea imediată a numărului de accidente rutiere şi a creşterii gradului de siguranţă în trafic”
Avocatul Poporului

Pe de altă parte, Avocatul Poporului propune și instalarea unor radare fixe între localitatăți. Adică exact acolo unde șoferii tind să apese mai mult pedala de accelerație.

„În cadrul Recomandărilor emise, Avocatul Poporului solicită Ministerului Transporturilor, Ministerului Afacerilor Interne şi Inspectoratului General al Poliţiei Române să aibă în vedere, între altele, montarea de parapeţi în zonele abrupte; repararea urgentă a drumurilor, pasajelor rutiere, podurilor şi viaductelor aflate în stare de degradare; montarea de separatoare de sens, în special în curbe şi în zonele în care se pot atinge viteze mari; montarea de radare fixe între localităţi şi la intrarea în localităţi, mai ales pe drumurile cu circulaţie intensă şi pe autostrăzi; dublarea semnelor de circulaţie, prin practicarea de marcaje rutiere vizibile pe carosabil; identificarea rapidă a unor soluţii pentru descongestionarea traficului în zonele în care acesta se blochează în mod frecvent”
Avocatul Poporului

Recomandare Video Impact.ro
Urmăriți Impact.ro și pe