Cod Rutier 2019. Noi reguli pentru contestarea amenzilor în instanță

Apare o nouă modificare în Codul rutier 2019

Cod Rutier 2019. S-au pregătit noi reguli pentru contestarea amenzulor în instanță. Este o veste bună pentru șoferi pentru că se va simplifica modul în care vei putea contesta o contravenție pe care ai primit-o, de exemplu, când pleci în concediu. Fie că ai primit pe nedrept o amendă pentru că ai depășit limita legală de viteză sau că nu ai acordat prioritate unui pieton sau automobil, vei putea contesta procesul-verbal al polițistului cu ceva mai puține bătăi de cap. Desigur, pentru asta, va trebui să ai dovezi solide că amenda respectivă a fost dată pe nedrept.

Cod Rutier 2019: ce va fi nou în privința contestării amenzilor în instanță

adoptată de către deputați, promulgată prin decret prezidențial și publicată în Monitorul Oficial.

Este vorba despre o propunere legislativă pentru modificarea art.118 alin.(1) din Ordonanţa de urgenţă a Guvernului României nr.195/2002 privind circulaţia pe drumurile publice şi al art.32 alin.(1) din Ordonanţa nr.2/2001 privind regimul juridic al contravenţiilor vizează schimbarea modului în care șoferii sancționați în alt județ decât cel de domiciliu vor putea să conteste sancțiunile primite.

Pe scurt, proiectul de act normativ propune ca șoferii care locuiesc în România să poată contesta amenda primită în alt județ decât cel în care locuiesc la judecătoria de care aparțin.

Contestația va trebui depusă în aceeași perioadă ca până acum, adică în cel mult 15 zile de la data în care șoferul află de sancțiune.

Cod Rutier 2019: de ce va fi utilă o astfel de modificare legislativă

Nu e deloc greu de intuit de ce, mai ales pentru șoferii care au trecut deja printr-o astfel de problemă. Nu e nimic mai stresant decât să fii nevoit să contești o amendă pentru o faptă sărvârșită, cum s-ar spune, „la cucuieții din deal”, doar pentru că s-a întâmplat să ai drum pe-acolo în concediu.

În momentul de față, cei ce vor să conteste o amendă primită pentru încălcarea legislației rutiere trebuie să se adreseze judecătoriei „în a cărei rază de competență a fost constatată fapta”.

Atenție, însă! Deocamdată, modificarea legislativă nu a intrat în vigoare. Ea trebuie mai întâi adoptată de către deputați, promulgată prin decret prezidențial și abia apoi publicată în Monitorul Oficial.

DĂ PLAY ȘI FII MAI INFORMAT DECÂT PRIETENII TĂI