Cod roșu de ploi în Europa. Alertă meteo de ultim moment, cum va fi vremea în România

Stan Filon 23.05.2023, 16:40
Cod roșu de ploi în Europa. Alertă meteo de ultim moment, cum va fi vremea în România

Este cod roșu de ploi în Europa! După dezastrul făcut în Italia de un ciclon mediteranean, un altul s-a format acum, amenințând Europa! Meteorologii au emis coduri roșii de ploi și vijelii în mai multe țări, unde sunt așteptate precipitații care vor depăși chiar și 200 de litri pe metrul pătrat.

Cod roșu de ploi în Europa

Un ciclon s-a format în Marea Mediterană și amenință întreaga Europă. Administrațiile Naționale de Meteorologie au emis coduri roșii de ploi și furtuni în mai multe țări. Astfel, oamenii din Spania, Germania, Austria, Cehia și Slovacia au fost avertizați că vor veni ploi care vor depăși chiar și 200 de litri pe metrul pătrat.

În Italia, în urmă cu câteva zile, trecerea unui ciclon a făcut prăpăd în mai multe localități. Au murit cel puțin 13 oameni, după ce aproape toate râurile s-au umflat și au inundat orașe întregi. Nivelul apei a ajuns chiar și 6 metri, în unele zone!

Cod rosu de ploi in Europa
Cod rosu de ploi in Europa

Vreme capricioasă în România

Veștile nu sunt prea bune nici pentru români, deoarece vremea se pare că schimbă foaia. Administrația Națională de Meteorologie a emis un cod galben de furtună pentru partea de vest și de sud-vest a teritoriului, unde sunt deja manifestări specifice instabilității atmosferice, averse torențiale și descărcări electrice.

„Ne aflăm sub incidența unui mesaj de atenționare meteorologică cod galben pentru partea de vest și de sud-vest a teritoriului Banat, Crișana, Oltenia, nord-vestul Munteniei, zona Carpaților Meridionali și zona Carpaților Occidentali, acolo unde avem manifestări specifice instabilității atmosferice, respectiv averse torențiale frecvente descărcări electrice, intensificări de scurtă durată ale vântului și căderi de grindină.

Vorbim de averse torențiale, în consecință, cantități mai importante de apă peste 20-25l pe metrul pătrat, izolat chiar peste 30 litri pe metrul pătrat, iar vântul va prezenta intensificări de scurtă durată, cu rafale în general de 55-60km/h manifestări specifice instabilității atmosferice avem și în celelalte regiuni, cu precădere în cele sud-estice, dar pe arii mai restrânse”, a declarat Alina Şerban, meteorolog în cadrul ANM, la Antena 3 CNN.

Totodată, Administrația Națională pentru Meteorologie a emis și prognoza pentru următoarele săptămâni, iar veștile nu sunt nici acestea foarte bune. Deși vara ar trebui să se instaleze pe teritoriul României, ploile vor pune stăpânire pe aproape întreg teritoriul.

Prognoza meteo 29 mai – 19 iunie 2023

În prima săptămână a intervalului, 29 mai – 5 iunie 2023, vor fi ploi în majoritatea regiunilor din țară, mai ales în Dobrogea, în regiunile sud-vestice și în zona Carpaților Occidentali. Totuși, termometrele vor indica valori normale pentru această perioadă. Săptămâna aceasta scăpăm de ploi, iar cantitățile de precipitații vor fi deficitare în majoritatea regiunilor.

Săptămâna 5-12 iunie 2023

Va fi ceva mai cald decât de obicei pentru această perioadă în regiunile nordice, dar în restul teritoriului, valorile se vor menține în limitele normale. Regimul pluviometric va fi excedentar în regiunile sudice și în zonele montane, dar și local deficitar în cele nordice și centrale. În restul țării va ploua exact cât este normal pentru jumătatea primei luni de vară.

Vremea în săptămâna 12-19 iunie 2023

În perioada 12-19 iunie 2023, cele mai mari temperaturi vor fi resimțite tot în nordul țării, iar cantitățile de precipitații estimate pentru această perioadă vor fi excedentare în cea mai mare parte a țării, dar mai ales la munte. Tot la înălțimi mari sunt sunt așteptate și fenomene extreme, furtuni, și o vreme extrem de capricioasă.

Urmăriți Impact.ro și pe
Stan Filon
Mi-am dorit întotdeauna ca articolele mele să schimbe lucrurile în bine, fie că am scris despre corupția din România  sau am prezentat poveștile de viață ale unor oameni obișnuiți. Îmi...