Cod roșu de ploi torențiale și vijelii. Zonele în care furtunile au făcut prăpăd. Update

Ioana Bucur, Badea Violeta 30.07.2022, 20:37
Cod roșu de ploi torențiale și vijelii. Zonele în care furtunile au făcut prăpăd. Update

Update sâmbătă, 30 iulie, ora 20:33. Meteorologii anunță că avertizarea de cod roșu de ploi torențiale și vijelii se prelungește până duminică, 31 iulie, la ora 10:00.

Au fost anunțate precipitaţii însemnate cantitativ în localitățile Marginea, Arbore, Frasin, Stulpicani, Ostra, Crucea și Sucevița din județul Suceava. Vremea rea a făcut deja prăpăd în Caraș Severin, unde peste 1.400 de oameni au rămas fără curent electric în case din cauza furtunilor puternice.

– Știre inițială –

De la caniculă, disconfort termic și temperaturi extreme, la averse și furtuni. Sâmbătă dimineața, un nou cod roșu de ploi torențiale și vijelii a fost emis de meteorologi. Aproape toată țara este vizată de avertizările de vreme rea transmise de specialiștii de la Administrația Națională de Meteorologie. Care sunt zonele în care va fi prăpăd în următoarea perioadă.

Meteorologii au emis un nou cod roșu de ploi torențiale și vijelii

Ultimul weekend al lunii iulie a început cu mai multe avertizări de vreme rea emise de specialiștii de la Administrația Națională de Meteorologie.

Sâmbătă dimineața, ANM a actualizat avertizarea de instabilitate atmosferică temporară accentuată și a emis o serie de coduri, pe mai multe culori, ce vizează aproape toate regiunile țării.

Meteorologii au anunțat cod roșu ploi torențiale și vijelii în mai multe regiuni, ce va fi valabil sâmbătă, 30 iulie, începând de la ora 15:00, până la ora 20:00. Județele vizate sunt Caraş-Severin, Timiş, Arad şi Bihor.

„Vor fi intervale scurte de timp în care local se vor semnala intensificări puternice ale vântului, cu viteze de peste 90 – 100 km/h. Pe alocuri vor fi căderi de grindină de medii şi mari dimensiuni şi averse torenţiale (cantităţi de apă de peste 50 l/mp în perioade foarte scurte)”, a transmis ANM.

Un nou cod roșu de ploi torențiale și vijelii a fost emis de meteorologi
Cod roșu în România, sâmbătă dimineața

Va ploua în aproape toată țara

De pe 30 iulie, ora 12:00, până duminică, 31 iulie, ora 10:00, va fi în vigoare o avertizare meteo de tip cod portocaliu, ce va afecta vestul, nord-vestul, centrul şi sud-vestul ţării, precum şi zonele de munte.

Zonele vizate sunt judeţele: Satu Mare, Maramureş, Sălaj, Suceava, Bistriţa-Năsăud, Neamţ, Harghita, Mureş, Braşov, Covasna, Prahova, Dâmboviţa, Argeş, Vâlcea, Dolj, Mehedinţi, Gorj, Sibiu, Alba, Cluj, Hunedoara, Bacău, Vrancea, Buzău şi Olt.

„Vor fi perioade cu instabilitate atmosferică accentuată. Vor fi intensificări ale vântului, cu rafale de peste 70 până la 90 km/h, vijelii puternice, ploi abundente, frecvente descărcări electrice şi pe alocuri căderi de grindină. În intervale scurte de timp sau prin acumulare, cantităţile de apă vor depăşi local 40, chiar și 60 l/mp”, mai anunţă meteorologii.

De sâmbătă, ora 12:00, până duminică, 31 iulie, ora 10:00, în cea mai mare parte a României va fi în vigoare un cod galben. În acest interval, Administrația Națională de Meteorologie anunță averse torențiale, descărcări electrice, intensificări ale vântului şi pe alocuri vijelii şi grindină.

„Vor fi averse torenţiale, descărcări electrice, intensificări ale vântului şi pe alocuri vijelii şi grindină. În intervale scurte de timp sau prin acumulare, local, cantităţile de apă vor depăşi 25…30 l/mp şi izolat 40 l/mp”, a precizat ANM.

Urmăriți Impact.ro și pe