Codul portocaliu de ploi şi furtuni a fost prelungit. Toamna a venit mai devreme în România

Iancu Andreea 29.08.2021, 12:54
Codul portocaliu de ploi şi furtuni a fost prelungit. Toamna a venit mai devreme în România

Se pare că toamna își intră în drepturi mai devreme în țara noastră, după ce ANM a transmis mai multe alerte meteo cu privire la prognoza din aceste zile. Meteorologii au emis recent un cod portocaliu de ploi și furtuni pentru mai multe județe din România. Avertizarea este valabilă începând de astăzi până mâine seară, aproape întreaga țară aflându-se deja sub un cod galben de instabilitate atmosferică și cantități de apă însemnate.

UPDATE, 29 august, 12:50 – Meteorologii au emis, în intervalul duminică ora 11:00 – luni ora 9:00, în Transilvania, Moldova, Maramureș, local în Oltenia și Muntenia, precum și la munte, o avertizare de vreme severă. Aceasta va fi caracterizat de averse, descărcări electrice și intensificări ale vântului. Cantitățile de apă înregistrate în urma ploilor cu caracter torențial vor depăși, în intervale scurte de timp sau prin acumulare, 25-35 l/mp și pe alocuri 40 l/mp. Aceste fenomene meteo se vor remarca, pe arii restrânse, și în restul teritoriului.

De asemenea, începând de duminică, ora 11:00 și până luni, ora 6:00, specialiștii ANM au emis un cod portocaliu de ploi abundente, care vor afecta în special regiunile din sudul Transilvaniei, nordul Olteniei și al Munteniei. Aici va ploua abundent și se vor putea acumula cantități de apă, care vor depăși local 40-60 l/mp. Principalele județe vizate sunt Caraș-Severin, Hunedoara, Gorj, Alba, Sibiu, Vâlcea, Argeș, Brașov, Dâmbovița, Prahova, Covasna și Buzău.

Specialiștii ANM au transmis o alertă de cod portocaliu de ploi și furtuni în România

Se pare că toamna se instalează mai devreme în România, după ce meteorologii au transmis un cod portocaliu de ploi și furtuni pentru următoarea perioadă, în țara noastră. Mai multe județe ale țării vor fi afectate de aceste schimbări meteo. Astfel, avertizarea, care este valabilă până mâine seară, presupune instabilitate atmosferică și cantități însemnate de precipitații.

Potrivit ANM, codul portocaliu intră în vigoare de la ora 15:00 și este valabil pentru județele Caraș-Severin, Mehedinți, Gorj, Vâlcea, Argeș, Dâmbovița, Prahova, Brașov, Sibiu, Covasna și zona de munte a județelor Hunedoara, Alba și Buzău. Aici, ploile vor fi abundente și se vor acumula cantități de apă ce vor depăși local 50 – 90 l/mp. Această avertizare meteo este valabilă până duminică la ora 18.00.

Cod galben de instabilitate atmosferică

În timp ce o parte dintre județe urmează să fie afectate de codul portocaliu, restul țării va suferi din cauza codului galben de instabilitate atmosferică. Acesta a intrat în vigoare de la ora 10:00 și este caracterizat de instabilitate atmosferică temporar accentuată și cantități de apă însemnate. În majoritatea regiunilor țării se vor semnala averse, descărcări electrice, intensificări ale vântului, vijelii și izolat grindină.

Ploile vor avea caracter torențial, în timp ce cantitățile de apă vor depăși, în intervale scurte sau prin acumulare, 25-35 l/mp și local 40-50 l/mp. Avertizarea este valabilă până mâine seară, la ora 23:00. Cu toate acestea, județele care nu sunt vizate de aceste alerte meteo sunt cele din sud-estul țării.

Meteorologii au anunțat cod portocaliu de ploi și furtuni în România
Cod portocaliu de ploi și furtuni pentru mai multe județe ale țării

Cum va fi vremea în săptămânile următoare. Prognoza meteo pentru începutul lunii septembrie

Sfârșitul lunii august și debutul toamnei, în luna septembrie, se anunță a fi caracterizate de valori termice mai scăzute chiar și de cât normalul acestei perioade. În regiunile intracarpatice, în perioada 30 august – 6 septembrie, cantitățile de precipitații se vor situa în intervalul normal pentru această perioadă, în toate regiunile României, în timp ce valorile termometrelor vor fi destul de scăzute.

În săptămâna 06 septembrie-13 septembrie, se anunță temperaturi medii ușor mai coborâte decât cele obișnuite. De asemenea, cantitățile de precipitații se vor situa în jurul valorilor normale pentru perioada aceasta a anului și vor remarca în întreaga țară. Ulterior, în perioada 13 septembrie-20 septembrie, temperaturile medii ale aerului vor fi în general apropiate de cele normale, pe întreg teritoriul României. Totodată, regimul pluviometric va fi apropiat de cel normal, de asemenea, în toate regiunile țării.

Urmăriți Impact.ro și pe
Iancu Andreea
Redactor online din 2013 și absolventă a UNIBUC, Facultatea de Litere, Specializarea Studii Europene. De asemenea, absolventă a cursurilor de Master din cadrul SNSPA, Facultatea de Comunicare și...