Meteorologii au emis cod galben de ploi şi furtuni. Zonele afectate de vijelii

Badea Violeta 27.08.2021, 18:48
Meteorologii au emis cod galben de ploi şi furtuni. Zonele afectate de vijelii

Specialiștii Administrației Naționale de Meteorologie (ANM) au emis un cod galben de instabilitate atmosferică în mai mult de jumătate din țară. Aceștia spun că vom avea parte de un weekend ploios și rece atât ziua cât și noaptea. Se anunță, de asemenea, căderi de grindină și vijelii. Iată zonele afectate!

Cod galben de ploi și furtuni în peste jumătate de țară

Meteorologii au emis un cod galben de instabilitate atmosferică în mai multe județe din țară, valabil sâmbătă și duminică. Sunt anunțate precipitații însemnate cantitativ, căderi de grindină și vânt puternic. Avertizarea va rămâne în vigoare celpuțin până dumincă, 29 august, ora 23:00.

În tot acest timp sunt așteptate averse ce vor avea și caracter torențial, descărcări electrice, intensificări de scurtă durată ale vântului și, în anumite regiuni, căderi de grindină. Aceste fenomene se vor semnala vineri, 27 august, în partea de sud-est a țării, în centrul şi nord-estul Romniei, dar şi în zonele de munte.

În ziua de sâmbătă, 28 august, meteorologii anunță instabilitate atmosferică, valabilă pentru aproape toate zonele din țară. Totuși, aceștia spun că unele zone vor fi ocolite de aceste fenomene. Este vorba despre partea de sud-est a țării, unde temperaturile vor fi normale pentru această perioadă, iar ploile vor fi slabe.

Cod galben de ploi si furtuni in peste jumatate de tara
Cod galben de ploi si furtuni in peste jumatate de tara

ANM anunță un weekend ploios

Specialiștii ANM anunță că duminică, 29 august, se va instala, din nou, instabilitatea atmosferică. Aceasta se va manifesta prin ploi și vijelii puternice. Fenomenele se vor resimți cu precădere în centrul, nordul și nord-estul României. Se precizează că cantităţile de apă vor depăși, pe perioade scurte sau prin acumulare, 20…50 l/mp.

De asemenea, în vestul și nord-vestul țării, temperaturile vor fi în scădere. Se anunță o vreme deosebit de rece pentru această perioadă. Valorile maxime se vor încadra între 18 și 20 de grade Celsius. În restul regiunilor, temperatura se va menține normală pentru această perioadă a anului. În partea de sud-est, valorile vor fi chiar mai ridicate decât de obicei.

Cod galben de instabilitate atmosferică se va instala sâmbătă, la ora 15.00. Sunt anunțate ploi abundente și este recomandat să nu uitați umbrela acasă. Până duminică, ora 23.00, meteorologii anunță vreme rea în următoarele regiuni: Oltenia, sudul Banatului, nord-vestul Munteniei, Maramureș, Transilvania, la munte și local în Moldova. În zonele menționate, cantitățile de apă vor depăși, în intervale scurte de timp sau prin acumulare, 25…55 l/mp.