Cod galben de vânt puternic. Anunțul făcut de ANM în urmă cu puțin timp

Iancu Andreea, Ozana Mazilu 09.10.2021, 11:40
Cod galben de vânt puternic. Anunțul făcut de ANM în urmă cu puțin timp

Meteorologii ANM au transmis un anunț important cu privire la starea vremii de astăzi. Specialiștii au anunțat cod galben de vânt puternic într-o regiune a țării, în timp ce restul zonelor sunt afectate și ele de o vreme rece. O atenționare nowcasting a fost emisă în această dimineață de către Administrația Națională de Meteorologie.

Atenționare de cod galben de vânt puternic transmisă de ANM

O zonă a țării este afectată de un cod galben de vânt puternic, după că meteorologii ANM au transmis o atenționare nowcasting. Cei afectați de acest fenomen meteo sunt cei care se regăsesc în zona de litoral a județelor Constanța și Tulcea, susțin specialiștii din cadrul Administrației Naționale de Meteorologie. Potrivit acestora, până la ora 10:00, în zonele menționate, sunt semnalate intensificări temporare ale vântului, cu rafale ce vor atinge 55-65 km/h. Avertizările de fenomene meteo extreme sunt emise pentru o perioadă de maximum 6 ore.

Pe de altă parte, vremea se păstrează în continuare rece în toată țara. În ciuda faptului că toamna abia s-a instalat în România, în unele regiuni ale țării se vor semnala inclusiv ninsori, potrivit informațiilor transmise recent de ANM. Sâmbătă, 9 octombrie, va fi caracterizată de temperaturi scăzute care vor afecta mai multe zone ale țării și care se regăsesc sub nivelul valorilor obișnuite pentru această perioadă a anului.

Cod galben de vânt puternic anunțat de ANM
Cod galben de vânt puternic anunțat de ANM

Weekend cu temperaturi scăzute și ploi

În zonele montane, în Carpații Meridionali, la altitudini de peste 1500 m, sunt semnalate ninsori și se așteaptă chiar ca stratul de zăpadă să se depună. Cantitățile de precipitații vor depăși 15-25 de litri/mp, în timp ce izolat, în Banat și Oltenia se vor înregistra 30-35 de litri/mp. Vremea se va păstra rece în cea mai mare parte a țării, cu valori termice mult mai coborâte decât mediile multianuale, specifice acestei date.

De asemenea, vântul va prezenta intensificări în vestul Carpaților Meridionali, în sudul Banatului și pe litoral, cu viteze ce vor ajunge la 60-70 km/h iar local și în regiunile sud-estice, sudice și în restul zonelor montane, rafalele vor fi în general de 45-60 km/h, au anunțat meteorologii ANM. Ploile se vor remarca cu precădere în Banat, Oltenia, local în Crișana și pe arii restrânse în Transilvania, Muntenia și Dobrogea.

În plus, în perioada 11-18 octombrie, temperatura medie a aerului se va păstra mai coborâtă decât media normală a acestei perioade. Acest lucru se va remarca pe întreg teritoriul țării, anunță meteorologii. Pe de altă parte, cantitățile de precipitații se păstrează apropiate de cele normale pentru această perioadă.

Urmăriți Impact.ro și pe
Iancu Andreea
Redactor online din 2013 și absolventă a UNIBUC, Facultatea de Litere, Specializarea Studii Europene. De asemenea, absolventă a cursurilor de Master din cadrul SNSPA, Facultatea de Comunicare și...