Cod galben de ploi torențiale, cu vijelii și grindină. Zonele afectate de vremea rea

Elena Avramescu, Ana Anitoiu 09.06.2022, 18:57
Cod galben de ploi torențiale, cu vijelii și grindină. Zonele afectate de vremea rea

În urmă cu scurt timp, Administrația Națională de Meteorologie a emis o avertizare Cod galben de instabilitate atmosferică pentru 17 judeţe din țară. Astfel, conform ANM, joi, între 12.00 și 21.00, vor fi ploi torențiale, cu descărcări electrice și posibilă grindină în toate zonele vizate. Maximele se vor încadra între 21-22 de grade la malul mării și în Deltă și vor ajunge la 31 de grade în zona Moldovei.

Cod galben de ploi în țară. Zonele afectate

Update joi, 9 iunie 2022, ora 18:57. Potrivit meteorologilor, este Cod galben de ploi în București, până la ora 19:30. Aceștia au anunțat averse torențiale ce vor cumula peste 15..20 l/mp și descărcări electrice.

Până la ora 20:00, este Cod galben și în unele localități din județul Gorj: Târgu Cărbunești, Bâlteni, Plopșoru, Țicleni, Scoarța, Turburea, Aninoasa, Vladimir, Dănești, Urdari, Săulești, Jupânești, Bărbătești.

În aceste localități sunt anunțate frecvente descărcări electrice, ploi ce vor depăși 20…25 l/mp, intensificări de scurtă durată ale vântului, posibil grindină de mici dimensiuni, conform ANM.

Codul galben de vreme rea emis mai devreme de ANM rămâne valabil până la ora 21:00 în 17 județe din țară: Satu Mare, Maramureș, Bihor, Arad, Timiș, Sălaj, Cluj, Bistrița-Năsăud, Alba, Hunedoara, Sibiu și în unele părți din Brașov, Argeș, Vâlcea, Gorj, Caraș-Severin și Mehedinți.

„În intervalul menționat, în Crișana, Maramureș, local în Transilvania, Banat și la munte vor fi perioade cu instabilitate atmosferică accentuată care se va manifesta prin frecvente descărcări electrice, averse torențiale, intensificări de scurtă durată ale vântuluiși izolat grindină și vijelii. Cantităţile de apă vor depăşi 20…30 l/mp şi izolat 40 l/mp”, a transmis ANM.

Știre inițială:

Cod galben de vreme rea în 17 judeţe din țară

În zonele Dobrogei și a Bărăganului vom avea atmosferă schimbătoare, ușor instabilă pe litoral. Vor apărea și câteva averse slabe, posibil însoțite de descărcări electrice, iar temperaturile se vor situa în jurul valorii de 27 de grade în Bărăgan.

În Moldova sudică și în nordul Munteniei norii vor fi prezenți, însă condițiile de ploaie vor fi reduse. Maximele se vor menține la valori similare cu cele de miercuri, iar la amiază vor atinge 29 de grade.

În jumătatea nordică a Moldovei și în Bucovina o să fie o zi frumoasă, cu mult soare și o adiere ușoară de vânt. Temperaturile vor fi normale pentru această perioadă a anului, urcând până la 31 de grade, la Iași.

În nordul Transilvaniei și în Maramureș vremea va fi caldă, însă în a doua parte a zilei se vor adună norii și sunt posibile averse cu tunete și fulgere. Maxima va fi de 30 de grade în Maramureș.

Instabilitatea va fi prezentă și în vestul țării. Pe parcursul zilei, norii se vor înmulți, astfel că sunt posibile ploi puternice. La munte sunt șanse foarte mari să plouă torențial și vor fi condiții de grindină și vijelii, cu vânt puternic în sudul Banatului.

Romania, intre canicula si ploi torentiale
Ploi torentiale in Romania

În Transilvania, vremea va fi destul de frumoasă. Însă pe partea vestică și la munte, în a doua parte a zilei vor apărea nori astfel că sunt posibile și câteva averse, mai abundente în zonele montane. Maximele vor atinge maxim 30 de grade în zona Alba Iulia.

În Oltenia o să plouă torențial în jurul serii, fiind anunțate căderi de grindină și vijelii. Pe parcursul zilei vor fi perioade cu soare iar temperaturile vor ajung la valori potrivite pentru această perioadă.

Vremea la munte

În zona montană o să fie destul de înnorat iar după-amiază, în masivele vestice și sud-vestice sunt șanse mari să cadă câteva averse puternice, și chiar să cadă grindină și să se formeze vijelii. Temperaturile vor fi similare cu cele de miercuri.

Vremea pe litoral

În zona litoralului vremea va fi ușor instabilă, fiind posibili nori de ploaie cu câteva averse trecătoare și nt puternic. Temperaturile vor ajunge la 23 de grade în aer și la 21-22 de grade în apă.

Vremea în Capitală

Administraţia Naţională de Meteorologie a emis o prognoză specială pentru București, valabilă joi între orele 12.00 – 21.00. Astfel că vremea în Capitală se va menține destul de apropiată de normalul termic al perioadei, iar cerul va fi variabil. Însă, spre seară, vor fi posibile averse și descărcări electrice, iar vântul va sufla în general moderat. Temperatura maximă urmează să se situeze în jurul valorii de 27 de grade.

Urmăriți Impact.ro și pe