Cod galben de furtuni și vijelii în România! Alertă meteo ANM până la miezul nopții

Ana-Maria Tudor 24.08.2023, 16:43
Cod galben de furtuni și vijelii în România! Alertă meteo ANM până la miezul nopții

Administrația Națională de Meteorologie a emis o avertizare meteorologică de cod galben, în care se anunță posibilitatea de furtuni și vijelii.

Vremea rea lovește România

Astăzi, Administrația Națională de Meteorologie emite o nouă atenționare de cod galben pentru condiții meteorologice severe, iar aceasta va intra în vigoare în intervalul orar 12:00 – 23:00.

Astfel, zonele afectate, de acest anunț emis de ANM, includ sudul și estul Transilvaniei, cea mai mare parte a Olteniei, vestul și nordul Munteniei, precum și zonele montane.

De asemenea, în aceste regiuni, se preconizează perioade de instabilitate atmosferică caracterizate prin manifestări intense. În plus, se vor observa intensificări ale vântului, cu rafale atingând chiar și viteze de 55…70 km/h.

Citește și: Cod galben de vijelii și grindină în România. Alertă meteo ANM, ce zone sunt vizate

În anunțul publicat de Administrația Națională de Meteorologie se estimează că, în intervale scurte de timp sau ca urmare a acumulării, cantitățile de apă vor atinge valori între 20 și 25 de litri pe metru pătrat, cu posibilitatea ca, izolat, să depășească chiar 30 și 40 de litri pe metru pătrat. Astfel, fenomenele de instabilitate atmosferică vor fi localizate pe suprafețe reduse și vor afecta și restul regiunilor.

Cum este vremea în capitală astazi

Temperaturile vor înregistra o scădere în comparație cu ziua anterioară, dar totuși se va simți o căldură persistentă.

Senzația de disconfort termic va rămâne ridicată, fiind indicată de un indice temperatură-umezeală (ITU) care va trece ușor de pragul critic de 80 de unități. În special în timpul zilei, vom observa o creștere temporară a înnorărilor, însoțită de averse, fulgere și rafale de vânt puternice, dar de scurtă durată.

Temperatura maximă va atinge aproximativ 33 de grade Celsius, în timp ce cea minimă se va situa într-un interval de 19 până la 21 de grade Celsius.

Pe parcursul sfârșitului de săptămână, se va înregistra o extindere a valului de căldură în întreaga țară, iar temperatura va cunoaște o intensificare din nou.

Vezi și: Prognoza meteo până pe 11 septembrie 2023. ANM a făcut anunțul, cum va fi vremea

Valori peste medie în prima săptămâna din septembrie

De asemenea, specialiștii în meteorologie prevăd că temperaturile vor înregistra valori mai ridicate decât media obișnuită pentru debutul sezonului de toamnă.

În regiunile sudice, estice și sudestice, se preconizează că temperatura medie a aerului va înregistra valori peste mediile specifice pentru acest interval, în timp ce în celelalte zone valorile vor fi în general apropiate de cele normele obișnuite pentru această perioadă.

Totuși, în ceea ce privește cantitatea de precipitații, se așteaptă să fie în exces în regiunile intracarpatice, cu accent pe zona Munților Apuseni și extremitatea nordică a Carpaților Orientali, iar în restul regiunilor, regimul pluviometric va fi în apropierea mediilor normale pentru acest interval.

Urmăriți Impact.ro și pe
Tags: