Cod galben de caniculă în jumătate din țară. Care sunt zonele afectate și cât durează avertizarea meteo

Iancu Andreea 19.07.2021, 13:55
Cod galben de caniculă în jumătate din țară. Care sunt zonele afectate și cât durează avertizarea meteo

Vremea din România devine tot mai dificil de suportat. Un cod galben de caniculă a fost anunțat de către specialiștii ANM în jumătate din țară. În timp ce o parte dintre locuitorii țării se confruntă cu temperaturi caniculare, cealaltă jumătate a României are parte de vreme instabilă și fenomene meteo extreme. Meteorologii au stabilit noi avertizări de cod galben de caniculă și cod portocaliu de vreme instabilă pentru mai multe regiuni.

Specialiștii ANM au anunțat cod galben de caniculă în jumătate din țară

Luni, 19 iulie, Administrația Națională de Meteorologie (ANM) a transmis noi avertizări meteo pentru majoritatea regiunilor țării. Astfel, românii sunt avertizați cu privire la un cod galben de caniculă, care se va manifesta în jumătate din țară. Potrivit ANM, canicula se va resimți cu precădere în Oltenia, Muntenia, Dobrogea și sudul Moldovei, unde disconfortul termic se va păstra accentuat, iar indicele temperatură-umezeală va depăși pragul critic de 80 de unități. Începând de astăzi și până mâine dimineață, la ora 10:00, ANM a transmis că intră în vigoare și două avertizări de cod portocaliu și galben de ploi abundente.

Trei avertizări de cod galben și cod portocaliu de ploi

De astăzi, ora 10:00 și până marți, 20 iulie, ora 10:00, meteorologii au emis un cod galben de instabilitate atmosferică, care va fi temporar accentuată în cea mai mare parte a țării. Ploile își vor face simțită prezența în toate regiunile, acestea având totodată și caracter torențial. De asemenea, se vor remarca descărcări electrice, intensificări ale vântului, vijelii și grindină. Prin acumulare, cantitățile de apă ar putea să depășească local 20-30 de litri/mp și izolat 40 de litri/mp.

Ce de-a doua avertizare, de cod portocaliu de ploi abundente, se va manifesta în intervalul 19 iulie, ora 14:00, până marți, 20 iulie, ora 10:00. Aceasta va viza zonele de munte, Transilvania, Maramureș, jumătatea de nord a Moldovei, dar și Banatul, Oltenia și nod-vestul Munteniei, spre seară și noaptea. Aici se vor remarca ploi torențiale, descărcări electrice și pe alocuri vijelii și grindină. Prin acumulare, cantitățile de apă se vor situa între 35-50 de litri/mp, iar izolat se vor acumula și 60-80 de litri/mp.

Ulterior, din 20 iulie, ora 10:00, până pe 21 iulie, ora 12:00, codul galben de instabilitate atmosferică va cuprinde regiunile din nord, nord-est, centru și sud-estul teritoriului, precum și zonele de munte. Ploile vor avea în acest caz caracter torențial, fiind remarcate și descărcări electrice, intensificări ale vântului, vijelii şi grindină. Cantitățile de apă ar putea depăși 20-30 de litri/mp, în timp ce local se vor acumula 50-70 de litri/mp.

Meteorologii au emis cod galben de caniculă în jumătate din țară
Cod portocaliu de instabilitate atmosferică accentuată, ploi abundente

Cum va fi vremea în București

Vremea din Capitală se va păstra călduroasă, chiar caniculară spre după-amiază. În intervalul 19 iulie, ora 10:00 – 20 iulie, ora 9:00, bucureștenii vor resimți canicula, iar indicele temperatură-umezeală va depăși pragul critic de 80 de unități. Vântul va sufla slab spre moderat, înregistrând la rafală 30-35 km/h.

În ciuda temperaturilor, care vor ajunge la maxime de 34-35 de grade Celsius și minime de 20-22 de grade Celsius, cerul se va păstra variabil, existând înnorări în special seara și posibile ploi de scurtă durată, însoțite de descărcări electrice. Instabilitatea atmosferică se va accentua de marți, ora 9:00, până miercuri, 21 iulie, ora 12:00, existând înnorări și ploi cu caracter torențial, descărcări electrice și intensificări ale vântului.

Recomandare Video Impact.ro
Urmăriți Impact.ro și pe
Iancu Andreea
Redactor online din 2013 și absolventă a UNIBUC, Facultatea de Litere, Specializarea Studii Europene. De asemenea, absolventă a cursurilor de Master din cadrul SNSPA, Facultatea de Comunicare și...