VIDEO EXCLUSIV

Clipe de groază pentru Ana Bodea, actrița din Lia, la Academia de Balet a Teatrului Balșoi. „Am avut și o fractură la gleznă din această cauză.” VIDEO EXCLUSIV

Andreea Archip 16.02.2023, 18:22

Ana Bodea, protagonista serialului “Lia, soția soțului meu”, a făcut balet de performanță, fiind absolventă a Școlii de Balet a teatrului Balșoi din Moscova. În interviul exclusiv acordat pentru Impact.ro, tânăra actriță ne-a povestit experiențele trăite în cei 4 ani petrecuți în capitala Rusiei și de ce a renunțat, după 15 ani, la balet, în favoarea Actoriei. Ana a absolvit Universitatea Națională de Artă Teatrală și Cinematografică I.L. Caragiale în vara lui 2022, iar rolul Lia reprezintă debutul ei pe micul ecran în serialul de succes, produs de Ruxandra Ion pentru Antena 1.

Ana Bodea a intrat din prima încercare la UNATC și a convins la casting că este potrivită pentru a fi protagonista serialului “Lia, soția soțului meu”, difuzat în această seară, de la 20.30, la Antena 1.

Ai făcut balet foarte mulți ani. Când te-i orientat spre actorie?

Părinții m-au dus la balet când aveam 3 ani. Evident că nu îmi amintesc să fi zis: vreau la balet! Vreau la balet! Nu știu, eram atât de mică, încât prima mea amintire din copilărie e din sala de balet, dar mi-a plăcut din prima și am început să muncesc din ce în ce mai mult. Am fost de mică foarte ambițioasă, am avut chestia asta: să fiu cea mai bună și am început să muncesc foarte mult.

Ana Bodea face balet de performanță de la 11 ani

Ai făcut balet și la Moscova.

La 11 ani, profesoara mea de balet, pe care o aveam atunci, în România, Lorelai Vișinescu Bari, mi-a propus să încep să fac balet de performanță. Am acceptat din prima și m-a antrenat atât de bine, încât la 12 ani am fost primită la Școala de Balet de Stat din Berlin, la 14 ani am fost primită la Școala Națională de Balet din Marsilia, la Școala Națională de Balet din Cannes și, în cele din urmă, la Academia de Balet a Teatrului Balșoi.

Și am ales evident să mă duc la Balșoi, pentru că dacă e ceva de apreciat la ei, este faptul că au o apreciere imensă și o iubire față de cultură și de artă. Chiar dacă situația e dificilă acum, la momentul acela, mi s-a părut cea mai potrivită decizie pentru mine.

Ana Bodea: “Au fost foarte multe momente grele la Moscova, profesorii erau foarte duri”

Cât timp ai stat în Moscova?

Am stat 4 ani, am învățat și limba rusă. Când am ajuns acolo, nu știam un cuvânt, nu știam nici măcar alfabetul lor, dar am învățat foarte repede acolo. Când stai printre oameni, e mult mai ușor să înveți. Ulterior au fost foarte multe momente grele acolo, adică profesorii erau foarte duri, ne băteau rău, am avut și o fractură la gleznă din această cauză. La un moment dat mi-am dat seama că nu mă mai face fericită. Baletul e cea mai frumoasă artă, pe care o știu.

Ana Bodea: “E nevoie de foarte mult curaj să poți să faci o schimbare radicală în viață”

Comportamentul profesorilor te-a determinat?

Nu numai, pentru că am terminat școala și puteam să merg într-o companie de balet și acolo ești deja adult, angajat, nu te mai bate nimeni. Dar oricât aș fi încercat, nu m-ar mai fi făcut fericită, pentru că făceam balet de la 3 ani. De la 3 până la 18 ani te maturizezi și te schimbi, ți se schimbă principiile și nevoile și dorințele. Mi-am dat seama că oricât aș încerca, nu mai e pentru mine și e nevoie de foarte mult curaj să poți să faci o schimbare radicală în viață, pentru că eu doar asta știam până în momentul ăla: balet!

Părinții s-au mutat cu tine cât ai stat în Moscova?

Mama a stat foarte mult cu mine și e dificil să stai acolo, dacă nu ai viză de angajat sau student.

Cum proceda?

Era foarte greu când îi expira viza și trebuia să plece. Aveam 14 ani, nu aveam niciun prieten, mai ales că lumea baletului e foarte dură și nu se împrietenește nimeni cu tine și era greu când pleca de acolo, dar a făcut tot posibilul să stea cât mai mult cu mine.

Dar nu te-ai gândit să renunți dacă era așa de complicat? Erai și departe de casă, și singură și  condițiile vitrege în care te antrenai.

În capul meu știam că am treabă, că am de terminat studiile, că am spectacole și orice s-ar fi întâmplat, nu m-ar fi oprit nimic. Nu-mi place să știu că am spectacol și să fiu… aaa, m-am lăsat acum două ore de balet, la revedere! Nu!

Ana Bodea a renunțat la balet după 15 ani

Deci te-ai întors la 18 ani în țară și te-ai pregătit pentru Teatru?

Am avut un spectacol de balet, foarte special pentru mine, când m-am întors. Era primul meu spectacol după mult timp în România și urmau să mă vadă niște oameni foarte importanți pentru mine. Acela a fost ultimul meu spectacol de balet. Efectiv am ajuns acasă după, mi-am dat seama că nu-mi mai doresc să fac asta și am renunțat. Aveam gânduri cu actoria de mult.

De mult mi-am dorit să fac asta și să încerc să fac asta. Cochetam cu gândul de pe la 12-13 ani și știu că am vorbit atunci cu un actor pe care îl cunoșteam și mi-a zis că e prea devreme, că trebuie să mai acumulez niște experiențe, să mă mai maturizez, că pot să fac asta, dar trebuie să mai cresc un pic. Imediat ce am renunțat la balet, știam că o să fac teatru.

Ana Bodea: “A fost una din cele mai fericite zile din viața mea”

Și ai intrat din prima încercare?

Da. La admitere trebuie să înveți poezii, monolog, povestire și a fost foarte ciudat că le-am învățat, le repetam, dar nu e ca și cum înveți pentru admitere obișnuită. Adică ai mei nu mă vedeau învățând nonstop, zi și noapte. Și nu se așteptau să intru, au vrut să dau și la ASE. În mintea lor exista riscul să nu intru, dar am intrat din prima.

Într-adevăr a fost una din cele mai fericite zile din viața mea. Tot ce am făcut până acum se datorează oarecum faptului că am intrat și îi mulțumesc domnului profesor Mircea Gheorghiu, este și el în distribuția serialului – îi mulțumesc că a avut încredere în mine și că m-a luat la clasa lui și tuturor actorilor care m-au pregătit, actori mari, pe care îi apreciez în continuare.

Video: Daniel Bălan

Urmăriți Impact.ro și pe