Clasamentul economiilor mondiale în care România ocupă locul 23. Țara noastră depășește nume mari

Iancu Andreea 15.09.2020, 18:32
Clasamentul economiilor mondiale în care România ocupă locul 23. Țara noastră depășește nume mari

Deși avem o țară frumoasă și bogată, România nu se bucură de prezența în prea multe topuri la nivel mondial. Totuși, clasamentul libertății economice arată că țara noastră a reușit o performanță remarcabilă. România s-a clasat pe un loc important, reușind să depășească mai multe nume importante de pe listă.

România, pe locul 23 în clasamentul economiilor mondiale

Institutul Fraser a publicat recent un raport ce analizează libertățile economice ale lumii. Astfel, potrivit datelor din 2018, România a reușit să se claseze pe locul 23 printre economiile mondiale. Topul a fost realizat în baza indicatorilor precum dimensiunea aparatului guvernamental, respectarea dreptului asupra proprietății, stabilitatea monedei, accesul liber la piețele externe și sistemul legislativ. De asemenea, acest ultim indicator a avut la bază alte trei subcategorii: reglementările din domeniul financiar, reglementările de pe piața muncii și legislația pentru mediul de afaceri.

Țara noastra a reușit să se distanțeze de state importante din Europa Centrală și de Est și a obținut 7,83 de puncte. De altfel, alte state au urmat România în top, precum Cehia (locul 25, cu 7,81 puncte), Bulgaria (32), Slovacia (38), Polonia (77), Ungaria (53). Pe de altă parte, România a fost depășită de Letonia (19), Lituania (11), Estonia (14) și Georgia (8), potrivit cursdeguvernare.ro.

Printre fruntașii clasamentului se numără state precum Hong Kong, Singapore, Noua Zeelandă, Elveția și Australia. Pe de altă parte, topul realizat în urmă cu un an de zile, care are la bază valorile din 2017, arăta că România s-a situat pe locul 19, cu 7,86 de puncte.

România ocupă locul 23 în clasamentul economiilor mondiale foto - Pexels
România ocupă locul 23 în clasamentul economiilor mondiale
foto – Pexels

Ce punctaj a obținut România în cadrul raportului

Printre cele mai importante capitole la care România s-a remarcat se numără stabilitatea monedei. Astfel, țara noastră a obținut 9,33 de puncte, ajungând pe locul 52 la nivel mondial. De asemenea, accesul liber la piețele externe a clasat România pe locul 6, în fața unor țări precum Cehia și Polonia, cu 8,4 puncte.

Totuși, Bulgaria și Ungaria au reușit să obțină locuri mai bune decât România privind stabilitatea monedei, însă s-au clasat mai jos decât România în clasamentul privind accesul la piețe externe.

De asemenea, respectarea dreptului la proprietate a adus un punctaj de 6,24 României, surclasând Polonia și Bulgaria, dar sub Cehia și Ungaria.

Totodată, legislația pentru mediul de afaceri a adus țării noastre un punctaj de doar 6,51. Astfel, România a ajuns pe locul 98 la nivel mondial, depășind Bulgaria, dar situându-se sub Polonia, Cehia și Ungaria.

Urmăriți Impact.ro și pe