EXCLUSIV

Cât de greu este să legiferezi în România pentru pacienții cu nevoi speciale? Cristina Dumitrescu, deputat: „Nu sunt susținuți în acel drept al lor de către statul român”

Gabriela del Pupo 24.03.2023, 19:15
Cât de greu este să legiferezi în România pentru pacienții cu nevoi speciale? Cristina Dumitrescu, deputat: „Nu sunt susținuți în acel drept al lor de către statul român”

Legile în domeniul sănătății stârnesc controverse atât prin natura lor cât și din prisma impactului bugetar, mai ales având în vedere că sănătatea în România nu este considerată o prioritate când vine vorba de alocări bugetare. Legi pentru pacienți cu nevoi speciale sunt ignorate pentru că acești pacienți nu reprezintă o parte importantă din populație. În cadrul Interviurilor Impact.ro am stat de vorbă cu deputata PSD, Cristina Dumitrescu, inițiatoarea unor proiecte de lege pentru mai multe categorii de pacienți cu nevoi specifice, care spune că exact acest tip de legiferare este greu de implementat, chiar și dacă o lege trece blocajul intervine la nivelul normelor de aplicare.

„Poate am ales eu subiecte mai sensibile sau pacienți care aveau nevoi mai aplicate”

Decontările aferente unor astfel de afecțiuni nu sunt încă în vigoare, prin urmare cei care suferă de alergii de orice fel sunt stigmatizați de către sistem prin faptul că trebuie să își plătească singuri tratamentul. Ceea ce nu se întâmplă în cazul altor boli. Cristina Dumitrescu explică faptul că aceste alergii nu țin cont de situația materială în care se află o familie. Sumele sunt aproape echivalente cu un salariu mediu pe economie dacă pacienții aleg să se testeze singuri, fără să mai includem medicamentația.

„Poate am ales eu subiecte mai sensibile sau pacienți care aveau nevoi mai aplicate. Un pacient cu alergii trebuie să facă aceste analize de două ori pe an de exemplu, poate și ele costă sume importante, pot ajunge la 2000 de lei. Un cost foarte mare, mai ales dacă vorbim de o familie care poate are venituri reduse, poate are 2-3 copii care sunt suspecți de afecțiuni alergice.

Nu sunt susținuți în acel drept al lor de către statul român. Acest lucru trebuie să se schimbe. Un copil cu alergii, în practică se găsea în situația în care i se refuza accesul la grădiniță, deoarece grădinița nu putea asigura dieta corespunzătoare.”, spune Cristina Dumitrescu.

Interviul integral mai jos:

„Tratamentul nu este un medicament anume, este o dietă care să nu aibă gluten”

Un alt proiect de lege care nu își găsește un drum către un vot final este cel legat de decontarea dietei pentru copiii care suferă de boala celiacă. Doar 2% din populația lumii suferă de această afecțiune însă, spre deosebire de alte diete, tratamentul constă într-o dietă cu produse fără gluten. Spre deosebire de alte diete care presupun interdicția anumitor produse în meniul zilnic, aceasta este foarte costisitoare. Doar o singură pâine fără gluten poate ajunge până la 30 de lei zilnic.

„Tratamentul nu este un medicament anume, este o dietă care să nu aibă gluten. Produsele fără gluten sunt extrem de scumpe. În Italia, de exemplu, li se acordă un voucher în baza căruia ei pot achiziționa alimente fără gluten. Nu este o intoleranță, este o boală autoimună, acel copil poate să dezvolte un retard psihic, poate să aibă o întârziere în dezvoltarea psihică.

Acest proiect întâmpină mai multe blocaje pentru că nu se găsește o soluție pentru acel voucher, pe care eu îl consider esențial, dincolo de testare și diagnosticarea corectă. Pentru orice alt pacient statul român asigură decontarea tratamentului, cum putem să negăm dreptul unui pacient la tratamentul său?

Eu sper că vom găsi și pentru acest proiect o soluție și nu ne vom mai bloca în aceste unghiuri. De ce nu se poate? Este suficient să ne uităm la ce soluții s-au găsit în alte țări.”, spune deputatul.

Urmăriți Impact.ro și pe
Gabriela del Pupo
Pentru Gabriela del Pupo presa nu a fost prima alegere. Absolventă a Universității "Babeș-Bolyai" din Cluj, a lucrat mai bine de 10 ani în domeniul artelor spectacolului. Pasiunea pentru știri...