Cine va fi noul premier al României dacă guvernul Orban va cădea. PSD a pregăit un nume surpriză

Stan Filon 31.08.2020, 14:48
Cine va fi noul premier al României dacă guvernul Orban va cădea. PSD a pregăit un nume surpriză

PSD se pregătește intens pentru moțiunea de cenzură depusă împotriva Guvernului Orban. Social-democrații au și o propunere de premier, în cazul în care Guvrnul Orban pică în urma moțiunii. Marcel Ciolacu spune că are majoritatea necesară pentru vot, dar nu se știe niciodată. Votul începe luni, la ora 17:30, dacă se va întruni cvorumul de ședință.

Vice-guvernatorul Leonardo Badea este propunerea de premier, dacă moțiunea de cenzură trece

Președintele PSD, Marcel Ciolacu, a anunțat că propunerea lui pentru funcţia de premier este Leonardo Badea, care a fost scos în lumina reflectoarelor chiar de predecesorul lui Ciolacu, Liviu Dragnea, care l-a propus preşedinte al Autorităţii pentru Supraveghere Financiară.

Leonardo Badea este de anul trecut viceguvernator al BNR, după ce înainte a fost preşedintele ASF. Răspunsul final însă îl are președintele Klaus Iohannis, care numește premierul României.

Vice-guvernatorul Leonardo Badea este propunerea de premier, dacă moțiunea de cenzură trece
Vice-guvernatorul Leonardo Badea este propunerea de premier, dacă moțiunea de cenzură trece

Președintele Klaus Iohannis are ultimul cuvânt de spus în numirea premierului

”Vom vedea ce se întâmplă, dacă preşedintele îl propune tot pe Ludovic Orban premier, vom intra la vot”, a anunțat Marcel Ciolacu.

Leonardo Badea, 45 de ani, a avut din 1997 o carieră universitară la Universitatea Valahia din Târgovişte, ajungând până la poziţia de decan al facultăţii de Ştiinţe Economice.

El a fost Senator de Dâmboviţa în legislatura 2012 – 2016 şi deputat de Dâmboviţa în legislatura 2016- 2020. În 2017, a demisionat din poziţia de Deputat pentru a deveni preşedinte al Autorităţii de Supraveghere Financiară, funcţie pe care a îndeplinit-o până în octombrie 2019, când a devenit vice-guvernator al BNR. El a absolvit ASE – Facultatea de Finanţe, Asigurări, Bănci şi Burse de Valori în 1997.

Emoții mari la Parlament, atât pentru Guvernul Orban, cât și pentru social-democrați, care încă nu sunt siguri dacă au cvorumul de ședință.

Parlamentarii PNL, USR şi PMP nu vor fi prezenţi în sală la moţiunea de cenzură, în timp ce liderii UDMR încă nu s-au decis cum să acționeze.

Adoptarea unei moţiuni de cenzură presupune două faze: 1. cvorum de şedinţă: prezenţa a jumătate plus unu din numărul total de parlamentari (cel puţin 233). Şedinţa nu poate începe fără cvorum. 2. o majoritate pro-moţiune: cel puţin 233 de voturi.

Urmăriți Impact.ro și pe
Stan Filon
Mi-am dorit întotdeauna ca articolele mele să schimbe lucrurile în bine, fie că am scris despre corupția din România  sau am prezentat poveștile de viață ale unor oameni obișnuiți. Îmi...