Cine sunt românii care au întâietate la investigaţii medicale. Legea a fost dată, totul e oficial

Nicu Stan 15.01.2022, 12:02
Cine sunt românii care au întâietate la investigaţii medicale. Legea a fost dată, totul e oficial

S-a  anunțat cine sunt românii care au întâietate la investigaţii medicale. Legea a fost dată, iar totul este oficial. Pacienţii care suferă de boli oncologice, diabet, boli cardiovasculare și altele, dar și cei ce au fost bolnavi de COVID-19 au de-acum întâietate atunci când trebuie să facă anumite investigații medicale.

Legea a fost publicată în Monitorul Oficial. Ce categorie de pacienți au întâietate la investigaţii medicale

Românii care suferă de cancer, diabet, boli cardiovasculare…etc, dar și cei ce au fost bolnavi de coronavirus au întâietate atunci când trebuie să facă investigații medicale, arată o hotărâre ce a fost oficializată joi prin pubilcarea în Monitorul Oficial.

În legea devenită oficială se stipulează ca pacienţii cu boli oncologice, cardiovasculare, diabet şi cei trecuţi deja prin infectarea cu coronavirus îşi pot face investigaţiile medicale în cel mult cinci zile de la data când au efectuat programarea.

Cine are intaietate la investigatiile medicale
Cine are intaietate la investigatiile medicale

Care este termenul maxim pentru programări

Concret, HG 80/2022, publicată joi în Monitorul Oficial nr. 41, stabilește că efectuarea investigațiilor paraclinice necesare anumitor pacienți pentru monitorizarea evoluției afecțiunilor pe care le au trebuie făcute, „de către furnizorii de servicii medicale paraclinice, în termen de maximum 5 zile lucrătoare de la data solicitării acestora”, potrivit avocatnet.ro.

În primul rând, au prioritate la investigații pacienții diagnosticați cu coronavirus, după externarea din spital sau după ieșirea din izolare.

Care sunt bolile care dau întâietate pacienților la analizele medicale

Alte afecțiuni pentru care investigațiile medicale se fac cu prioritate, în cel mult 5 zile lucrătoare, așa cum apar în HG 696/2021, sunt bolile oncologice, diabetul, afecțiunile rare, bolile cardiovasculare, bolile cerebrovasculare, precum și bolile neurologice.

Anul trecut, în vară, s-a hotărât, prin HG nr. 696/2021, că sunt incluse specialitățile pneumologie și cardiologie între cele pe care le pot avea medicii de specialitate care pot recomanda servicii conexe kinetoterapiei și ce pot fi decontate.

Peste 230 de centre speciale pentru cei bolnavi de coronavirus

Modificarea a fost necesară pentru recuperarea respiratorie a pacienților ce au trecut prin coronavirus și pentru recuperarea pacienților cu afecțiuni din sfera specialităților cardiologie și pneumologie a căror boli se agravează post-infecție cu virusul Covid-19.

În plus, în afară de noile reguli privind investigațiile paraclinice, HG 80/2022 stabilește și ultimele detalii ale funcționării celor peste 230 de centre speciale pentru evaluarea și stabilirea tratamentului celor bolnavi de coronavirus. În cadrul acestor centre speciale, cei ce fac forme ușoare sau medii ale bolii vor fi evaluați, urmând să primească tratament și să se trateze acasă.

Urmăriți Impact.ro și pe