Cine sunt deținuții eliberați din greșeală la Penitenciarul Jilava. Caz fără precedent, în România

Elena Avramescu 30.07.2020, 16:42
Cine sunt deținuții eliberați din greșeală la Penitenciarul Jilava. Caz fără precedent, în România

Caz șocant în România. Dintr-o banală dar extrem de gravă greșeală, doi deținuți au fost eliberați, înainte să le expire pedeapsa. Pare scenariu de film, însă este chiar realitatea.

Deținuți eliberați din greșeală la Penitenciarul Jilava

Cei doi deținuți aveau de executat pedepse de până la 3 ani şi jumătate pentru fapte precum lovire şi alte violenţe, dar și pentru tulburarea liniştii publice.

Se pare că ambii deținuți făcuseră cerere pentru eliberare condiționată iar dosarele erau la tribunalul Ilfov, în contestație. Însă după ce au realizat că i-au eliberat eronat, cei de la penitenciar i-au apelat rapid.

Unul dintre ei a sunat la 112 la ora 21:40 și a fost ulterior preluat de polițiștii de la secția 11,iar cel de-al doilea deținut a fost găsit de o patrulă în Centrul Vechi, fiind reținut și dus direct la Jilava.

Deținuții eliberați din greșeală la Penitenciarul Jilava
Deținuții eliberați din greșeală la Penitenciarul Jilava

Deținuții eliberați din greșeală au fost identificați în aceeași zi

„Miercuri (…) Penitenciarul Bucureşti-Jilava a pus în libertate, în mod eronat, înainte de expirarea duratei pedepsei privative de libertate, două persoane condamnate. Sesizată în timp scurt, eroarea funcţionarilor responsabili cu gestionarea documentelor de evidenţă a fost notificată structurilor MAI, în vederea acordării de sprijin pentru localizarea şi reîncarcerarea celor două persoane.”

Tot în aceeași zi, la aproximativ 23:00, cei doi deținuți eliberați din greșeală au fost identificați rapid după care conduși înapoi la penitenciar, pentru a continua executarea pedepsei.

După acest incident nefericit, Administrația Penitenciarelor a început o anchetă destul de amplă pentru a aflat cum au putut fi eliberați cei doi deținuți înainte de termen.

„Conducerea Administrației Naționale a Penitenciarelor a dispus efectuarea de verificări în vederea identificării cauzelor și vulnerabilităților privind activitatea Sectorului Evidență Deținuți, urmând ca, în raport de concluzii, să fie dispuse măsuri în conformitate cu prevederile legale”, a transmis comisarul-șef Cristian Erving Micu, purtător de cuvânt al Penitenciarului București Jilava, conform stirileprotv.ro.

Urmăriți Impact.ro și pe
Elena Avramescu
Este redactor Impact.ro. Absolventă a Colegiului Naţional ”Mihai Eminescu” din Buzău, precum şi a Facultăţii de Jurnalism din cadrul Universității Hyperion din Bucureşti, Elena Avramescu...