Cine este românul care trăiește de 8 decenii cu un glonț lângă inimă. Are acum 101 ani

Cătălina Burghelea 02.12.2021, 06:48
Cine este românul care trăiește de 8 decenii cu un glonț lângă inimă. Are acum 101 ani

Un român trăiește de opt decenii cu un glonț lângă inimă. Este veteran de război și are acum 101 ani! Povestea sa de viață este de-a dreptul impresionantă, cu multe cumpene și momente dificile.

Are de 80 de ani un glonț lângă inimă

Ștefan Buzoianu din Cheia, județul Prahova, are un glonț foarte aproape de inimă, pe care îl are acolo de 80 de ani. Eroul a fost rănit în timpul celui de-Al Doilea Război Mondial și, în mod miraculos, a reușit să trăiască așa de opt decenii.

Consiliul Județean Prahova i-a dedicat un moment special veteranului de război Ștefan Buzoianu, din Cheia, în cadrul proiectului „103 ani de România, 103 prahoveni emblematici”.

Povestea românului este emoționantă

Bărbatul s-a născut în 1921, la trei ani de la Marea Unire, în perioada grea de după război. A copilărit într-o familie numeroasă, cu 10 copii, la poalele Munților Ciucaș, locul în care s-a întors rănit de pe front și unde s-a căsătorit.

Ștefan Buzoianu a fost încorporat în februarie 1942, iar războiul l-a purtat până la Novorossiisk, Rusia. Ori de câte ori este rugat să povestească despre acele momente, veteranul de război nu omite episodul în care a trecut pe lângă moarte. A fost împușcat în spinare, un glonț i-a perforat plămânul și i-a ajuns lângă inimă.

„Rana a simțit-o ca pe o arsură, o căldură, după cum ne-a povestit. A zăcut într-un șanț, în stare de semi conștiență, recuperat de sanitarii din spatele liniei de front. A avut noroc că, în retragere a trecut un camion unde a fost înghesuit cu alți răniți. A ajuns pe o plajă unde așteptau îmbarcarea și unde a stat o noapte. Când au sosit vapoarele a fost consultat de un medic german, care l-a curățat și pansat în condițiile de atunci. Era rănit în zona plămânului și respira foarte greu. Apoi, a fost improvizat un fel de ponton și când i-a venit rândul să plece, aviația rusă a început bombardarea vaselor”, a declarat Dragoș Buzoianu, nepotul bărbatului.

Ștefan Buzoianu trăiește așa de opt decenii

Eroul prahovean recunoaște că a avut zile de la Dumnezeu, supraviețuind în mod miraculos acelui moment. A fost internat în spital o lună, după care a revenit pe câmpul de luptă.

„A fost balamuc mare. Spitalul de campanie era format din niște barăci, eram ținuți pe paie, a fost vai de noi. Eu respiram întrerupt, dar am avut zile. Am stat peste o lună în spital, iar, ulterior, comisia de evaluare a decis să revin pe front”, a dezvăluit Ștefan Buzoianu.

Ce i-au spus medicii

Odată cu încheierea războiului, bărbatul a revenit acasă, unde a fost îngrijit de mama sa până i s-a închis rana și a putut respira neîntrerupt. Însă glonțul a rămas acolo, deoarece medicii i-au spus că ar putea muri dacă ar încerca să-l scoată.

În ianuarie 2022, Ștefan Buzoianu împlinește venerabila vârstă de 101 ani.

Pentru noi rămâne bucuria de a-l fi întâlnit și împreună prin paginile unei istorii mai puțin cunoscute. Poate prin astfel de povești, prin mărturiile pline de suferință ale acestor oameni, reușim să înțelegem mai bine cât de scump a fost plătită libertatea acestei țări”, au transmis reprezenanții CJ Prahova.

Urmăriți Impact.ro și pe
Cătălina Burghelea
Este redactor Playtech. Absolventă a Facultății de Jurnalism și Științele Comunicării și a masterului în Marketing Online din cadrul ASE, Catalina Burghelea s-a alaturat echipei de stiri de...