Cine este Rishi Sunak, politicianul care devine noul premier al Marii Britanii. Se bifează mai multe premiere

Ana Anitoiu 24.10.2022, 17:37
Cine este Rishi Sunak, politicianul care devine noul premier al Marii Britanii. Se bifează mai multe premiere

Rishi Sunak devine primul premier de culoare al Regatului Unit al Marii Britanii și al Irlandei de Nord și cel mai tânăr din ultimii 200 de ani. Fost ministru de Finanțe, politicianul o înlocuiește pe Liz Truss, în fața căreia pierduse funcția de prim-ministru, în luna septembrie.

Cine este Rishi Sunak, noul premier britanic

Rishi Sunak, de origine hindusă, în vârstă de 42 de ani, căsătorit și tatăl a doi copii, devine premier după ce competiția electorală a luat sfârșit, luni, la nivelul Partidului Conservator. Contracandidata sa, Penny Mordaunt, ultima rămasă în cursă, a anunțat în ultimul moment că se retrage.

Astfel, Rishi Sunak, fost ministru de Finanțe în cabinetul lui Boris Johnson, devine noul șef al formațiunii și, implicit, noul prim-ministru britanic. Informația a fost confirmată de Sir Graham Brady, președintele Comitetului 1922 al Partidului Conservator.

Rishi Sunak s-a născut în anul 1980 în Southampton, Regatul Unit, fiind cel mai mare dintre cei trei copii ai părinților lui, Yashvir și Usha Sunak. Noul premier britanic a absolvit Colegiul Lincoln din cadrul Universității Oxford și a obținut titlul de MBA la Universitatea Stanford. A lucrat ca bancher de investiții la Goldman Sachs și la alte companii de investiții financiare.

Cine este Rishi Sunak, politicianul care devine noul premier al Marii Britanii
Rishi Sunak

Părerea lui Rishi Sunak despre Brexit

Rishi Sunak, ales pentru prima dată în Parlamentul britanic în anul 2015, s-a pronunțat în favoarea Brexit-ului în timpul referendumului din 2016. Politicianul a obținut un rol de ministru „junior” – inferior rangului de ministru, în cabinetul post-Brexit condus de Theresa May.

Însă, prima funcție guvernamentală semnificativă pe care a avut-o Rishi Sunak a fost în cabinetul lui Boris Johnson, care l-a numit șef al Trezoreriei, în anul 2019, și ministru de Finanțe, în 2020.

În primele săptămâni ale pandemiei de coronavirus, Rishi Sunak a prezentat un plan extins de ajutor pentru cei care nu puteau lucra în condițiile specifice lockdown-ului, căpătând astfel notorietate.

După căderea cabinetului Johnson, Rishi Sunak a devenit adversar al fostului prim-ministru. A demisionat din guvern în data de 5 iulie. Două zile mai târziu, în contextul unui val de plecări din cabinetul lui, Boris Johnson și-a anunțat demisia, la rândul său.

Liz Truss și-a anunțat demisia după doar 44 de zile de mandat, în contextul scandalului declanșat de planul de măsuri fiscale ce au bulversat piețele și au determinat o panică a investitorilor.

Urmăriți Impact.ro și pe
Ana Anitoiu
Cine sunt? Un om, înainte de orice altceva. Mi-am descoperit înclinația către scris pe vremea când n-aveam buletin. Mă fascina Eminescu și câștigam un concurs de poezii. La liceu, am lăsat...