Cine este medicul erou de la Institutul Matei Balş. Cătălin Apostolescu a spart geamul pentru a salva pacienţii: „Era ars pe picioare”

Stan Filon 29.01.2021, 15:48
Cine este medicul erou de la Institutul Matei Balş. Cătălin Apostolescu a spart geamul pentru a salva pacienţii: „Era ars pe picioare”

S-a aflat acum că a existat un medic erou și la Spitalul Matei Balș, unde vineri dimineața a izbucnit un incendiu teribil. Asistentele și infirmierele au povestit ce a făcut medicul în cele mai grele momente trăite până acum de tot personalul spitalului! Flăcările se ridicau din ce în ce mai amenințător, fumul gros invadase clădirea, iar sutele de pacienți aveau nevoie disperat de ajutor.

Cine este medicul erou de la Institutul Matei Balş

Medicul Cătălin Apostolescu a intervenit decisiv pentru salvarea personalului, dar și a mulți pacienți. Medicul a spart geamul și a intrat în salonul în flăcări pentru a salva viața pacienților internați pe secția de Terapie Intensivă, cu riscul pierderii propriei sale vieți.

Medicul erou a salvat cât de mulți pacienți a putut, dar nu fără repercursiuni. A suferit arsuri la picioare. ”L-am văzut cu ochii mei pe domnul doctor Cătălin Apostolescu, cu blugii arşi, arsuri pe picioare. A scos un pacient pe geamul salonului şi a ajutat şi la scoaterea altor doi pacienţi”, a spus Laura Vicol, la România TV.

Cine este medicul erou de la Institutul Matei Bals
Cine este medicul erou de la Institutul Matei Bals

Vineri seară, medicul erou de la Matei Balș a intrat în direct în cadrul emisiunii Exces de putere, de la Antena 3. Acesta a oferit mai multe detalii despre tragedia care a avut loc vineri dimineață, 29 ianuarie, la Matei Balș.

„Întâi am auzit o voce de bărbat, am presupus că este pacient, pentru că știam personalul. După aceea, la foarte scurt timp am auzit țipete de ajutor, o voce feminină, am ieșit din cameră, dar deja în secție era un fum foarte gros și nu am putut să mai înaintez. Atunci am ales varianta să încerc să ajut oamenii prin balcon.

Eram undeva la 8-10 metri de salon. În momentul acela a fost imposibil să-mi dau seama care este sursa incendiului pentru că fumul era foarte-foarte gros. Doar fumul împiedica vizibilitatea, curentul l-am oprit după aceea. La început nu a fost nicio explozie, a fost o bubuitură mai târziu, după vreo 3-4 minute.

Ieșisem deja pe balcon și apelasem pompierii. Erau unii pacienți care încercau să iasă, evident că i-am ajutat și, după aceea, am încercat să deschid și alte ferestre, dar mi-a fost imposibil pentru că se dechid numai pe dinăuntru și nu aveam cum să le forțez. Am încercat să intru prin altă parte, iar nu am putut din cauza fumului.

Între timp, colegii începuseră să evacueze din pacienți”, a povestit dr. Cătălin Apostolescu, pentru Antena 3.

O asistentă a leșinat, după ce a acordat primul ajutor pacienților care aveau nevoie

Nu doar medicul s-a remarcat, ci și una dintre asistente. Aceasta s-a ținut tare atâta timp cât a fost nevoie, după care a cedat. ”Una dintre asistente, după ce a acordat primul ajutor tuturor persoanelor a leşinat”, a adăugat aceasta.

Președintele Klaus Iohannis a mers vineri la Institutul Național de Boli Infecțioase „Prof. Dr. Matei Balș”, pentru a vedea urmările incendiului devastator.

”Ce pot să spun este că îmi pare foarte rău. Transmit condoleanțe familiilor îndoliate, iar celor care au fost aici în saloane le doresc însănătoșire grabnică”, a spus Iohannis.

”Am discutat încă de când au fost anunțate forțele de intervenție în permanență cu cei care au condus intervenția și am primit toate datele care sunt certe. A fost o intervenție foarte complicată, cu foarte multe forțe implicate. S-a reacționat extrem de rapid, în foarte puține minute. Din păcate, pentru câțiva a fost prea târziu”, a mai spus președintele, felicitând forțele de intervenție pentru efortul depus.

Cinci persoane au murit vineri dimineața după izbucnirea unui incendiu la una dintre clădirile Spitalului Matei Balș, din Capitală. Alarma s-a dat la ora 5.05, când a fost efectuat un apel disperat la 112 care anunța incendiul. Pompierii au sosit la fața locului în doar 8 minute, însă incendiul se manifesta deja cu flacără deschisă pe mai bine de 100 de metri pătrați.

Urmăriți Impact.ro și pe
Stan Filon
Mi-am dorit întotdeauna ca articolele mele să schimbe lucrurile în bine, fie că am scris despre corupția din România  sau am prezentat poveștile de viață ale unor oameni obișnuiți. Îmi...