Cine este Giorgia Meloni, prima femeie care preia funcția de prim-ministru al Italiei

Badea Violeta 22.10.2022, 19:49

Giorgia Meloni a devenit prima femeie prim-ministru din istoria Italiei. Ascensiunea sa la putere în fruntea partidului pe care l-a fondat a fost fulminantă, dar noul prim-minitru al Italiei a fost activ politic încă din adolescență, când era activist în aripa de tineret a unui partid neofascist din Roma.

Detalii neștiute despre Giorgia Meloni

Acum, la 45 de ani, a acceptat rolul de prima femeie prim-ministru al Italiei, deși a ales un guvern în care doar unul din patru miniștri sunt femei.

Giorgia Meloni a ajuns la putere în parte datorită norocului. Partidul ei, Frații Italiei, a fost unul dintre puținele care au ales să nu se alăture guvernului de uniune națională al lui Mario Draghi și a devenit o voce solitară a opoziției.

Deși și-a condus partidul timp de 10 ani, experiența sa guvernamentală se limitează la o perioadă în care a fost cel mai tânăr ministru al Italiei în guvernul Berlusconi, în perioada 2008-2011. Partidul ei a câștigat alegerile din septembrie 2022 cu 26% din voturi, deși cu patru ani înainte obținuse doar 4,3%.

„Italienii au trimis un mesaj clar în favoarea unui guvern de dreapta condus de Frații din Italia”, a declarat ea după victoria sa în alegeri.

Cu partenerii săi din Liga, de extremă dreapta, și din centrul-dreapta fostului premier Silvio Berlusconi, ea dispune de o majoritate puternică pentru a-și conduce programul.

Giorgia Meloni
Giorgia Meloni

„Sunt Giorgia, sunt o femeie, sunt o mamă… Sunt creștină”

Un indiciu al priorităților sale a fost dat de un discurs tipic de mare vâlvătaie pe care l-a ținut în Spania în iunie anul trecut.

„Da familiei naturale, nu lobby-ului LGBT, da identității sexuale, nu ideologiei de gen… nu violenței islamiste, da frontierelor sigure, nu migrației în masă… nu marii finanțe internaționale… nu birocraților de la Bruxelles!”

Într-un alt discurs din 2019, bine citat, ea a spus: „Nu, nu, nu, nu, nu: Sunt Giorgia, sunt o femeie, sunt o mamă… Sunt creștină”. Pentru rolul de nou ministru al familiei și natalității din Italia, ea a ales-o pe Eugenia Roccella, care s-a pronunțat împotriva avortului și a amenințat că va anula drepturile recent convenite pentru părinții de același sex.

Cu toate acestea, noul prim-ministru a promis să guverneze „pentru toată lumea” și a încercat să asigure aliații Italiei, atât din NATO, cât și din Uniunea Europeană, că nu va exista nicio schimbare de direcție în politica externă.

Un aspect important, deoarece atât Matteo Salvini, care conduce Liga, cât și Silvio Berlusconi au fost admiratori puternici ai lui Vladimir Putin din Rusia.

Giorgia Meloni provine dintr-un mediu cultural post-fascist, dar recent a adoptat o poziție foarte moderată și a declarat că nu va schimba politica predecesorului Mario Draghi în ceea ce privește Ucraina”, a declarat pentru BBC profesorul italian de științe politice Roberto D’Alimonte.

„Ea a făcut acest lucru pentru că a trebuit să își construiască acreditările pentru a fi un candidat legitim pentru funcția de prim-ministru”.

Giorgia Meloni provine din Garbatella, o zonă situată în sudul Romei, o zonă muncitorească, dar în plină ascensiune. Nu este ușor să găsești mulți alegători Frații Italiei în acest district văzut în mod tradițional ca fiind de centru-stânga.

Crescută de mama sa, după ce părinții ei s-au despărțit, a ajuns în aripa de tineret a Mișcării Sociale Italiene, născută din cenușa fasciștilor lui Benito Mussolini în timpul războiului.

La vârsta de 19 ani era activistă de partid

La doar 19 ani, Giorgia Meloni era activistă de partid. Ea spunea în anul 1996. „Cred că Mussolini a fost un politician bun. Tot ceea ce a făcut, a făcut pentru Italia. Iar noi nu am avut niciun politician ca el în ultimii 50 de ani”, declara ea pentru o televiziune franceză.

Reportajul conținea chiar și un clip în care mama sa, Anna Paratore, spunea că nu a căutat să impună fiicei sale propriile opinii de extremă dreapta.

Giorgia Meloni a condus ulterior ramura studențească a succesorului mișcării, Alianța Națională. La vârsta de 11 ani a descoperit clasicul fantasy al lui Tolkien, Stăpânul inelelor, și se îmbrăca în mod regulat ca un Hobbit.

Cartea avea să îi influențeze și cariera politică. Când a devenit ministru al tineretului, în 2008, a pozat pentru o revistă alături de o statuie a lui Gandalf, unul dintre cei cinci vrăjitori din cartea lui Tolkien. La sfârșitul campaniei sale electorale a făcut chiar referire la un discurs de luptă al lui Tolkien.

„Cred că Tolkien ar putea spune mai bine decât putem noi în ce cred conservatorii”, a declarat ea, recent, pentru New York Times.

Meloni susține cu tărie că partidul pe care l-a format în 2012 nu are nicio legătură cu fascismul, dar unii dintre membrii săi par să o contrazică.

Noul președinte al Senatului, Ignazio La Russa, colecționează suveniruri fasciste, iar fratele său a fost văzut făcând ceea ce părea a fi un salut fascist la o înmormântare.

Meloni poate că a ales un ministru anti-avort, dar a promis să aplice pe deplin legea care protejează accesul la avort. Cuplurile de același sex au mai puține drepturi în Italia decât multe alte țări europene, iar Meloni nu intenționează să anuleze legile existente. Dar s-a pronunțat împotriva adopțiilor și a maternității surogat care implică cupluri LGBT.

Urmăriți Impact.ro și pe
Badea Violeta
  Este redactor Impact.ro, acest site reușind să îi redea satisfacția reală a unei pasiuni și a unui loc de muncă în acealași timp. Violeta a terminat Facultatea de Jurnalism și...