Alegeri în Italia. Giorgia Meloni, învingătoare. Va conduce „cel mai de dreapta guvern italian de după Război”

Mihnea Tălău 26.09.2022, 00:32
Alegeri în Italia. Giorgia Meloni, învingătoare. Va conduce „cel mai de dreapta guvern italian de după Război”

Liderii politici italieni și-au încheiat campaniile înainte de alegerile cruciale de duminică, care ar putea duce la formarea celui mai de dreapta guvern de după război. Frații Italiei, formațiunea de extremă-dreapta a Giorgiei Meloni, este de așteptat să câștige cursa, iar rivalul Giuseppe Conte le-a spus susținătorilor că votul are o semnificație istorică.

Update, 26 septembrie, ora 00.23. Au apărut rezultatele exit-poll-ului de la alegerile parlamentare italiene. Partidul „Frații Italiei”, condus de Giorgia Meloni și catalogat „post fascist” și „de extremă dreapta” de majoritatea publicațiilor occidentale ar reuși să obțină undeva spre 25% din voturi. Alianța de dreapta, în care mai sunt partidul Liga Nordului, al lui Matteo Salvini, și Forza Italia al fostului premier (de trei ori) Silvio Berlusconi, ar urma să aibă 45% din preferințele totale de vot ale italienilor, devansând alianța de centru-stânga, care ar fi obținut spre 30 de procente. În aceste condiții, Giorgia Meloni ar urma să fie desemnată prim-ministru al „celui mai de dreapta guvern din istoria Italiei de la Al Doilea Război mondial încoace”, conform BBC.

Giorgia Meloni conduce în sondaje cu aproape 25%

Georgia Meloni conduce în sondaje cu aproape 25% din intențiile de vot. Întrucât nicio formațiune nu are șansa de a guverna singură, Meloni ar putea să reunească în jurul ei alte două formațiuni de dreapta: Forza Italia – partidul lui Berlusconi și Liga Nordului – partidul fostului ministru de interne Matteo Salvini.

Finalul campaniei a fost dominat de disputele privind Europa și războiul din Rusia.

Dar alegătorii sunt cel mai mult îngrijorați de spirala costurilor energetice.

La ultimele alegeri, ea a atras doar 4% din voturi, dar ultimele sondaje de opinie realizate acum mai bine de două săptămâni îi dau aproximativ 25%. Ea a beneficiat de faptul că a fost unul dintre puținii lideri de partid aflați în opoziție, în timp ce ceilalți participau la guvernare, scrie BBC.

Îngrijorare în cancelariile europene. Un partid extremist poate prelua puterea în Italia

Ursula von der Leyen, hulită în Italia

Partidul lui Meloni se resimte că este legat de trecutul fascist al Italiei din timpul războiului, dar rădăcinile sale se află într-o mișcare care s-a născut din acest trecut. Săptămâna aceasta, un candidat al Frații Italiei (FdI) a fost suspendat pentru că i-a lăudat pe Hitler și pe Vladimir Putin.

Liderul de centru-stânga Enrico Letta a urcat vineri seară pe scena de la Roma în sunetul unui vechi imn al rezistenței antinaziste din timpul războiului, Bella Ciao.

Colega de stânga Elly Schlein a folosit mitingul pentru a contesta ostilitatea Giorgiei Meloni față de ceea ce ea numește „lobby-ul LGBT”. „Sunt o femeie, iubesc o altă femeie, dar nu sunt mai puțin femeie pentru asta”, a spus Schlein.

Șefa Comisiei Europene, Ursula von der Leyen, s-a amestecat în politica internă a Italiei, făcând o declarație, cel puțin bizară, care a stârnit reacții dure. Ea a declarat că Europa are „instrumentele” necesare pentru a răspunde în cazul în care Italia ar adopta o poziție naționalistă la fel ca Ungaria și Polonia.

Urmăriți Impact.ro și pe
Mihnea Tălău
Mihnea Tălău. Redactor la impact.ro. Dedicat presei încă din 1998. Am o diplomă în Drept, un „mic” masterat și o scoală de jurnalism. Am avut norocul și onoarea de a face parte, în...