Cine este cel mai longeviv primar din România. Edilul e ales din 1990 fără încetare

Dumitrică Roxana 25.07.2022, 20:46
Cine este cel mai longeviv primar din România. Edilul e ales din 1990 fără încetare

În România există o localitate unde primarul nu a mai fost schimbat din 1990 până acum. Emil Catanoiu a reuşit să îi convingă pe localnici că nu există un edil mai gospodar decât el. Nu a câstigat datorită unei campanii politice extraordinare, dar le-a adus oamenilor apă curată, gaze la poartă, drumuri asfaltate şi şcoli modernizate, iar asta a fost cea mai buna „reclamă”.

Care este secretul celui mai longeviv primar

Cel mai longeviv edil din România conduce destinele a peste 2.000 de localnici de mai bine de trei decenii. Încă din perioada comunismului a fost ales în conducerea Primăriei Căpreni, din Gorj, şi de atunci Emil Cătănoiu a tot primit voturile localnicilor. După 1990, a ieşit primar la fiecare scrutin şi la mare diferenţă faţă de restul candidaţilor. Deşi sunt la ţară, cei peste 2.000 de oameni din comună au condiţii ca la oraş.

,,Aveam 27 de ani. Era în 1990, după Revoluţie. Din ’87, fusesem viceprimar al localităţii. După Bobotează, la o adunare sătească, la căminul cultural, am fost chemat acolo şi am fost ales primar al localităţii.

În ’92, au venit alegerile normale, cu mandatele de câte patru ani şi am ieşit primar şi în ziua de astăzi sunt tot primar al localităţii Căpreni. Cel mai tânăr eram la vremea respectivă. Acum nu sunt cel mai bătrân, sunt cel mai longeviv.” spune edilul.

Cât de dificilă e viaţa de primar

În cele 7 mandate și jumătate, primarul din Căpreni a întâmpinat și greutăți și a trecut prin momente destul de grele.

”Am o amintire neplăcută prin anul 1995, atunci când am fost la Guvern să-mi dea aprobare să bag gazele în localitate și am ajuns pe atunci la Ministerul Industriei.

Le-am explicat că jumătate din comună stă pe gaze, dar nu au vrut să îmi aprobe. Atunci mi-a fost cel mai ciudă de un lucru în toată cariera mea de primar. A fost greu și când am început investițiile în localitate, pentru că era destul de greu cu documentația, dar acum suntem cu ele pe final și avem condiții aproape de cele de la oraș”, povestește Emil Cătănoiu.

În toamnă, edilul schimbă prefixul. Împlineste 60 de ani, dar nu are de gând să renunte prea curând la primărie.

Urmăriți Impact.ro și pe