Care este motivul din spatele asasinării lui Shinzo Abe. Bărbatul care l-a împușcat pe fostul premier a făcut primele mărturisiri

Stan Filon, Ana Anitoiu 08.07.2022, 19:36
Care este motivul din spatele asasinării lui Shinzo Abe. Bărbatul care l-a împușcat pe fostul premier a făcut primele mărturisiri

Cine este bărbatul care l-a împușcat pe Shinzo Abe! Fostul premier al Japoniei era plecat în campanie electorală pentru alegerile care vor avea loc duminică, când a fost împușcat de un bărbat din mulțimea adunată la discursul său. Gărzile de corp au fugit spre fostul înalt demnitar, însă a fost prea târziu. Fostul premier în vârstă de 67 de ani s-a prăbușit la pământ, plin de sânge, după ce a suferit o rană în piept.

Motivul asasinării lui Shinzo Abe

Update vineri, 8 iulie 2022, ora 19:36. Potrivit unui oficial al poliției, bărbatul care l-ar fi împușcat pe fostul premier japonez Shinzo Abe a declarat că are o aversiune față de o anumită organizație și că el credea că prim-ministrul are o legătură cu acel grup. Însă, suspectul a precizat că motivul nu provine dintr-o ranchiună față de convingerile politice ale victimei sale.

Singura organizație, în afara Partidului PDL, la care se știe că a participat Shinzo Abe a fost Nippon Kaigi – tradiționalistă, monarhistă, antisecularistă, anti-LGBT, pro-familie și considerată de unii drept o „ultranaționalistă”. Aceasta ar urmări să schimbe pe căi pașnice Constituția japoneză, să elimine clauzele pacifiste ale acesteia și să o înlocuiască cu una pro-suveranitate și care să asigure drepturile de apărare națională ale Japoniei.

Oficialul de poliție a mai spus că suspectul, Yamagami Tetsuya, a recunoscut că a tras, vineri, în plină zi, în timp ce Shinzo Abe ținea un discurs pe o stradă aglomerată din orașul Nara, din centrul Japoniei. Poliția a confirmat faptul că arma folosită a fost confecționată manual și că lungimea armei era de aproximativ 40 de centimetri.

De altfel, când a investigat reședința suspectului, Poliția din Nara a obținut alte câteva obiecte despre care se crede că sunt arme fabricate manual. Autoritățile au mai transmis că bărbatul a aflat despre locul unde era Shinzo Abe de pe un site ce prezenta programul discursurilor de campanie ale fostului premier japonez.

Cine este bărbatul care l-a împușcat pe Shinzo Abe

Imediat după ce Shinzo Abe a fost împușcat, oamenii legii au reținut un bărbat în vârstă de aproximativ 40 de ani care este principalul suspect. Acesta s-a luptat cu forțele de ordine, însă a fost încătușat într-un final. Presa niponă spune că atacatorul și-ar fi confecționat singur pușca cu care a tras, în condițiile în care armele de foc sunt interzise în Japonia.

Reprezentanții Poliției au spus că principalul suspect în atacul asupra lui Shinzo Abe se numește Yamagami Tetsuya, un locuitor al orașului Nara, în vârstă de 40 de ani. Bărbatul nu a încercat să fugă de la fața locului, a relatat postul de televiziune NHK, citând surse din poliție. Tetsuya a fost reținut pentru audieri, relatează CNN, iar Fuji TV susține că principalul suspect este un fost membru al forțelor de apărare maritime.

Cine este barbatul care l-a impuscat pe Shinzo Abe
Cine este barbatul care l-a impuscat pe Shinzo Abe

A folosit o armă artizanală

Martorii oculari susțin că atacatorul s-a apropiat de fostul premier din spate, în timp ce acesta își susținea discursul, iar apoi s-a auzit un zgomot puternic. Au fost două focuri de armă. După prima împușcătură, părea că nimeni nu este rănit, însă la a doua împușcătură, Shinzo Abe a căzut ca secerat la pământ.

Potrivit postului de televiziune NHK, care citează surse din poliție, suspectul pare să fi folosit o armă artizanală, pe care și-ar fi construit-o singur. În presa niponă a apărut o fotografie cu ceea ce pare a fi chiar arma folosită de atacator. Sunt două piese metalice cilindrice care par a fi legate cu bandă adezivă.

Urmăriți Impact.ro și pe
Stan Filon
Mi-am dorit întotdeauna ca articolele mele să schimbe lucrurile în bine, fie că am scris despre corupția din România  sau am prezentat poveștile de viață ale unor oameni obișnuiți. Îmi...