Cine e Greta Thunberg, activista care face înconjurul internetului după discursul de la ONU: reacții pro și contra – VIDEO

Alexandru Ioanid 24.09.2019, 12:45
Cine e Greta Thunberg, activista care face înconjurul internetului după discursul de la ONU: reacții pro și contra – VIDEO

Prima zi a summitului ONU dedicat schimbărilor climatice a avut-o în prim plan pe Greta Thunberg. Adolescenta în vârstă de 16 ani, activistă pentru mediu, a susținut un discurs plin de patos în care le-a cerut liderilor lumii să aibă grijă de planetă. Discursul său a fost apreciat și criticat deopotrivă.

Greta Thunberg este o adolescentă în vârstă de 16 ani din Suedia, care a reușit să facă înconjurul internetului după discursul de la ONU. Reuniunea a fost dedicată schimbărilor climatice.

Au fost discutate subiecte precum încălzirea globală, eliminarea deșeurilor de pe planetă și măsuri privind reducerea poluării. Nu liderii lumii s-au remarcat de această dată, ci adolescenta suedeză, activistă pentru mediu.

Ea a susținut un discurs în care a răbufnit la adresa celor care ar trebui să aibă grijă de planetă. „How dare you?! (trad.: Cum îndrăzniți?!)” , i-a certat ea, cu lacrimi în ochi, pe liderii lumii.

Greta Thunberg, lăudată pentre cele spuse, ironizată pentru atitudinea prea teatrală

Cu ochii în lacrimi și cu tremur în voce, Greta Thunberg i-a certat pe liderii lumii, pe care-i consideră vinovați pentru lipsa măsurilor de protejare a mediului. Adolescenta în vârstă de 16 ani susține că planeta trece prin transformări care pot duce la extincție.

Dar că nimănui nu-i pasă, punctează activista pentru mediu.

„De peste 30 de ani, știința ne-a arătat negru pe alb. Cum îndrăzniți să ignorați avertismentele și să veniți aici să spuneți că faceți destul când politicile și soluțiile necesare nici măcar nu se întrevăd? Cum îndrăzniți? Mi-ați răpit visurile și copilăria cu vorbe goale. Și totuși, eu mă număr printre norocoși. Oamenii suferă. Oamenii mor, ecosisteme întregi se prăbușesc. Suntem la începutul unei distrugeri în masă și vorbim numai despre bani și fantezia unei eterne creșteri economice. Cum îndrăzniți?”
Greta Thunberg, activistă pentru mediu

Discursul său a fost apreciat pentru mesajul ferm transmis, dar internauții au remarcat atitudinea extrem de teatrală. Mulți au zis că nu se impunea un astfel de discurs plin de patos, mai ales din partea unei tinere care poate fi depășită de problemele globale, în cazul cărora soluțiile nu sunt atât de simple.

Ulterior, au fost voci care au susținut că în spatele adolescentei se află, evident, o firmă de PR. Care ar cam fi exagerat cu alegerea unui discurs de o manieră așa de teatrală.

Părerea multor e, însă, că cele spuse de Greta Thunberg sunt extrem de adevărate. Și, indiferent de modul în care sunt spuse, ele trebuie spuse.

Faptul că se vorbește despre discursul Gretei Thunberg, indiferent că e vorba de reacții pozitive sau negative, e un lucru bun. 

Cum au reacționat liderii lumii

Discursuri formale au susținut și liderii prezenți la reuniunea Organizației Națiunilor Unite.

„Natura este furioasă. Și ne păcălim pe noi înșine dacă credem că putem păcăli natura, pentru că natura ripostează și în jurul lumii, natura lovește înapoi cu furie. Generația mea nu a reușit să protejeze planeta noastră. Acest lucru trebuie să se schimbe”
Antonio Gutteres, secretarul general al ONU

Alții s-au rezumat la a face promisiuni.

„Germania știe ce responsabilități are la nivel mondial și acasă. La nivel mondial, vom crește finanțarea pentru protejarea climei de la două la patru miliarde de euro, comparativ cu 2014”
Angela Merkel, cancelarul Germaniei

„Noi, ca șefi de stat și de guvern, trebuie să lucrăm împreună pentru a reacționa mai rapid. Avem nevoie de Acordul de la Paris și să respectăm obiectivele acestuia”
Emmanuel Macron, președintele Franței

În fața acestor declarații, atitudinea tinerei Greta Thunberg a rămas neschimbată. Reprezentativă pentru modul în care adolescenta activistă pentru mediu îi privește pe liderii lumii rămâne grimasa pe care aceasta a afișat-o atunci când la summit a ajuns președintele Americii, Donald Trump.

Reacția ei nu mai are nevoie de nicio prezentare:

Reacția liderului american a fost, însă, una ironică.

„Pare o tânără foarte fericită, care privește cu încredere spre un viitor luminos și minunat. E plăcut să vezi așa ceva”, a fost reacția lui Trump pe Twitter.

Momentul în care Greta Thunberg îl vede pe Donald Trump:

Vezi mai jos discursul intergral al tinerei Greta Thunberg:

Urmăriți Impact.ro și pe