Cine are dreptul să primească gratuit măști de protecție. Klaus Iohannis a promulgat legea

Rădulescu Valentin 23.07.2020, 20:43
Cine are dreptul să primească gratuit măști de protecție. Klaus Iohannis a promulgat legea

Klaus Iohannis a promulgat de curând legea prin care unele persoane au dreptul să primească măști de protecție gratuite în fiecare lună. Acestea vor putea primii măștile după 3 zile de la promulgarea legii. De asemenea, acestea vor fi distribuite de către Ministerul Sănătății.

Klaus Iohannis a promulgat legea cu privire la măștile de protecție gratuite

Președintele României a promulgat joi legea prin care anumite categorii de persoane vulnerabile vor primi gratuit un set de câte 30 de măști de protecție pe lună. Legea are ca obiect achiziționarea măștilor de către Ministerul Sănătății prin Unifarm S.A, pentru lupta împotriva pandemiei cu noul tip de virus. De asemenea, prevederile legii se vor aplica până la încheierea pandemiei, declară oficial Organizația Mondială a Sănătății, potrivit legii promulgate.

„În vederea asigurării protecţiei cetăţenilor de pe teritoriul României în actualul context epidemiologic determinat de răspândirea noului coronavirus, Ministerul Sănătăţii achiziţionează, prin Compania Naţională Unifarm S.A., măştile de protecţie, conform standardelor europene în vigoare, preponderent de la producători interni. Fondurile necesare achiziţionării şi distribuţiei măştilor de protecţie către populaţie se asigură de la bugetul de stat, prin bugetul Ministerului Sănătăţii”, se arată în lege.

Cine are dreptul să primească gratuit măști de protecție. Klaus Iohannis a promulgat legea
Cine are dreptul să primească gratuit măști de protecție. Klaus Iohannis a promulgat legea

Categoriile care vor beneficia de măști gratuite

Setul gratuit de 30 de măști de protecție se acordă gratuit următoarelor categorii de persoane:

  • persoanele din familiile beneficiare ale ajutorului social acordat în baza Legii nr. 416/2001 privind venitul minim garantat;
  • persoanele din familiile beneficiare de alocaţie pentru susţinerea familiei acordată în baza Legii nr. 277/2010 privind alocaţia pentru susţinerea familiei;
  • pensionarii sistemului public de pensii ale căror drepturi sunt de până la 1.000 lei inclusiv, reprezentând nivelul indemnizaţiei sociale pentru pensionari prevăzute de Ordonanţa de urgenţă a Guvernului nr. 6/2009 privind instituirea pensiei sociale minime garantate, aprobată prin Legea nr. 196/2009;
  • persoanele încadrate în grad de handicap care realizează venituri exclusiv din prestaţiile sociale prevăzute de art. 42 şi 58 din Legea nr. 448/2006 privind protecţia şi promovarea drepturilor persoanelor cu handicap.

„Potrivit actului normativ, autorităţile publice locale au obligaţia să întocmească liste nominale cu persoanele beneficiare şi să le transmită Direcţiilor de sănătate publică judeţene şi a municipiului Bucureşti în termen de 3 zile de la data intrării în vigoare a prezentei legi, în vederea stabilirii necesarului de repartizat. Distribuirea măştilor de protecţie se realizează de către Ministerul Sănătăţii, prin Direcţiile de sănătate publică judeţene şi a municipiului Bucureşti, către autorităţile publice locale. Autorităţile publice locale asigură distribuirea măştilor de protecţie, în mod gratuit, către fiecare beneficiar.”, se mai arată în lege.

DĂ PLAY ȘI FII MAI INFORMAT DECÂT PRIETENII TĂI