Cine a fost Sfânta Sofia, celebrată pe 17 septembrie. Rugăciunea pe care este bine să o rostești

Emanuela Pană 16.09.2022, 20:00
Cine a fost Sfânta Sofia, celebrată pe 17 septembrie. Rugăciunea pe care este bine să o rostești

Cine a fost Sfânta Sofia, celebrată pe 17 septembrie. Anual, pe data de 17 septembrie, Biserica Ortodoxă și cea Catolică o serbează pe Sfânta Sofia, considerată ocrotitoarea mamelor și a fetelor. Deși nu este una dintre sărbătorile mari din calendar, credincioșii o cinstesc și o prețuiesc pe Sfânta Sofia, dar și pe fiicele sale, Pistis, Elpis și Agapis.

Cine a fost Sfânta Sofia, celebrată pe 17 septembrie. Este considerată ocrotitoarea mamelor și a fetelor

Sfânta Muceniță Sofia este pomenită anual pe data de 17 septembrie și este considerată ocrotitoarea mamelor și a fetelor. Sfânta Sofia, al cărei nume înseamnă înțelepciune, a trăit în perioada domniei lui Adrian (117-138), un prigonitor al creștinilor, în zona pe care o numim astăzi Italia.

Sofia a avut trei fete, pe care le-a botezat cu numele celor trei virtuți teologice: Agapis („dragoste“), Elpis („nădejde“) și Pistis („credință“). La un moment dat, aflând că cele patru duc o viață creștină, guvernatorul Antioh le-a raportat împăratului, care le-a cerut să se lepede de Dumnezeu și să îi aducă jertfă zeiței Artemis.

Cine a fost Sfânta Sofia?

Cum acestea au refuzat, împăratul Adrian a poruncit în anul 137 să fie omorâte doar fetele, ca cea care le-a dat viață să sufere nu doar chinurile pedepselor, ci și pierderea fiicelor. Când au fost martirizate, Pistis avea 12 ani, Elpis 10 ani și Agapis 9 ani. Profund îndurerată, mama lor, Sofia, o femeie cu o înțelepciune rară, însuși numele ei reflectând acest lucru, și-a luat fiicele și le-a îngropat pe un deal, în afara cetății.

După trei zile de rugăciune, Sfânta Sofia a murit și ea pe mormintele fetelor. Cele patru morminte au fost localizate pe drumul roman Via Aurelia. Deasupra lor a fost ridicată Biserica Sfântul Mucenic Pangratie, iar începând cu anul 1992, Sfânta Mucenița Sofia este ocrotitoarea capitalei Bulgariei.

Sfânta Sofia, un model de viețuire creștină

Sfânta Muceniță Sofia a fost căsătorită, dând naștere la trei fiice. A rămas văduvă însă, trăind în rugăciune și milostenie după moartea soțului său. Astfel, Sofia a sădit în inima fiicelor ei semințele cele bune ale virtuților. Le-a crescut cu dragoste și cu rugăciune, fiindu-le un model de viețuire creștină.

Când au mai crescut, fetele erau pline de înțelepciune dumnezeiască, fiind curtate chiar de fețe împărătești. Pistis, Elpis și Agapis au învățat de la mama lor să își mărturisească credința. Au îndurat multe în numele Domnului, însă tot ce au pătimit le-a adus mucenicia.

Sărbătoarea de astăzi se numără printre primele din anul nou bisericesc, care a început la 1 septembrie. În calendarul ortodox mai sunt și alte sfinte cu același nume (Sofia), și anume:

  • Sfânta Cuvioasa Sofia, asceta din Kleisoura – 6 mai;
  • Sfânta Cuvioasa Sofia, despre care se spune că și-a vândut toate bunurile pentru a-i ajuta pe cei asupriți, pe orfani și pe văduve – 4 iunie.

Rugăciunea care se citește pe 17 septembrie

Rugăciunea către Sfânta Muceniță Sofia și fiicele ei, Pistis, Elpis şi Agapis este considerată a fi destinată mamelor de fete, dar și mamelor în general, fiind foarte benefică la vreme de necaz sau în momente de impas. Rugăciunea din rândurile de mai jos trebuie rostită cu credință pe 17 septembrie, când este celebrată Sfânta Sofia.

Cine a fost Sfanta Sofia
Rugaciune catre Sfanta Sofia

„O, sfintelor şi vrednicelor de laudă muceniţe, Pistis, Elpis şi Agapis şi înţeleaptă maică a curajoaselor fiice, Sofia, la voi cu rugăciune sârguincioasă acum venim. Căci ce poate mijloci mai mult înaintea Domnului pentru noi dacă nu credinţa, nădejdea şi dragostea? Aceste trei virtuţi de temelie, cu ale căror nume fiind numite, prin voi înşivă le-aţi arătat! Rugaţi-L pe Domnul în necazuri şi în năpaste cu harul Lui cel nespus să ne acopere. Să ne izbăvească şi să ne păzească. Căci Bun şi Iubitor de oameni este.

Slava Lui, ca un soare neapus, acum în lumină dumnezeiască o vedem. În ajutorul smeritelor noastre rugăciuni degrab veniţi. Ca Domnul Dumnezeu păcatele şi fărădelegile noastre să le ierte. Și pe noi, păcătoşii şi nevrednicii de darurile Lui, să ne miluiască. Rugaţi-vă, dar, pentru noi, sfintelor muceniţe, Domnului nostru Iisus Hristos, Căruia slavă Îi aducem împreună şi Tatălui Său Celui fără de început şi Preasfântului şi Bunului şi de Viaţă Făcătorului Său Duh. Acum şi pururea şi în vecii vecilor.

Sfintelor muceniţe, rugaţi-vă lui Dumnezeu pentru noi Cele ce sunteţi pline de lumina cea cu Trei Lumini şi îndestulate acum de Dumnezeiasca strălucire; cele ce sunteţi de un nume cu virtuţile şi purtătoare ale numelor dragostei, nădejdii şi credinţei, întăriţi-ne pe noi cu nădejdea, cu dragostea şi cu credinţa. O, purtătoarelor de chinuri nebiruite, rugămu-vă pe voi, prealăudatelor fecioare, să cereţi neîncetat ca Puterea Cea din înălţime să liniştească acum viforul răutăţilor care ne-au cuprins şi să dea credincioşilor unire de cuget.

Fiindu-vă sufletele legate de dragostea lui Hristos, cu cuviinţă aţi trecut frumuseţea celor pieritoare şi vremelnice; şi prin osteneli sihăstreşti aţi omorât patimile, iar prin chinuri şi dureri primind mucenicia, v-aţi arătat adevărate ucenice ale Cuvântului. Pentru aceasta Stăpânul, pentru îndoita mucenicie, v-a dăruit vouă cununi şi v-a învrednicit de Cămara cea de mire, preafericitelor muceniţe. Iar acum, rugaţi-vă lui Hristos Dumnezeu să dăruiască iertare de greşeli celor ce cu dragoste prăznuiesc sfântă pomenirea voastră. Amin!“.

Urări de Sfânta Sofia

În momentele importante din viața celor apropiați, mesajele și urările de la mulți ani sunt cele mai emoționante gânduri ale zilei. Sărbătoriții primesc cu bucurie urările transmise de rude, prieteni și cunoștințe, păstrându-le în amintire. Așadar, iată câteva sugestii de mesaje pentru cele care poartă numele de Sofia:

  • Fie ca toate zâmbetele tale să fie la fel de dulci precum cel pe care mi l-ai arătat când ai venit pe lume. La mulți ani, Sofia!
  • Să îți păstrezi mereu zâmbetul cald, sufletul pur şi lumina în priviri cum erau în prima zi în care m-ai văzut. La mulți ani!
  • La mulți ani, copilul meu drag! Mami și tati te iubesc enorm și îți mulțumesc că ne-ai ales să fim părinții tăi!
  • Copilaria-i un zâmbet, un vis, e veselie, E pasarea ce alunecă-n zare, și-un gand pribeag de-o veșnicie. Copilaria-i o suavă floare. Bucură-te de copilărie! La mulți ani, micuță Sofia!
  • La mulţi ani, copilul meu frumos şi bun! Să ai o viaţă plină de bucurii, norocul să te însoţească şi toate visele să ţi se îndeplinească!
  • Draga mea, Sofia. Sper să rămâi mereu un spirit tânăr și plin de viață, să fim mereu împreuna și să nu uităm niciodată frumoasa prietenie dintre noi. La mulți ani! Mai multe mesaje frumoase, AICI.
Urmăriți Impact.ro și pe
Emanuela Pană
Absolventă a Facultății de Jurnalism și Științele Comunicării din cadrul Universității din București, Emanuela Pană s-a alăturat echipei Impact în anul 2020, din dorința de a fi...