SPECIAL

Cine a fost omul cu mască de fier. De la speculații la adevăr

Dan Mlădinoiu 11.02.2022, 13:57
Cine a fost omul cu mască de fier. De la speculații la adevăr

Există multe speculații în ceea ce privește omul cu mască de fier. Personajul în cauză îi fascinează atât pe istoricii pasionați, cât și pe cei interesați de ce s-a întâmplat cândva. Cinematograful, literatura și presa au contribuit cu mijloacele lor la profilul său. În acest sens, sunt necesare câteva indicii serioase despre adevărata sa identitate.

Teoria potrivit căreia celebrul prizonier a fost geamănul ascuns al lui Ludovic al XIV-lea, „Regele Soare” al Franței și al Navarei, pe care le-a condus timp de 72 de ani, una dintre cele mai îndelungate domnii din istoria Europei, a fost susținută în principal de Voltaire și Alexandre Dumas. Deși nicio dovadă nu susține oficial această incredibilă teză, se pare că bărbatul cu mască de fier era un valet pe numele lui, Eustache Danger (sau Dauger). Dacă mulți sunt de acord cu identitatea lui, culpa care l-a condus la această pedeapsă este, la rândul ei, confuză, lipsită de claritate.

Teoriile și adevărul din spatele acestora

În 19 noiembrie 1703, un prizonier misterios a murit în celebra închisoare Bastilia. Nu-i cunoștea nici numele, nici chipul, cel din urmă fiind ascuns de o mască. Dar ce se știe astăzi despre el?

Cine a fost, de fapt, omul cu masca de fier
Ecranizarea poveștii omului cu masca de fier
(The Man in the Iron Mask, 1998)

Sute de candidați la renumele omului cu mască de fier

Unul dintre oamenii care a petrecut mai bine de 30 de ani în închisoare (1669-1703) ar putea fi un slujitor al cardinalului Jules Mazarin, fost prim-ministru al Franței, succesor al faimosului Richelieu. A fost și un apropiat al reginei Ana de Austria, cu care a asigurat regența pe perioada când Ludovic al XIV-lea era minor. În timpul regenței, ar fi deturnat bani de la familia regală engleză aflată în cel mai rău moment financiar. Ca dovadă, Ludovic al XIV-lea a avut atunci discuții strânse cu omologul său Carol al II-lea al Angliei pentru o alianță militară, dar și în favoarea unei înțelegeri pentru acoperirea daunelor de ordin bănesc. .

Se spune că acesta din urmă s-ar fi convertit la catolicism. Această deturnare de fonduri , așa cum s-ar numi astăzi, a fost o problemă acută în timpul negocierilor. Singura persoană ce avea cunoștință despre fapt se numea Eustache Danger, omul fiind atunci forțat să tacă.

O altă teorie sugerează că însuși Eustache Danger a fost responsabil, ca mediator, pentru realizarea legăturii dintre cei doi monarhi. Pentru asigurarea unei depline confidențialități, el ar fi fost închis cu instrucțiuni clare de a nu-și dezvălui niciodată identitatea. În acele vremuri, prizonierii deținători ai unui secret de stat erau obligați să poarte o mască de catifea, nu de fier.

Au fost propuși pentru a fi închiși sute de diferiți candidați, de la un membru al familiei regale la un general francez căzut în dizgrație și chiar dramaturgul Moliere. Totuși, dovezile indică faptul că doar doi prizonieri cu mască au fost arestați în același interval de timp: Ercole Matthiole și Eustache Dauger. Matthiole a fost un conte italian, răpit și închis după ce a încercat să-l substituie pe Ludovic al XIV-lea în timpul negocierilor politice de la sfârșitul anilor 1670. A fost prizonier multă vreme, iar numele lui este similar cu „Marchioli”- pseudonimul lui Dauger. Și mai convingător este faptul că Ludovic al XV-lea și Ludovic al XVI-lea ar fi spus că omul cu mască era un nobil italian.

Detenția lui Danger

În anii săi de detenție, Eustache Danger a avut parte de un tratament fără precedent. Dacă în primii ani lua legătura cu Nicolas Fouquet, o rudă a regelui aflată în dizgrație, condamnat să nu părăsească niciodată temnița, mai târziu i s-a impus ca singurul om cu care putea să intre în contact era gardianul său, Maurice de Saint Mars. Dacă totuși, din întâmplare, trebuia să se prezinte la un medic, trebuia să poarte nelipsita și prețioasa mască.

Legenda care îl descrie drept omul cu masca de fier pare supraevaluată. Însă, mitul prinde contur în timpul diferitelor transferuri ale prizonierului, în special. Mai întâi a fost ținut în închisoarea din Exilles, în Alpi, apoi în cea din Sainte-Marguerite, în apropiere de Cannes, înainte de a sfârși între zidurile Bastiliei. Din păcate, identitatea și motivul închiderii bărbatului în mască de fier nu vor fi cunoscute niciodată cu certitudine de când Ludovic al XIV-lea a dus cu el acest secret în mormânt.

Teorii și presupuneri despre omul cu masca de fier. Cine a fost el, de fapt

Prizonierul misterios a trăit sub domnia lui Ludovic al XIV-lea. În ochii gânditorilor Iluminismului, omul mascat a întruchipat cele mai rele vicii ale însuși regelui. După moartea sa, povestea prizonierului misterios s-a răspândit imediat, zvonurile susținând că pedeapsa lui era un ordin regal. Încă de la început, poveștile din jurul „mascatului” au fost mult mai mult decât simple povești macabre: au jucat un rol în propaganda împotriva lui Ludovic al XIV-lea.

În timpul Războiului Ligii de la Augsburg (1688-1697), olandezii, care au luptat pentru a-și proteja Republica de expansiunea franceză, au profitat de acest zvon pentru a submina legitimitatea monarhului parizian. Agenții din Țările de Jos au răspândit zvonul că prizonierul mascat ar fi un fost amant al Reginei Mame și adevăratul tată al Regelui, astfel încât acesta ocupa ilegitim tronul.

Chiar și în rândurile nobilimii franceze, mai mulți membri ai familiei regale au fost bănuiți că se ascundeau în spatele identității prizonierului mascat. Potrivit unor speculații, era posibil să fi fost Ludovic de Bourbon, Contele de Vermandois și fiul Regelui Soare și al amantei sale, Louise de La Valliere. Louis de Bourbon fusese acuzat de un tribunal după ce homosexualitatea sa a fost demascată. Acesta din urmă va încerca apoi să-și recapete stima tatălui său în timpul campaniilor militare din Flandra. Unde se îmbolnăvește și, cel mai probabil, moare. Potrivit adepților teoriei conspirației, el a supraviețuit de fapt, fiind întemnițat în secret de către tatăl său.

Un alt personaj desemnat pentru rolul prizonierului mascat era François de Bourbon, Duce de Beaufort, un văr al regelui. El fusese unul dintre conducătorii Frondei. După ce a murit în luptă, vânzătorii de scenarii au răspândit zvonul, improbabil, despre răpirea și întemnițarea lui de către rege.

În secolul al XVIII-lea, numărul identităților presupuse a continuat să crească. Potrivit unor istorici, bărbatul cu mască de fier este fiul nelegitim al Anei de Austria, mama lui Ludovic și, prin urmare, fratele vitreg al regelui. Conform altora, masca era pedeapsa aplicată de Ludovic al XIV-lea iubiților soției sale, Marie-Therese a Austriei. O altă ipoteză trimite la bărbatul cu mască, numit Nabo, un paj care a întreținut relații intime cu regina.

Omul cu masca de fier, subiect de inspirație pentru scriitori celebri

Anonimatul a inspirat apoi mitul pe care Voltaire l-a creat în 1752. Acuzându-l pe Ludovic al XIV-lea de această crimă, celebrul scriitor și filosof al Iluminismului a descris în detaliu povestea prizonierului cu mască în contextul tiraniei lui Ludovic al XIV-lea. Identitatea captivului a dat curs imaginației. A fost intendentul Fouquet? Geamănul Regelui Soare? Fiul său? Din 1801, însă, un studiu serios elucidează misterul: era doar un ilustru necunoscut – așa cum au rămas mulți deținuți politic – și nu ar fi purtat niciodată mască. Restul este doar literatură, de la Victor Hugo la Alexandre Dumas.

După publicarea cunoscutului roman istoric cu același titlu de către Alexandre Dumas tatăl, zvonurile despre un încarcerat misterios din timpul domniei regelui Ludovic al XIV-lea au intrat în legendă. Adevărata sa identitate, însă, continuă să fie subiectul multor speculații.

(surse: franceinter.fr, bfmtv.com, history.com)

Urmăriți Impact.ro și pe