Cinci țări în care să te muți din România, dacă vrei să-ți crești copii în siguranță

Gabriel Peneș 08.02.2023, 17:05
Cinci țări în care să te muți din România, dacă vrei să-ți crești copii în siguranță

Cinci țări în care să te muți din România, dacă vrei să-ți crești copii în siguranță. Dacă și s-a făcut dor de ducă și ți se pare că preferi ca urmașii tăi să crească într-un alt mediu, un raport al UNICEF (Fondul Națiunilor Unite pentru Copii) despre statele care oferă cele mai bune condiții pentru creșterea copiilor te-ar putea ajuta, cu siguranță, să iei o decizie în cunoștință de cauză.

Cinci țări în care să te muți din România, dacă vrei să-ți crești copii în siguranță

Dacă ai copii și dorești să te muți din România, trebuie să ai în vedere că creșterea lor nu se rezumă la avuția familiei ori la stabilitatea jobului pe care-l au părinții. UNICEF a realizat un raport ce a analizat situația din 43 de țări dezvoltate în privința gradului de bunăstare al copiilor ce a luat în calcul mult mai multe elemente esențiale pentru dezvoltarea lor.

Pe baza raportului, BBC a realizat un top al celor mai bune cinci țări din lume unde este cel mai bine să-ți crești copiii. Cu siguranță, acesta poate fi un ghid foarte util în privința deciziei părinților, dacă se decid să părăsească România alături de cei mici.

În analiza UNICEF din 2020 a bunăstării copiilor, Japonia se află pe primul loc în ceea ce privește sănătatea fizică, dar și mintală. În cel mai recent raport al UNICEF din 2022, care a analizat în mod special mediile în care cresc copiii, acesta se află pe locul al doilea în ceea ce privește siguranța traficului, dar și al nivelului poluării.

De asemenea, Japonia are cea mai scăzută rată din lume a obezității și mortalității infantile, dar și a criminalității, în general.

Cinci țări în care să te muți din România, dacă vrei să-ți crești copii în siguranță
Există câteva țări în lume unde ar fi cel mai bine să-ți crești copiii, dacă te decizi să pleci din România

În ce state ale lumii ar fi cel mai bine pentru ei

Deși Estonia nu se află în fruntea clasamentului UNICEF, această țară baltică are o cotă foarte bună pentru o serie de aspecte importante.

Copiii sunt expuși la mai puțină poluare a aerului, la mai puțină poluare fonică și la mai puține pesticide decât în aproape orice altă țară bogată. Are mai mult spațiu verde urban decât multe alte națiuni, inclusiv SUA, Canada, Australia și Marea Britanie.

Estonia are, de asemenea, a doua cea mai scăzută rată a copiilor născuți subponderali, un indicator considerat, în general, esențial în privința calității îngrijirii prenatale. Dar cel mai important atu al acestei țări este sistemul de educație: copiii au parte de cea mai bună pregătire în domeniul științelor exacte din toate statele, cu excepția câtorva din Asia.

Spania s-a clasat pe cel mai înalt loc în clasamentul UNICEF privind mediul în care viețuiesc copiii, cu niveluri deosebit de scăzute ale poluării aerului sau a apei. Și, în ciuda ofertelor generale mai slabe în ceea ce privește serviciile sociale, educaționale și de sănătate, potrivit UNICEF, copiii din Spania au un nivel mare de bunăstare.

În particular, Spania este la egalitate cu Țările de Jos (Olanda) la gradul de ușurință cu care copiii spun că leagă prietenii și are cea mai scăzută rată a sinuciderilor în rândul adolescenților din cadrul țărilor dezvoltate.

Estonia, marea surpriză a clasamentului

Finlanda, care ocupă locul cinci în cel mai recent raport de evaluare al UNICEF, are scoruri deosebit de bune la două dintre cele trei categorii: numărul unu la calitatea aerului și siguranța în școli. De asemenea, stă bine și la capitolul pericole din trafic și spațiul verde.

Țara nordică este printre cele mai performante în privința abilităților dezvoltate în școală în domeniul matematicii și literaturii, iar mortalitatea la copiii cu vârste între 5-14 ani este cea mai scăzută din lume. În plus, statul oferă un concediu maternal/paternal generos, de 8 săptămâni plătite, ce poate fi prelungit cu încă 14 luni de concediu postnatal de care poate beneficia, la alegere, unul dintre părinți.

În fruntea listei generale a UNICEF pentru bunăstarea copiilor se află Țările de Jos (Olanda), care se descurcă deosebit de bine în ceea ce privește sănătatea mintală a copiilor. 9 din 10 tineri de 15 ani declară că au o viață bună, adică cea mai mare proporție din toate țările examinate de UNICEF, iar 8 din 10 spun că își fac prieteni ușor.

De asemenea, concediul de maternitate include cel puțin 16 săptămâni plătite și până la 6 săptămâni, pentru cel paternal. În plus, există posibilitatea pentru unul dintre părinți de a-și lua un concediu fără plată de creștere a copilului, până când acesta împlinește 8 ani, regulă valabilă pentru oricine trăiește și muncește legal pe teritoriul „țării lalelelor”, indiferent de cetățenie.

 

Urmăriți Impact.ro și pe
Gabriel Peneș
- Născut în 1966, absolvent de Istorie, lucrez în presă din 1996       -    Redactor, playtech.ro, 23.06.2021 -       -     Redactor, playsport.ro, 16.01. 2021 - 03.06....