Cifrele fugii doctorilor din România. Procentul pe care nicio țară din lume nu îl are

Luiza Moldovan 30.05.2020, 10:46

Dintre toate țările-partenere ale Organizației pentru Cooperare și Dezvoltare Economică, România raportează cea mai mare rată a exodului medicilor și asistenților medicali. Este informația cea mai relevantă care transpare din raportul OCDE privind „Contribuția medicilor și asistenților emigranți la combaterea crizei Covid-19 din țările OCDE”.

Fuga medicilor din România. Cifrele sunt uriașe!

„În general, rata de emigrare a țărilor OCDE rămâne moderată, dar în unele țări mai mici, care au sisteme de sănătate relativ slabe, emigrarea poate fi substanțială”, se arată în raport.

România se confruntă cu cea mai scăzută rată a forței de muncă în sistemul de sănătate din toate țările OCDE. Dacă România e pe primul loc, alte țări o urmează: Slovacia, Estonia, Islanda și Irlanda.

În 2018, guvernul a abordat aspectul proastei remunerații a medicilor în cadrul unei Ordonanțe de Urgență care majora salariile personalului medical cu peste 100%. Măsura nu a venit din propria inițiativă a guvernlui, ci a fost o reacție a protestelor medicilor și asistenților medicali. Se spera că, prin această măsură, autoritățile vor reuși să-și țină medicii acasă, dar aceștia au continuat să plece din cauza condițiilor de muncă din spitale.

În privința cheltuielilor pe Sănătate, nici aici nu stăm bine. Față de o medie europeană a PIB-ului de 9,8%, România cheltuiește pe Sănătate 5,2%. Este cea mai mică rată din toate statele-partenere. Din cauza subfinanțării n sistemului de sănătate, România nu poate face față nevoilor actuale ale populației, situație care se va agrava pe măsură ce populația îmbătrânește.

O treime dintre medicii pregătiți în România au plecat în străinătate. Suntem țara cu cea mai mare rată a emigrației medicilor din OCDE
O treime dintre medicii pregătiți în România au plecat în străinătate. Suntem țara cu cea mai mare rată a emigrației medicilor din OCDE

Chiar și săracă în medici, România a ajutat cu medici țări mari

Cu toate astea, se arată în raport, România a putut să trimită echipaje medicale în Italia, Republica Moldova și SUA, ca ajutor în lupta cu pandemia.

OCDE este un for interguvernamental care are ca obiect de activitate identificarea, diseminarea şi evaluarea aplicării politicilor publice optime pentru asigurarea creşterii economice, prosperității şi dezvoltării sustenabile în rândul statelor membre, precum şi la nivel global.

Cei 36 de membri ai OCDE (din care majoritatea europeni – 24) sunt state dezvoltate, care dețin peste 70% din producţia şi comerţul globale şi 90% din nivelul mondial al investiţiilor străine direct.

România şi-a depus oficial candidatura pentru aderarea la OCDE cu ocazia exercițiilor anterioare de extindere, respectiv în aprilie 2004 şi noiembrie 2012 şi a reînnoit-o în 2016 şi 2017.

Urmăriți Impact.ro și pe