Cifre-surpriză de la Guvern: câte milioane de români trăiesc în străinătate

Alexandru Ioanid 24.07.2019, 13:52
Cifre-surpriză de la Guvern: câte milioane de români trăiesc în străinătate

Ministrul Românilor de Pretutindeni, Natalia Intotero, a venit cu cifre noi legate de românii care trăiesc sau muncesc în străinătate. Anunțul oficial vine chiar cu câteva luni înainte de alegerile prezidențiale, scrutin la care Guvernul trebuie să organizeze votul din diaspora.

Ministerul Românilor de Pretutindeni vine cu cifre-surpriză legate de numărul românilor plecați peste granițe. Cele mai recente statistici, arată ministrul Natalia Intotero, indică faptul că aproximativ 9,7 milioane de români se află în străinătate.

Numărul este mult mai mare decât estimările de 3-4 milioane de români aflați în diaspora, așa cum se credea până acum. Cifra este, într-adevăr, foarte mare, iar ministrul Românilor de Pretutindeni identifică și câteva motive pentru care, în ultimii ani, s-a produs un exod în masă.

De ce au ales milioane de români să părăsească România

Previziune sumbră pentru populația României: peste doar 40 de ani, ar putea fi cu 40% mai puțini tineri
 

Ministrul Românilor de Pretutindeni, Natalia Intotero, susține că printre motivele emigrării se numără corupția, calitatea slabă a clasei politice și sărăcia.

Cu alte cuvinte, sunt milioane de români care au ales să plece în străinătate nu doar în căutarea unor salarii mai mari, ci și pentru a duce un trai mai bun și mai civilizat în țări în care drepturile omului sunt respectate și în care infracțiunile comise de politicienii de la vârf sunt aproape inexistente.

„Principala solicitare a românilor din afară este starea infrastructurii și când mă refer la infrastructură, mă refer la drumuri, autostrăzi, drumuri, județene, comunale, spitale, investiția și existența unor condiții decente în sănătate și existența școlilor, toate aceste lucruri i-ar determina pe ei să se întoarcă acasă. (…) Motivele cele mai des invocate când vine vorba de România sunt neajunsurile materiale cotidiene, veniturile mici, lipsa unui loc de muncă decent, stabilitatea, calitatea slabă a clasei politice de-a lungul timpului, corupția. Remedierea acestor motive ale plecării lor ar constitui motivul principal pentru întoarcerea în România, însă probabilitatea celor chestionați în următorii patru ani ne arată că un număr mic dintre aceștia își doresc să se întoarcă”
Natalia Intotero, ministrul Românilor de Pretutindeni

Ministrul precizează că printre cei aproape 10 milioane de români care trăiesc în afara țării se numără și cetățeni care au plecat înainte de 1989.

„Vreau să vă spun că vorbim aici de români care au plecat în perioada `45-`90. Au plecat din cauza unui regim la vremea respectivă, apoi sunt cetățenii care au plecat după `90 și mare parte din ei au plecat în special în țările din UE, după intrarea României în UE”
Natalia Intotero, ministrul Românilor de Pretutindeni

Cifrele sunt binevenite și în perspectiva alegerilor prezidențiale, care vor fi organizate în luna noiembrie. Numărul de români din străinătate este important pentru că-i ajută pe oficiali să se asigure că sunt suficiente secții de votare deschise în care diaspora să nu mai stea la cozi.

De precizat și că legea electorală a fost modificată, astfel că, anul acesta, românii din străinătate vor avea la dispoziție trei zile pentru a-și alege președintele. 

Urmăriți Impact.ro și pe