Chipsurile ar putea fi interzise în România din 2021. Nu e glumă, Parlamentul tocmai a votat. Ce alte alimente ar putea dispărea

Andrei Cezar 30.07.2020, 09:00

Parlamentarii ne vor putea obliga, prin lege, să mâncăm mai sănătos. Cum? Printr-un proiect de act normativ ce prevede interzicerea comercializării produselor nocive pentru organism care a trecut de Camera Deputaților. Din această categorie fac parte unele alimente, cum ar fi chipsurile și margarina, care conțin acizi grași trans și ce pot duce la diverse boli metabolice și chiar la cancer.

Alimentele care ar putea dispărea din 2021

Înainte de toate trebuie să cunoaștem ce reprezintă acizii grași trans. În industria alimentară se folosesc cantități mari de grăsimi, iar unele dintre ele trebuie să reziste mai mult timp și se topesc la o temperatură mai mare. Pentru a obține astfel de grăsimi, uleiurile vegetale ieftine sunt hidrogenate, adică suprasaturate cu hidrogen la temperaturi ridicate.

Drept urmare, aproximativ 30% din molecule îşi schimbă configurația și să se transformă în izomeri trans. Structura acestor molecule nu este naturală, astfel că acestea nu se pot metaboliza complet. În acest mod, ele se acumulează și previn absorbția acizilor graşi esențiali.

Excesul de grăsimi trans slăbeşte sistemul imunitar, reduce dramatic rezistenţa la stres, poate duce la depunerea de colesterol pe pereţii vaselor de sânge, ateroscleroză şi chiar cauzează cancer.

Alimentele care conțin astfel de acizi grași trans sunt chipsurile, margarina, produsele semi-preparate, popcorn-ul la microunde, etc. Proiectul de lege votat în Parlament a fost inițiat de senatorul USR Adrian Weiner, medic de profesie. Acest proiect obligă producătorii alimentari să limiteze cantitatea de ”grăsimi rele” din alimente.

„Este poate cea mai importantă iniţiativă legislativă destinată prevenţiei în România. E un pas important, așteptat de foarte mult timp. De cel puțin trei ani de zile, legea stă prin sertare. Este un pas mare spre civilizația alimentară în România. După cum știm, acizii grași trans sunt cei mai toxici macronutrienți la adresa vaselor de sânge. Estimările arată că între 3.000 și 5.000 de români mor anual strict din cauza riscului nutrițional suplimentar inclus de acizii trans”a declarat senatorul USR, potrivit Antena 3.

Chipsurile ar putea fi interzise în România din 2021. Nu e glumă, Parlamentul tocmai a votat. Ce alte alimente ar putea dispărea
Chipsurile ar putea fi interzise în România din 2021. Nu e glumă, Parlamentul tocmai a votat. Ce alte alimente ar putea dispărea

De când va intra în vigoare legea

Proiectul de lege ar urma să intre în vigoare de la 1 aprilie 2021. De altfel, Uniunea Europeană a adoptat un regulament, în luna aprilie 2019, în care se precizează faptul că, începând cu aceeași dată, nu va mai fi permisă folosirea a mai mult de 2 grame de acizi grași trans la 100 de grame de grăsime folosită în alimente.

„Eu cred că e cea mai importantă inițiativă în medicina preventivă din acest mandat de parlamentar. Mă bucur foarte mult pentru această lege… Și sper același lucru și cu legea în ceea ce privește reglementarea tutunului și cu accizarea excesului de zaharuri din băuturile răcoritoare și toate inițiativele în zona preventivă care ar influența masiv în bine sănătatea publică”, a declarat, potrivit dcnews.ro, Adrian Weiner.

Urmăriți Impact.ro și pe