Donald Trump ar putea provoca un colaps. Nike și Adidas trag un semnal de alarmă

Donald Trump aplică, fără să știe probabil, o politică ce poate produce efecte de tipul “unde dai și unde crapă”. Își dorește un război comercial în toată regula cu China și uită că printre cei care vor fi afectați se numără și mari companii din America.

Marile companii americane care produc echipamente sportive îi cer președintelui Trump să nu impună tarife suplimentare la articole de acest fel importate din China.

Giganți americani precum Nike, Under Armour și Foot Locker trag, în acest context, un semnal de alarmă.

Demersul lor e sprijinit și de compania germană Adidas care, de asemenea, consideră că măsurile pe care se pregătește Trump să le impună Chinei fac mai mult rău decât bine.

Companiile vorbesc de „efecte catastrofale” asupra afacerilor pe care le derulează și îi cer liderului de la Casa Albă să renunțe la planurile sale.

De ce sunt speriate companii precum Nike, Adidas sau Under Armour

Companii precum Nike, Adidas, Under Armor sau Foot Locker au decis să-i trimită o scrisoare președintelui american.

„Orice acțiune întreprinsă pentru a crește taxele pentru încălțămintea chineză va avea un efect imediat și de lungă durată asupra cetățenilor americani. Acest fapt va amenința, de asemenea, viabilitatea multor companii din industria noastră ”, notează companiile.

Scrisoarea nu a ajuns, însă, doar la președintele american. A fost trimisă și către reprezentantului comerțului american Robert Lighthizer, secretarului Trezoreriei Steven Mnuchin, secretarilor comerțului Wilbur Ross și Larry Kudlow, directorului Consiliului Economic Național.

Trump vrea un război comercial cu China

Apelul producătorilor de articole sportive vine după ce Casa Albă a impus tarife suplimentare unor mărfuri în valoare de 200 de miliarde de dolari importate din China.

Decizia a fost luată chiar la începutul acestei luni, după ce negocierile de pace dintre Trump și administrația de la Beijing au eșuat.

Economiștii au făcut mai multe estimări care arată că, în cazul impuneri unor tarife de 25% la încălțămintea sportivă importată din China, clienții americani ar plăti mai mult pentru articolele pe care și le doresc.

Costurile suplimentare se ridică la șapte miliarde de dolari anual.

„Vă putem asigura că orice creștere a costului importului de încălțăminte are un impact direct asupra consumatorului american”, notează producătorii de echipamente sportive.