China, atac la NATO după avertismentul primit din Marea Britanie. „A dat Europa peste cap”

Beatrice Dumitru 29.04.2022, 15:52
China, atac la NATO după avertismentul primit din Marea Britanie. „A dat Europa peste cap”

Ministrul de Externe al Marii Britanii Liz Truss a avertizat direct China că ar trebui „să respecte normele internaţionale”. Beijingul a reacționat, iar răspunsul a fost unul dur, acuzând NATO că provoacă conflicte și că a bombardat state suverane și, de aemenea, a stârnit conflicte în regiunea Asia-Pacific.

China acuză NATO

Într-un discurs susținut la Londra, Liz Truss a reînnoit apelurile de a stimula NATO în urma războiului din Ucraina și a cerut ca Vestul să-și dubleze sprijinul pentru Kiev, dar a transmis și un avertisment direct Chinei. „Țările trebuie să respecte normele. Este valabil și pentru China”, a spus ministrul britanic.

Ministerul de Externe al Chinei a respins comentariile lui Liz Truss și a acuzat NATO că cere altor țări să respecte normele de bază, în timp ce alianța „a purtat războaie și a bombardat state suverane, ucigând și strămutând civili nevinovați”.

China, atac la NATO după avertismentul primit din Marea Britanie. „A dat Europa peste cap”
China a acuzat NATO.

NATO, o organizație militară din Atlanticul de Nord, a venit în ultimii ani în regiunea Asia-Pacific pentru a-și arăta puterea și a stârni conflicte. NATO a dat peste cap Europa. Încearcă acum să încurce Asia-Pacific și chiar lumea?”, a spus Wang Wenbin, purtător de cuvânt al Miniterului chinez de Externe, citat de The Guardian.

Ar putea fi vizată economia Chinei

În discursul său, Liz Truss a mai spus că NATO trebuie să prevină amenințările din Indo-Pacific și să-și extindă perspectiva asupra democrațiilor din afara membrilor săi, cum ar fi Taiwan, despre care Beijingul susține că este o provincie chineză separatistă pe care trebuie să o recucerească. Ea a sugerat că ascensiunea economică a Chinei, acum a doua cea mai mare economie al lumii, ar putea fi vizată.

Economia Chinei nu va mai crește dacă nu respectă regulile. China are nevoie de comerț cu G7. Noi, Grupul celor Șapte, reprezentăm aproximativ jumătate din economia globală. Și avem opțiuni. Am arătat în cazul Rusiei alegerile pe care suntem pregătiți să le facem atunci când sunt încălcate normele internaționale”, a avertizat ministrul britanic de Externe.

Liz Truss a acuzat în trecut China și Rusia că sunt „agresori care lucrează în comun”, afirmând că nu exclude varianta ca Beijingul să folosească invazia Rusiei ca o oportunitate de a lansa propriul act de agresiune.

Urmăriți Impact.ro și pe
Beatrice Dumitru
Este redactor pe zona de Actualitate Impact.ro. Beatrice a absolvit Facultatea de Jurnalism și cursurile de prezentatori, redactori, reporteri și operatori tv în cadrul Academiei de Radio și...