Chifteluțe din năut cu dovlecei. O cină perfectă, cu puține calorii

Matei Oana 11.01.2023, 15:57
Chifteluțe din năut cu dovlecei. O cină perfectă, cu puține calorii

Această rețetă de chifteluțe din năut cu dovlecei este o adaptare a celebrelor chifteluțe libaneze, Falafel. Sunt multe variante de rețete pentru Falafel, unele sunt făcute din fasole boabe, cu amestec de brânză feta sau cu diverse adaosuri de condimente. În orice amestec de ingrediente, aceste chifteluțe sunt perfecte pentru o dietă slab calorică sau o dietă vegană.

Prin conținutul ridicat de proteine, dar redus de grăsimi și carbohidrați, chifteluțele de năut și dovlecel pot constitui o cină sau o gustare sănătoasă, fără a avea grija caloriilor. Aceste chifteluțe sunt delicioase servite cu sos de iaurt și usturoi, iar pentru o masă vegană, este perfect un sos tahini.

Care sunt ingredientele pentru chifteluțe de năut cu dovlecel?

În rândurile următoare veți găsi informații despre principalele ingrediente pentru a obține cele mai bune chifteluțe de năut și dovlecel:

Dovlecei– sunt foarte buni dovleceii tineri de mărime mică- medie, cu coaja verde. Dacă aveți dovlecei mari cu coaja de culoare verde deschis- gălbui, aceștia se curăță de coajă și semințe.

Năut– boabele de năut se lasă la înmuiat în apă cu o seară înainte. Acestea vor crește în volum și se vor fierbe mai repede. Dacă aveți o cantitate mai mare de năut, surplusul se poate congela după fierbere, porționat în pungi la congelator. Astfel veți economisi timp pentru următoarea dată când veți avea nevoie de năut fiert. La fel de bune sunt conservele de năut, gata fiert, care se gasesc în orice magazin alimentar.

Vezi și Salată cu quinoa, fasole roșie și năut. Salată dietică hiperproteică

Fulgi de ovăz– sunt necesari pentru a absoarbe excesul de umiditate din compoziția de năut și dovlecel. Fulgii de ovăz pot fi înlocuiți cu pesmet auriu.

Drojdie inactivă– aceasta este opțională. Fulgii de drojdie inactivă sunt folosiți în dietele vegane pentru aportul de proteine și vitamine, o lingură de drojdie inactivă conține 2 grame de proteină și 30% din necesarul zilnic de oligominerale. În plus, fulgii de drojdie inactivă aduc un plus de savoare mâncării datorită gustului de brânză telemea.

Ingrediente

  • 1 dovlecel de mărime medie
  • 300 grame năut fiert
  • 3 căței de usturoi pisați
  • 50 grame fulgi de ovăz extra fini
  • 1 linguriță drojdie inactivă ( opțional)
  • sare
  • verdețuri uscate
  • zeama de la o jumătate de lămâie
  • sare, piper

Mod de preparare

1. Dovlecelul se rade pe răzătoarea mare, se sărează și se lasă la scurs într-o strecurătoare. Dacă dovlecelul este matur se curăță de coajă și de semințe.
2. În robotul de bucătărie se pun toate ingredientele, mai puțin dovlecelul.
3. Compoziția se mixează în robot până devine o pastă fină.
4. În robot, se adaugă și dovlecelul bine scurs și se mai mixează până se omogenizează complet. Dacă amestecul de năut și dovlecel este un pic moale, se mai adaugă o lingură de fulgi de ovăz. Pasta obținută se lasă deoparte pentru 10 minute.
5. Cuptorul se încinge la 180 de grade.
6. Tava de copt se tapetează cu hârtie cerată.
7. Cu mâna unsă cu ulei de măsline se formează bile din compoziția de năut, care mai apoi se dau prin semințe de susan. După ce au fost așezate în tava de copt, bilele se aplatizează cu o lingură.
8. Se lasă la copt, până chifteluțele devin aurii. Veți obține chifteluțe crocante la exterior și pufoase la interior.

Vezi și Chiftele de post. Nici nu îţi dai seama că nu au carne

Chifteluțele din năut și dovlecei se pot servi ca atare sau cu sos de iaurt cu usturoi în lipie libaneză.

Poftă bună!

Urmăriți Impact.ro și pe