Cheltuielile pe care chiriașii nu trebuie să le plătească la întreținere. Revin exclusiv proprietarilor de apartament

Andrei Simion 13.03.2023, 19:38
Cheltuielile pe care chiriașii nu trebuie să le plătească la întreținere. Revin exclusiv proprietarilor de apartament

Unele dintre cheltuielile afișate în lista de întreținere nu trebuie să fie plătite de chiriași. Acestea revin exclusiv proprietarilor de apartament, potrivit legii referitoare la înființarea, organizarea și funcționarea asociațiilor de proprietari și administrarea condominiilor.

Ce cheltuieli la întreținere trebuie să fie achitate de proprietari, nu de chiriași

Legea nr. 196/2018 referitoare la înființarea, organizarea și funcționarea asociațiilor de proprietari și administrarea condominiilor nu folosește termenul de „chiriaș”, ci doar pe cel de „proprietar”, în nicio formulare referitoare la două dintre cheltuielile din lista de întreținere.

Deși nu toți chiriașii cunosc acest lucru, nu sunt obligați să plătească fondul de rulment și fondul de reparații, care se găsesc în lista de întreținere. Acestea sunt cheltuieli ce trebuie să fie acoperite de proprietarii de apartamente.

În privința fondului de rulment, al cărui scop este asigurarea sumelor necesare pentru plăți curente, legea prevede că asociația de proprietari este obligată să stabilească cuantumul și cota de participare a proprietarilor la constituirea acestuia.

Referitor la fondul de reparații, legea precizează că proprietarii membri ai asociației de proprietari au obligația să aprobe un fond de reparații anual, necesar pentru repararea și îmbunătățirea proprietății comune. Astfel, și în acest caz, formularea include doar proprietarii, nu și chiriașii. Suma anuală necesară pentru constituirea sau completarea fondului de reparații se plătește în avans, în tranșe lunare egale.

Ce salariu are un secretar de stat și cum se ocupă funcția. Suma e colosală și se adaugă beneficii
Unele dintre cheltuielile la întreținere trebuie să fie plătite de proprietarii apartamentelor, nu de chiriași

Cum se pot asigura chiriașii că nu plătesc mai mult decât trebuie la întreținere

Chiriașii, dar și proprietarii de apartamente au la dispoziție mai multe instrumente legale pe care le pot folosi pentru a se asigura că nu plătesc mai mult decât trebuie la întreținere. În primul rând, locatarii pot cere administratorului sau președintelui asociației de proprietari informații legate de modul de calcul al întreținerii.

Concret, după cum stabilește Legea nr. 196/2018, proprietarii din condominiu au dreptul să fie informați în legătură cu toate aspectele ce privesc activitatea asociației, să solicite în scris și să primească copii după orice document al acesteia.

Fiecare asociație de proprietari este obligată să afișeze la loc vizibil o serie de documente referitoare la veniturile și cheltuielile acesteia. Proprietarii de apartamente au dreptul să primească explicații cu privire la calculul cotei de contribuție la cheltuielile asociației de proprietari și, în cazul în care nu sunt mulțumiți de modul de calcul al acesteia, să facă o contestație în cel mult zece zile de la afișarea listei de plată.

Pe de altă parte, dacă președintele sau administratorul nu răspund favorabil cererii unui proprietar de a vedea documentele contabile sau alte documente ale asociației, acesta din urmă se poate adresa cenzorului sau comisiei de cenzori și, în ultimă instanță, chiar și primăriei locale.

Dacă se constată de mai multe ori că modul de calcul al întreținerii este greșit, poate că ar fi bine ca proprietarii de apartamente să-și facă un obicei din a cere, la diverse intervale, câte un extras de cont al asociației de proprietari. În acest fel, orice locatar poate afla din acest document care este nivelul încasărilor și cheltuielilor asociației, precum și dacă plata furnizorilor de servicii a fost făcută în mod corespunzător.

Gabriela Cristea se poate considera o norocoasă
Urmăriți Impact.ro și pe