Certificatul verde, obligatoriu după două luni de pauză. Ce țară a luat această decizie

Cătălina Burghelea 09.11.2021, 06:56
Certificatul verde, obligatoriu după două luni de pauză. Ce țară a luat această decizie

O țară europeană a luat decizia de a reintroduce certificatul de vaccinare, după două luni fără restricții. Măsura vine după ce numărul de infectări a crescut alarmant. Documentul verde a redevenit obligatoriu începând de luni, 8 noiembrie.

Certificatul Covid a fost reintrodus după două luni de pauză

Danemarca a reintrodus, după aproape două luni de pauză, certificatul COVID, ca urmare a creşterii puternice a numărului de cazuri de coronavirus. Anunțul a fost făcut de prim-ministrul danez Mette Frederiksen, care a declarat, luni, că se reintroduce, după două luni fără restricţii, certificatul verde, din cauza exploziei de infectări cu virusul nemilos.

“Comisia pentru epidemii a recomandat guvernului să clasifice coronavirusul drept ‘boală ameninţătoare pentru societate’ şi să reimpună permisul de vaccinare. Guvernul va urma această recomandare”, a declarat Mette Frederiksen într-o conferinţă de presă.

Unde va fi obligatoriu

Un proiect de lege urmează să fie prezentat astăzi (n.r. – marți, 9 noiembrie) în Parlamentul danez. Certificatul de vaccinare va fi reintrodus cu precădere în baruri, restaurante şi cluburi de noapte şi va fi obligatoriu începând cu vârsta de 15 ani.

Numărul de noi cazuri de Covid a explodat în Danemarca

La sfârşitul săptămânii trecute, autorităţile sanitare din Danamerca au avertizat asupra riscului supraîncărcării spitalelor din ţară din cauza “riscului de Covid, gripă şi alte boli infecţioase”.

“Autorităţile sanitare se aşteptau ca mai multe persoane să fie infectate (cu COVID) şi spitalizate, dar lucrurile s-au întâmplat mai repede decât se aşteptau”, a menţionat Frederiksen, potrivit Agerpres.

raed arafat noiembrie

“Se poate trăi cu certificatul”

Ieri, pentru a cincea zi consecutiv, în Danemarca au fost raportate peste 2.000 de cazuri noi, regat cu o populaţie de 5,8 milioane de locuitori, unde 36 de persoane sunt internate în secțiile de terapie intensivă.

“Se poate trăi cu certificatul. Vă permite să aveţi linişte sufletească atunci când mergeţi la film sau la un concert”. Reintroducerea sa “va îngreuna viaţa de zi cu zi pentru aceia dintre voi care nu sunt vaccinaţi. Aşa cred că ar trebui să fie”, a precizat şefa executivului de la Copenhaga.

Documentul verde a fost retras în septembrie

Pioneră a certificatului de vaccinare, care a fost introdus în primăvară, Danemarca l-a retras în toamnă (pe 10 septembrie), într-o perioadă în care numărul de infectări noi era de patru ori mai mic decât cel actual.

În această țară europeană, 85,9% dintre persoanele cu vârsta de peste 12 ani au fost vaccinate cu două doze de vaccin Covid.

Creșterea alarmantă de infectări este cauzată de nevacciniști

Potrivit premierului danez, creșterea alarmantă a cazurilor de îmbolnăviri este cauzată de un “grup redus care nu respectă regulile“.

“Ei sunt răspunzători în faţa întregii societăţi daneze, în acest moment”, a spus prim-ministrul danez Mette Frederiksen, cerându-le să se vaccineze.

Ce recomandă personalul medical danez

În general, restricțiile au fost ridicate în Danemarca. Chiar dacă acest lucru se întâmplă rar, întreprinderile și instituțiile culturale private au voie să-și facă propriile reguli privind purtarea măștii și pașaportul corona. Autoritățile sanitare daneze recomandă populației să se testeze chiar dacă este complet vaccinată, în momentul în care are simptome de COVID-19. De asemenea, oamenii ar trebui să facă un test dacă intră în contact apropiat cu o persoană infectată cu noul coronavirus.

Persoanele care intră în Danemarca pot folosi pașaportul corona (Certificatul digital COVID al UE), pentru a dovedi vaccinarea, testul negativ sau trecerea prin boală. Certificatul poate fi pe telefon sau tipărit. Certificatul digital este o soluție europeană comună pentru a facilita circulația sigură și liberă în UE și Schengen, scrie Coronasmitte.dk.

Urmăriți Impact.ro și pe