Pandemia de coronavirus le-a umplut conturile. Averile celor mai bogați zece oameni din lume s-au dublat. Cine sunt aceștia

Beatrice Dumitru 17.01.2022, 11:53
Pandemia de coronavirus le-a umplut conturile. Averile celor mai bogați zece oameni din lume s-au dublat. Cine sunt aceștia

Pandemia de coronavirus a dat lumea peste cap. Dacă pentru unii a dus la o viață trăită în sărăcie și foamete, pentru alții a fost o perioadă foarte bună, în care averile le-au crescut considerabil și le-a adus bogaților lumii și mai mulți bani în conturi. Iată care sunt  cei mai bogați zece oameni din lume.

Pandemia le-a dublat averile

Pandemia i-a făcut pe cei mai bogați oameni din lume mult mai bogați, în timp ce alții trăiasc în sărăcie, potrivit organizației caritabile Oxfam. Veniturile mai mici pentru cei mai săraci din lume au contribuit la moartea a 21.000 de oameni în fiecare zi, arată raportul organizației.

Dar cei mai bogați zece oameni din lume și-au dublat averea colectivă din martie 2020 și până la sfârșitul anului 2021, a precizat Oxfam, care publică, de obicei, un raport privind inegalitatea globală la începutul reuniunii Forumului Economic Mondial de la Davos.

Pandemia de coronavirus le-a umplut conturile. Averile celor mai bogați zece oameni din lume s-au dublat. Cine sunt aceștia
Elon Musk și Jeff Bezos, primii doi cei mai bogați din lume.

Anul acesta, ceea ce se întâmplă este depășit. A apărut aproape în fiecare zi un nou miliardar în timpul acestei pandemii, în timp ce 99% din populația lumii este mai rău din cauza blocajelor, a comerțului internațional mai scăzut, a turismului internațional mai puțin și, ca urmare, 160 de milioane de oameni au fost împinși în sărăcie. Ceva este profund defectuos în sistemul nostru economic”, a spus Danny Sriskandarajah, directorul executiv al Oxfam, notează BBC.

Cine sunt cei mai bogați zece oameni din lume

Potrivit cifrelor Forbes citate de organizația de caritate, cele mai bogate zece persoane din lume sunt: Elon Musk, Jeff Bezos, Bernard Arnault și familia, Bill Gates, Larry Ellison, Larry Page, Sergey Brin, Mark Zuckerberg, Steve Ballmer și Warren Buffet.

În timp ce, colectiv, averea lor a crescut de la 700 de miliarde de dolari până la 1,5 trilioane de dolari, există o variație semnificativă luate separat. Averea lui Elon Musk, de exemplu, a crescut cu peste 1.000%, în timp ce a lui Bill Gates a crescut cu 30%.

O taxă de 99% pe câștigurile din pandemie a celor mai bogați zece oameni din lume ar strânge suficienți bani pentru a plăti vaccinurile anti-Covid la nivel global, precum și pentru a finanța diverse măsuri sociale pentru mai mult de 80 de țări.

„Dacă acești zece oameni ar pierde mâine 99,999% din averea lor, ei tot ar rămâne cei mai bogați decât 99% dintre toate persoanele de pe această planetă”, potrivit raportului Oxfam.

Averea acestor miliardarilor a crescut mai mult de când a început pandemia Covid, comparativ cu ultimii 14 ani. Directorii executivi ai companiilor Moderna și Pfizer, cele care au dezvoltat vaccinuri anti-Covid, au câștigat miliarde de dolari în 2020.

Urmăriți Impact.ro și pe