Centura Capitalei şi Metrorex, în administrarea Bucureştiului? Ministrul Transporturilor spune care sunt condiţiile

Ana Anitoiu 05.02.2021, 00:07
Centura Capitalei şi Metrorex, în administrarea Bucureştiului? Ministrul Transporturilor spune care sunt condiţiile

Centura Capitalei şi compania Metrorex ar putea intra în administrarea Bucureştiului. Anunțul a fost făcut, joi, de ministrul Transporturilor, Cătălin Drulă, care a explicat și ce condiții trebuie să fie îndeplinite pentru ca aceste două obiective să ajungă la municipalitate.

În ce condiție poate ajunge Metrorex să fie administrat de Primăria Capitalei

Ministrul Transporturilor a spus că Metrorex ar putea ajunge să fie administrat de Primăria Capitalei doar dacă primarul general, Nicușor Dan, vrea să preia și subvenția ce este necesară operării. Totuși, Cătălin Drulă consideră că bugetul Capitalei nu ar face față momentan la o asemenea schimbare.

”Dacă domnul Nicușor Dan dorește să preia metroul împreună cu subvenţia care este necesară operării, cred că este o varianta viabilă, dar, din câte ştiu, bugetul Bucureștiului în momentul de faţă nu ar suporta sub nicio formă. Sunt și probleme de legalitate, în care subvenția să rămână la nivel național, iar toți românii să plătească şi metroul să fie administrat de Primărie. Acelea cred că erau declaraţii pur politice. Nu poţi să iei doar instituţia şi subvenţia să o plătească altcineva. Subvenţia este normal să o plătească instituţia în a cărei administrare se află”, a explicat el, potrivit Ziare.com.

Centura Capitalei si Metrorex, in administrarea Bucurestiului Ministrul Transporturilor spune care sunt conditiile
Metrou

Cum ar putea fi transferată Centura Capitalei la Primăria Municipiului București

Totodată, potrivit ministrului Transporturilor, Centura Capitalei ar putea fi transferată la Primăria Capitalei, condusă de Nicuşor Dan, sau zonei Bucureşti-Ilfov, dar abia după ce se vor încheia lucrările ce se află în desfășurare.

”Pe centura existentă, cred că odată finalizată şi odată ce avem şi A0, care va prelua traficul de lung parcurs, TIR-urile, putem discuta ca ea să fie transferată Capitalei sau eventualei zone Bucureşti-Ilfov, dacă vreodată se va face ceva în această direcţie. Haideţi sa terminăm investiţiile pe care le derulăm prin Ministerul Transporturilor. Deocamdată, proiectele acestea mari le derulează mai bine Ministerului Transporturilor, dar într-o perspectivă de administrare şi de transfer a lor, nu văd a priori un obstacol”, a spus Drulă.

Cărălin Drulă, despre cheltuielile cu metroul din București

De altfel, ministrul Transporturilor a spus marți că este dispus să discute cu primarul general, Nicuşor Dan, despre transferul Metrorex la Primăria Capitalei. Ministrul a anunţat că trimite Corpul de Control acolo, deoarece cheltuielile salariale au crescut ”enorm” în timpul pandemiei de coronavirus.

”În bugetul pe anul acesta, Metrorex a cerut suma de 1,1 miliarde de lei subvenție. Aceasta reprezintă 17% din suma disponibilă pentru toată România. O șesime se duce către subvenționarea unei singure companii, din București”, a mai spus ministrul.

Nicușor Dan, atacat de Gabriela Firea

Recent, Gabriela Firea, fostul primar general al Capitalei, a spus că Nicușor Dan, dar și Clotilde Armand, blochează mai multe proiecte și finanțarea spitalelor din București, doar pentru că sunt realizate în mandatul său.

Printre acuzațiile pe care le-a făcut Gabriela Firea se numără și faptul că decizia primarului de a opri activitatea de la Spitalul modul Covid-19 aflat în zona Pipera a fost una total neinspirată. Mai multe detalii, AICI!

Urmăriți Impact.ro și pe
Ana Anitoiu
Cine sunt? Un om, înainte de orice altceva. Mi-am descoperit înclinația către scris pe vremea când n-aveam buletin. Mă fascina Eminescu și câștigam un concurs de poezii. La liceu, am lăsat...