Centralele termice vor trebui înlocuite. De când va intra legea în vigoare

Stan Filon, Narcisa Tomulescu 23.08.2021, 13:46
Centralele termice vor trebui înlocuite. De când va intra legea în vigoare

Centralele termice așa cum le cunoaștem acum vor trebui înlocuite, până în anul 2030! Anunțul a fost făcut de autoritățile din Marea Britanie, care vor să înlocuiască centralele tradiționale pe gaz cu unele care vor funcționa pe un combustibil mult mai scump, dar prietenos cu mediul.

Centralele termice vor trebui înlocuite curând

Autoritățile din Marea Britanie vin cu vești proaste pentru britanici. Aceltia vor fi nevoiți să renunțe la centralele pe gaz, până în anul 2030, pentru a trece la cele care folosesc ca combustibil hidrogenul. Vestea bună este că aceștia nu trebuie să mai modifice nimic la instalații sau la calorifere, însă vestea proastă este prețul hidrogenului, care este unul foarte ridicat.

Autoritățile și-au propus, de fapt ca până în anul 2030, 3 milioane de locuințe să se încălzească cu hidrogen. Noile propuneri privind strategia pentru hidrogen susțin că schimbarea radicală va stimula economia, deoarece va fi creată o nouă industrie, care va crea peste 100.000 de locuri de muncă. Mulți spun însă c această schimbare va crește factura la energie.

Centralele termice vor trebui inlocuite curand
Centralele termice vor trebui inlocuite curand

Cu ce vor fi înlocuite centralele pe gaz natural

Pentru a atrage cât mai mulți britanici de partea hidrogenului, în Gateshead au fost construite două case alimentate exclusiv cu hidrogen. Oamenii vor putea vedea exact cum funcționează energia cu hidrogen și să testeze o serie de aparate alimentate cu hidrogen. Acesta va putea fi folosit la centrale, plite, aragazuri și chiar și la grătare.

Avantajul pe care îl aduce hidrogenul este că nu există emisii de carbon, ceea ce îl face o sursă curată de energie, dar elimină și dependența de gazele importate. Problema este că pentru a obține hidrogenul albastru, trebuie să se folosească combustibili fosili, care elimină în atmosferă carbon.

Hidrogenul verde este mai curat, dar și mai scump, față de cel albastru. ”Încă nu știm ce fel de subvenții sau ajutor se vor da oamenilor pentru a face conversia.Nu știm dacă infrastructura va fi eficientă, fiabilă și finalizată la timp pentru a îndeplini obiectivele guvernamentale”, spune un purtător de cuvânt al Instalatorilor Pimlico.

Urmăriți Impact.ro și pe
Stan Filon
Mi-am dorit întotdeauna ca articolele mele să schimbe lucrurile în bine, fie că am scris despre corupția din România  sau am prezentat poveștile de viață ale unor oameni obișnuiți. Îmi...