Centrala de la Zaporojie, la un pas de un dezastru nuclear. Vladimir Kliciko: „Dacă explodează, va avea efectul catastrofei de la Fukushima şi Cernobîl înmulţit de mai multe ori”

Elena Avramescu 26.08.2022, 07:29
Centrala de la Zaporojie, la un pas de un dezastru nuclear. Vladimir Kliciko: „Dacă explodează, va avea efectul catastrofei de la Fukushima şi Cernobîl înmulţit de mai multe ori”

Riscul unui dezastru nuclear în Ucraina a pus pe jar pe toată lumea, existând temerea că bombaramentele intense de la Zaporojie ar putea să se lase cu radiații puternice care ar afecta o mare parte din Europa. Iar acest lucru era pe cale să se întâmple chiar ieri, după ce după ce curentul a fost întrerupt la cele două reactoare rămase în funcțiune, după cum a menționat președintele Ucrainei, Volodimir Zelenski.

Risc crescut de radiații la centrala nucleară Zaporojie

Totul s-a petrecut atunci când compania nucleară de stat a Ucrainei, Energoatom, a menționat că datorită incendiilor de la halda de zgură a unei centrale pe cărbune din apropierea complexului s-au deconectat reactoarele de la rețeaua electrică, iar vina a fost plasată pe „invadatorii” ruși.

Volodimir Zelenski nu a stat deoparte și a confirmat comentariile unui oficial din domeniul energiei, afirmând faptul că generatoarele diesel de rezervă au intrat imediat în funcțiune pentru a asigura alimentarea continuă cu energie. În plus, electricitatea este utilizată cu precădere pentru sistemele de răcire și de siguranță ale centralei nucleare.

„Dacă nu s-ar fi pornit generatoarele diesel, dacă personalul stației noastre nu ar fi reacționat după pana de curent, atunci am fi fost deja obligați să trecem prin consecințele unui accident cu radiații. Rusia a pus Ucraina și toți europenii într-o situație gravă, la un pas de un dezastru cu radiații”, a spus Volodimir Zelenski în mesajul său video de seară.

Ulterior, președintele Ucrainei a solicitat Agenției Internaționale pentru Energie Atomică și altor organisme mondiale să intervină cât de repede se poate pentru a forța trupele ruse să părăsească teritoriul centralei.

Atacuri asupra centralei de la Zaporojie. Care sunt riscurile unui accident nuclear pe fondul razboiului cu Rusia?
Atacuri asupra centralei de la Zaporojie. Care sunt riscurile unui accident nuclear pe fondul razboiului cu Rusia?

Vladimir Kliciko se teme de o catastrofă fără margini

De câteva săptămâni, Rusia a bombardat regiunea Zaporojie, foarte aproape de centrala nucleară, conform acuzațiilor aduse de Statul Major General al Ucrainei. Astfel că luptele din apropierea celei mai mari centrale nucleare din Europa ridică temeri privind un incident nuclear catastrofal.

Secretarul general al ONU, Antonio Guterres, a intervenit în discuții, spunând că orice avariere a centralei nucleare Zaporojie din Ucraina este o „sinucidere” curată.

Și fostul campion mondial la box la categoria grea, Vladimir Kliciko, fratele primarului Kievului, Vitali Kliciko, a ținut să-și spună părerea, avertizând că luptele de la centrala nucleară Zaporojie din Ucraina pot duce la o catastrofă mult mai mare decât cele care au avut loc la Fukushima şi Cernobîl.

„Lumea trebuie să înţeleagă că dacă centrala Zaporojie explodează, aceasta va avea efectul catastrofei de la Fukushima şi Cernobîl înmulţit de mai multe ori”, a spus Vladimir Kliciko pentru postul britanic Times Radio.

Urmăriți Impact.ro și pe
Elena Avramescu
Este redactor Impact.ro. Absolventă a Colegiului Naţional ”Mihai Eminescu” din Buzău, precum şi a Facultăţii de Jurnalism din cadrul Universității Hyperion din Bucureşti, Elena Avramescu...