Celebrul pod Antonovski din Herson a fost aruncat în aer. Reprezenta singura legătură între orașul Herson și sudul Ucrainei

Elena Avramescu 11.11.2022, 15:03
Celebrul pod Antonovski din Herson a fost aruncat în aer. Reprezenta singura legătură între orașul Herson și sudul Ucrainei

Până în ziua de astăzi, podul reprezenta singura legătură între orașul Herson din sudul Ucrainei și malul de est al râului Nipru. Însă acum este doar o amintire, deoarece podul controlat de ruși s-a prăbușit, după cum au afirmat localnicii citați de postul public radio ucrainean.

Podul Antonovski din Herson a fost bombardat

Se presupune că rușii care se retrageau ar fi aruncat în aer acest pod. Recent a fost a publicată o fotografie în care se pot observa secțiuni întregi ale podului dispărute. Pentru a ajunge acum în orașul Herson, următoarea trecere a râului Nipru este la mai peste de 70 kilometri.

Momentan nu se știe cu exactitate ce a cauzat prăbușirea podului, însă sunt zvonuri lansate de un vlogger rus și propagandist al războiului, care este ferm convins că ar fi fost aruncat în aer de trupele ruse care se retrag din Herson.

În urmă cu câteva luni, podul era bombardat aproape zilnic de trupele ucrainene, iar acest lucru s-a întâmplat deoarece împiedica aprovizionarea trupelor rusești.

Celebrul pod Antonovski din Herson a fost aruncat in aer
Podul Antonovski din Herson

În ultimele săptămâni, soldaţii ucraineni au pătruns destul de mult zonele de periferie ale oraşului Herson, anunțul fiind făcut de către un oficial local, la numai o zi după anunţarea retragerii trupelor ruse din oraşul-port situat în sudul Ucrainei. Astfel că localnicii au ridicat steagul ucrainean în mijlocul orașului.

Ceea ce a ridicat suspiciuni a fost o imagine care a circulat vineri pe rețelele de socializare, în care se vede clar un steag ucrainean în centrul orașului Herson, cu toate că nu există nicio sugestie care să indice că armata ucraineană se află încă în acest oraș.

Alexander Kots, un reporter al tabloidului proguvernamental rusesc Komsomolskaia Pravda, a postat pe canalul său Telegram un clip video, în care acesta se afla pe podul Antonovski, arătând întreaga secțiune centrală a podului distrusă.

„În spatele meu se află cele două travee prăbușite ale podului Antonovski. Probabil că au fost aruncate în aer în timpul retragerii grupului de forțe rusești de pe malul drept pe cel stâng, sau de pe malul vestic pe cel estic”, a spus Kots.

În cursul zilei de marți, președintele Ucrainei, Volodimir Zelenski, declarat că peste 41 de așezări din sudul Ucrainei au fost eliberate în urma deciziei Rusiei de a se muta pe malul estic al fluviului Nipru.

„Astăzi avem veşti bune din sud. Dar, deşi suntem bucuroşi, trebuie să ne amintim acum şi pentru totdeauna ce înseamnă această mişcare – fiecare pas al forţelor noastre de apărare reprezintă… vieţi date pentru libertatea ucrainenilor”, a spus preşedintele ucrainean în intervenţia sa video zilnică.

Urmăriți Impact.ro și pe
Elena Avramescu
Este redactor Impact.ro. Absolventă a Colegiului Naţional ”Mihai Eminescu” din Buzău, precum şi a Facultăţii de Jurnalism din cadrul Universității Hyperion din Bucureşti, Elena Avramescu...