SPECIAL

Celebrități mondiale acuzate de plagiat. Printre ele Shakira, Beyonce, Kate Perry

Dan Mlădinoiu 18.11.2021, 16:08
Celebrități mondiale acuzate de plagiat. Printre ele Shakira, Beyonce, Kate Perry

Toată lumea știe că a copia lucrări de succes este un fapt condamnabil, demn de a fi detestat. Un furt intelectual care descalifică persoana ce se dedă la așa ceva. Indiferent de opera pe care o plagiază și de numele făptuitorului, folosirea muncii altcuiva, fie ea mascată cu inserții personale, nu scuză cu nimic gestul reprobabil.

Se mai știe că plagiatul este interzis și că poate distruge foarte rapid o carieră, chiar dacă e una remarcabilă. Cu toate acestea, unele vedete au fost suspectate că i-au imitat pe adevărații părinți ai unor opere de certă calitate din diferite domenii. Astfel, nu puține au fost cazurile când  unele jurii au decis vinovăția “hoților” de inteligență.

Plagiatul nu cruță pe nimeni, inclusiv pe celebrități. Deși e clar că performanțele unor staruri ale comediei sau muzicii  vor fi analizate atent și în profunzime, se pare că multe  nu țin cont de asemenea filtre, ajungând în neplăcuta postură de a fi acuzate de plagiat. Unele dintre ele sunt acționate în instanțe. Totuși, fenomenul este repetabil și cu atât mai urât pentru ele și pentru publicul larg.

Care sunt celebritățile acuzate de plagiat

Kate Perry

Cunoscuta solistă a fost găsită vinovată, iar justiția și-a spus cuvântul. Un juriu american a hotărât că renumita cântăreață a plagiat o piesă de rap, pe numele ei, “Joyful Noise” de care s-a folosit, pentru a deveni “Dark Horse”, unul dintre hiturile  lansat în decembrie 2013.

La scurt timp după apariția în magazine, Marcus Grey, alias Flame, autorul titlului original, a depus o plângere împotriva producătorului Dr. Luke și a altor șase colaboratori, precum și a casei de discuri Capitol Records. Pe 31 iulie 2019 a câștigat cauza. Perry nu este prima acuzată de o asemenea practică.

Celebritati mondiale acuzate de plagiat. Printre ele Shakira, Beyonce, Kate Perry
Katy Perry

Gad Elmaleh

După ce a zguduit domeniul artistic cu ajutorul unor nume precum Tomer Sisley, Rémi Gaillard și Roland Magdane, CopyComic a dat lovitura, în ianuarie anul trecut, cu două videoclipuri pe numele lui Gad Elmaleh. Masked Avenger de la publicația “Humor” a indicat asemănări semnificative între unele scenete ale lui Gad Elmaleh și alți comedianți anglo-saxoni ca Louis CK și idolul său Jerry Seinfeld.

În urma acestor dezvăluiri, o sală de spectacole din Montreal, “Bordel Comédie Club”, a decis să-l excludă pe actor din lista de invitați, iar filmulețele sale au fost șterse de pe Twitter.

Calogero

“De ți-ar ar fi dor de mine” este o piesă muzicală lansată de el în 2004. Refrenul cântecului  semăna foarte  mult cu opera unui alt compozitor, Laurent Feriol, care își omologase creația cu titlul “Cântecele artiștilor” în 2001 la Sacem. În luna mai 2014, Calogero a fost condamnat pentru fals în ceea ce privește această melodie.

Nicky Minaj

Onika Tanya Maraj, o cântăreață americană de hip- hop/rap cunoscută după numele de scenă, Nicky Minaj, originară din Trinidad Tobago, a copiat piesa „Baby I can Hold You” pentru a-și realiza titlul „Sorry”.

Jamel Debbouze

Supus unui intens tir de acuzații de plagiat, actorul și producătorul de film de origine franco-marocană a  ales să fie sincer spunând: „Evident că ne inspirăm din tot ce ne înconjoară! ”

Led Zeppelin

Legendarul grup britanic a fost acuzat de furt intelectual pentru titlul celebrului său album „Stairway To Heaven”. Ba, chiar a fost dat în judecată. În cele din urmă, formația a avut câștig de cauză. Se întâmpla în anul 2016.

Shia LaBeouf

Tânărul actor a prezentat primul său scurtmetraj „Howard Cantour.com” în 2012. A fost acuzat rapid de plagiat de către autorul Daniel Clowes. Comediantul american a recunoscut totuși că a preluat intriga și unele dialoguri dintr-un scurt film umoristic făcând doar câteva modificări.

Daft Punk și The Weekend

Hitul „Starboy” a fost un real succes. Cu toate acestea, artiștii se află în centrul unei controverse de amploare, deoarece cântăreața Yasminah, autorul original, a luat măsuri legale împotriva lor. Ea este convinsă că i-au plagiat melodia „Hooyo”.

Shakira

Ani de zile, frumoasa Shakira a făcut să danseze o  întreagă lume cu hitul ei “Loca”. Însă a fost acuzată că a și-a inspirat renumita melodie din piesa cântărețului dominican Ramon Arias Vasquez, “Loca Con Su Tiguere”. Un alt solist din Cuba a depus o plângere împotriva vedetelor pop columbiene Shakira și Carlos Vives, acuzându-i că au plagiat o parte dintr-o melodie pe care o scrisese în urmă cu 10 ani.

Muzicianul cubanez Livan Rafael Castellanos susține că Shakira și Vives au copiat o linie și o parte din refrenul piesei compusă de el în 1997 “Yo Te Quiero Tanto”. Plângerea a fost depusă la o instanță din Spania, țară în care locuiește Shakira.

Un purtător de cuvânt al instanței a spus că acest caz este centrat în jurul unei probleme de proprietate intelectuală și se concentrează în principal pe melodia și versurile refrenurilor ambelor piese.

În “The Bicycle” Shakira și Vives cântă „que te sueno y que te quiero tanto” (Te visez și te iubesc atât de mult). Artistul cubanez, cunoscut sub numele de Livam, cântă „yo te quiero, yo te quiero tanto” (I love you, I love you so much).

Renumita publicație spaniolă “El Mundo” a anunțat că cele două părți au avut o întâlnire în octombrie, însă nu au reușit să ajungă la vreo înțelegere.

Lana Del Rey

Lana Del Rey a fost acuzată de către grupul britanic de rock alternativ “Radiohead” că a folosit piesa „Creep” pentru melodia ei „Get Free”.

Thierry Arisson

Producătorul francez de film și televiziune, Thierry Ardisson, a fost învinovățit de plagiat  în 1993. Ani mai târziu, bărbatul a mărturisit că a copiat „șase pagini întregi, cuvânt cu cuvânt,  dintr-o carte apărută în anii 1930”.

David Guetta

Renumitul DJ nu este la prima acuzație de plagiat. Într-adevăr, în 2019 și-a însușit titlul „Children of the Sun” pentru a realiza hitul „Light Headed”.

Cristina Cordula

Emisiunea „Les Reines des auctions” a avut prea multe similitudini cu „Affaire Conclue”, difuzată pe canalul France 2. În cele din urmă, materialul difuzat pe M6 a fost anulat în ianuarie 2019 din lipsă de audiență.

Tomer Sisley

A intrat în vizorul lui Youtube CopyComic, fiind găsit vinovat că a preluat textual sketch-uri de comedie americană.

Beyonce

Se spune că Beyoncé și soțul ei Jay Z s-au inspirat dintr-un cântec tradițional țigănesc pentru a compune piesa lor „Drunk in Love”. Un cântăreț maghiar a depus o plângere în decembrie 2014, pretinzând drepturi de autor și daune, sistarea difuzării melodiei și a marketingului titlului. Piesa în cauză fusese lansată în anul 2013.

Pharrell Williams și Robin Thicke

Celebrului cântec „Blurred Lines” i se atribuie proveniența dintr-o altă piesă a lui Marvin Gaye. Cei doi interpreți au fost nevoiți să plătească o sumă însemnând câteva milioane de dolari.

Jenifer

Interpreta este acuzată de plagiat de către grupul rock Audrey Jungle, pentru că a preluat  coperta unuia dintre albumele sale, pentru a o folosi în ”My Declaration”.  Pe pagina lor de Facebook s-a văzut scris: ”Când Jenifer și echipele ei sunt lipsite de inspirație, se pare că împrumută anumite idei din opera noastră de artă”. Foarte repede, reacțiile s-au înmulțit și grupul a reușit să facă oamenii să vorbească despre asta, ca în ziarul Le Parisien: „Denunțăm plagiatul copertei noastre de către Jenifer. Nu vom renunța la caz”. Războiul este declarat.

Michael Youn

Actorul francez și omul de televiziune, Michaël Youn a fost, de asemenea, blocat de către CopyComic. Potrivit canalului Youtube, unele dintre schițele sale sunt direct inspirate din cele ale lui Coluche, Rémi Gaillard și Groland.

(surse: bbc.com, jets.com, toptenz.net)

Urmăriți Impact.ro și pe