Brânza, un produs lactat care se găsește în sute de texturi și arome, reprezintă o sursă excelentă de calciu și proteine. Însă, deși brânzeturile sunt extrem de gustoase și versatile, unele sortimente fiind mai sărate, iar altele mai grase, ele nu trebuie consumate în exces. Când vine vorba de brânză, este important ce sortimente mâncăm și în ce cantitate, pentru a nu obține efecte opuse. Iată care sunt cele mai sănătoase tipuri de brânză.
Brânza este genul de aliment pe care îl poți consuma dimineața, la prânz și seara. Indiferent că este folosită în sendvișuri, în salate, la bruschete sau paste ori rasă peste feluri de mâncare gătite, brânza se găsește în farfuriile multora dintre noi. Însă este ea sănătoasă?
Brânzeturile reprezintă o modalitate ideală de a include cât mai multe produse pe bază de lapte în dieta noastră, fiind versatile și ușor de integrat în numeroase rețete. În plus, acestea sunt o sursă excelentă de calciu și proteine, dar, în anumite cazuri, au și un conținut bogat de sare și grăsimi.
După cum bine știm, brânza este obținută din lapte, o sursă minunată de calciu. Pe lângă calciu, acest aliment mai conține și proteine și aminoacizi, printre care și triptofan. Brânzeturile sunt recomandate pentru persoanele de toate vârstele, cu mențiunea că ele nu sunt „perfecte“, iar asta pentru că au multe calorii și un conținut mare de sare.
Brânzeturile sunt benefice pentru sănătate dacă sunt consumate în cantități adecvate, dar la fel de important este și sortimentul ales. Îți sugerăm să optezi pentru sortimente cât mai naturale și mai puțin procesate, care să conțină o cantitate mai mică de sare.
Citește și: Cum să alegi brânza fără chimicale. Sfatul vine direct de la veterinari
Un consum regulat de brânză poate avea efecte pozitive asupra sănătății, de la îmbunătățirea sistemului imunitar până la prevenirea cariilor dentare. Contrar unor teorii, nu toate brânzeturile sunt dăunătoare, ba chiar s-a ajuns la concluzia că acest produs alimentar, care are mulți fani, este benefic pentru sănătate.
Secretul constă, după cum spuneam, în evitarea produselor din brânză procesată, deoarece acestea pot conține zahăr adăugat, uleiuri și chiar coloranți. În schimb, iată care sunt sortimentele de brânză de bună calitate, care pot fi o sursă grozavă de calciu și proteine și alți nutrienți:
Mozzarella, originară din Italia, este o brânză albă, obținută din lapte de bivoliță sau de vacă. Spre deosebire de alte brânzeturi, mozzarella are un conținut scăzut de sodiu și calorii, însă prezintă bacterii care acționează ca probiotice, inclusiv tulpini de Lactobacillus casei și Lactobacillus fermentum.
Potrivit studiilor efectuate atât pe oameni, cât și pe animale, aceste probiotice pot îmbunătăți sănătatea intestinelor, pot crește imunitatea și pot combate inflamația din organism. Mozzarella poate fi consumată ca atare, alături de ouă fierte, roșii proaspete sau busuioc, dar poate fi folosită și la tradiționala pizza.
Ricotta, un alt sortiment de brânză produs în Italia, este bogată în vitaminele A și B, având, totodată, un conținut însemnat de zinc. În plus, această brânză este săracă în grăsimi și sodiu, dacă alegi sortimentul potrivit. Ricotta este obținută în urma reprocesării zerului din lapte sau din resturile rămase din producția altor tipuri de brânză (mascarpone sau provolone). Ea poate fi adăugată atât în preparate dulci, cât și sărate.
Un alt sortiment de brânză ce poate fi consumat cu încredere este Feta. Originară din Grecia, Feta este o brânză albă, moale și sărată, obținută, de obicei, din lapte de oaie sau capră. Cu un gust unic și o textură cremoasă și fărâmicioasă, brânza Feta este una dintre cele mai sărace în calorii brânze, ceea ce o face utilă în curele de slăbire.
Însă, pentru că vine ambalată într-o caserolă ce conține și saramură, brânza Feta are un conținut ridicat de sodiu. Totuși, vestea bună e că nu are un număr mare de calorii. Brânza Feta poate fi integrată în salate, alături de roșii, castraveți și ulei de măsline, dar poate fi servită și împreună cu ouă fierte, spanac opărit sau rasă peste legume fierte.
Brânza de vacă este, probabil, cel mai popular tip de brânză de la noi, dar și unul dintre cele mai întâlnite. Spre deosebire de alte sortimente de brânză, cea de vacă este mai bogată în proteine, dar cu un conținut caloric redus. Brânza de vacă este recomandată adesea în diete, iar potrivit unor studii, o porție de brânză este la fel de nutritivă precum o omletă.
Brânza de vacă este sățioasă, ajutându-te să reduci numărul de calorii pe care le consumi într-o zi. Fie că o consumi în salată sau alături de ouă ochiuri și pâine prăjită, brânza de vaci este un aliat de nădejde în toate dietele. În plus, ea poate fi integrată cu ușurință și in deserturi, precum plăcinta cu brânză de vaci și stafide sau papanași.
Brânza cu mucegai albastru sau așa-numita brână albastră nu lipsește nici ea din topul brânzeturilor sănătoase. Aceasta este fabricată folosind lapte de vacă, oaie sau capră, în care se adaugă culturi de mucegai nobil. Brânza albastră are un gust specific și un miros puternic, pronunțat.
Brânza cu mucegai este nutritivă și conține mai mult calciu decât majoritatea tipurilor de brânză. Ea poate fi consumată sub formă de cubulețe în salate sau ca topping pentru pizza și paste. Adăugarea brânzei albastre în dietă îți va întări sistemul osos, ajutând la prevenirea anumitor probleme (de pildă, osteoporoza).
Alte sortimente de brânză indicate pentru consum sunt: brânza elvețiană, brânza Emmenthal sau Schweizer, brânza Cheddar, brânza de capră și parmezanul.