Cele mai mari catedrale din lume. Cum arată, sunt cu adevărat impresionante

Ana Anitoiu, Coteț Alexandru 30.08.2021, 15:42

Unele dintre cele mai mari catedrale din lume sunt adevărate bijuterii arhitecturale și-i impresionează inclusiv pe necredincioși, precum și pe aparținătorii altor religii decât creștinismul.

Cele mai mari catedrale din lume. Sagrada Familia din Spania

Prima pe lista celor mai mari catedrale din lume este Sagrada Familia din Barcelona, Spania. Deși este deja impresionantă, lucrările la catedrala romano-catolică, începute în 1882, încă n-au fost terminate.

Arhitectul catalan Antoni Gaudi a fost cel care și-a pus amprenta asupra acestei catedrale în stil modernist. Însă, la moartea sa, în anul 1926, la vârsta de 74 de ani, doar un sfert din proiect fusese încheiat. ”Clientul meu nu se grăbește”, ar fi spus el, cu privire la faptul că estimările inițiale arătau că era nevoie de câteva sute de ani pentru încheierea lucrărilor.

Însă, în 2016, estimările au fost refăcute. Se pare că lucrările la Sagrada Familia vor fi încheiate în 2026, la 144 de ani de la începerea lor și la împlinirea unui secol de la moartea arhitectului.

Sagrada Familia are o înălţime de 170 de metri și trei fațade: Fațada Nașterii Domnului, realizată în totalitate de Gaudi, Fațada Pasiunii și Fațada Gloriei. Costurile construcției acestei catedrale se ridică la 25 de milioane de euro pe an și provin donații și turism.

Cele mai mari catedrale din lume. Cum arata, sunt cu adevarat impresionante
Bazilica Sfantul Petru din Vatican

Cele mai mari catedrale din lume. Bazilica Sfântul Petru din Vatican

Dacă este adevărat că ”toate drumurile duc la Roma”, la fel de adevărat trebuie să fie și că toate drumurile trebuie să ducă la Bazilica Sfântul Petru din Vatican. Aceasta se numără de asemenea printre cele mai mari catedrale din lume.

Bazilica Sfântul Petru din Vatican, în stil renascentist și baroc, a fost ridicată în anul 1506 și este un edificiu romano-catolic ale cărui baze au fost puse de papa Nicolae al V-lea. Lungimea clădirii este 186 de metri, iar înălțime ei este de 138 de metri.

Cele mai mari catedrale din lume. Catedrala Mântuirii Neamului din România

Măcar una dintre catedralele României trebuia să aibă un loc în acest top. Catedrala Mântuirii Neamului din București s-a poziționat în acest clasament cu cei 120 de metri înălțime și cele cinci niveluri ale sale, dintre care trei în subteran.

Fără ca lucrările să fie terminate încă, edificiul ortodox va avea săli de concerte, magazine de suveniruri, librării, restaurante, precum şi o parcare de 250 de locuri.

Cele mai mari catedrale din lume. Domul din Milano, Italia

Din topul celor mai mari catedrale din lume nu putea să lipsească Domul din Milano, catedrala Arhiepiscopiei Româno-Catolice de acest oraș italian. Clădirea are o lungime de 157 de metri şi o înălţime de 108,5 de metri.

Catedrala a început să fie construită într-un stil gotic târziu în anul 1386, la inițiativa arhiepiscopului Antonio de Saluzzo. Absida, partea cea mai veche a acestei clădiri inconfundabile, include trei ferestre în formă de roză, realizate de Filippino de Modena.

Cele mai mari catedrale din lume. Bazilica Nossa Senhora Aparecida din Brazilia

Într-un alt capăt de lume, în Brazilia, se află altă bijuterie ce poate fi înscrisă în clasamentul celor mai înalte catedrale din lume: Bazilica Nossa Senhora Aparecida. Construcția clădirii a început în 1955, dar a fost consacrată abia în anul 1980 de Papa Ioan Paul al II-lea.

Bazilica Nossa Senhora Aparecida are o lungime de 173 de metri și o înălțime de 100 de metri. Catedrala se află într-un complex ce cuprinde mall, restaurante, clinici medicale și 272.000 metri pătrați de parcare.

Cele mai mari catedrale din lume. Catedrala din Sevilla din Spania

Catedrala din Sevilla din Spania a fost construită între anii 1172 și 1198. De-a lungul timpului, atât din cauza dorinței liderilor creștini de a-și arăta supremația în fața musulmanilor, cât și în urma reparațiilor sau consolidărilor unor secțiuni distruse în timp.

Catedrala din Sevilla din Spania, edificiul gotic romano-catolic a suferit diverse modificări, măsoară 125 de metri lungime și 42 de metri înălțime.

Cele mai mari catedrale din lume. Catedrala Sfântului Ioan Divinul din SUA

Catedrala Sfântului Ioan Divinul din Statele Unite ale Americii se numără și ea printre cele mai mari catedrale din România, deși este la rândul ei încă nefinalizată. De fapt, au fost încheiate lucrările la doar două treimi din total, din cauza mai multor schimbări stilistice importante și a întreruperilor.

Construcția Catedralei Sfântului Ioan Divinul romano-catolice, în stil gotic, a început în anul 1892, iar în prezent are o lungime de 183,2 de metri și o lățime de 70,7 de metri.

Cele mai mari catedrale din lume. Bazilica Doamnei Noastre de Licheń din Polonia

Bazilica Doamnei Noastre de Licheń este cea mai nouă clădire din topul celor mai mari catedrale din lume. A fost construită repede, între anii 1994 și 2004. Are o lungime de 139 de metri, înălțimea părții centrale este de 85 de metri, iar înălțimea spirei este de 141,5 metri.

Această catedrală impresionează și prin orga pe care o deține. Este cea mai mare din Polonia, a patra cea mai mare din Europa și a 13-a din întreaga lume. A fost sfințită în anul 1999 de Papa Ioan Paul al II-lea, polonez la origini.

Cele mai mari catedrale din lume. Catedrala din Liverpool din Anglia

Catedrala din Liverpool sau Catedrala Episcopiei Anglicane din Liverpool, Regatul Unit al Marii Britanii și al Irlandei de Nord, este construită pe Muntele St James din Liverpool și reprezintă sediul Episcopului din Liverpool.

Clădirea neogotică a fost ridicată în perioada 1904 – 1978. Lungimea acestui edificiu ce se înscrie între cele mai mari catedrale din lume este de 178 de metri, înălțimea naosului este de 35,3 metri, iar înălțimea turnului este de 100,8 metri.

Urmăriți Impact.ro și pe
Ana Anitoiu
Cine sunt? Un om, înainte de orice altceva. Mi-am descoperit înclinația către scris pe vremea când n-aveam buletin. Mă fascina Eminescu și câștigam un concurs de poezii. La liceu, am lăsat...